CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 745 din 14 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Ganduri despre Eminescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gânduri despre Eminescu 
  
Sigur la fiecare 15 ianuarie ne întrebăm, deşi ar trebui s-o facem mai des, cine a fost Eminescu? Mai-nainte de toate, Eminescu a fost „excesiv de sensibil” (Ibrăileanu), neputând să accepte minciuna şi demagogia, ura şi avariţia, într-un cuvânt „mizeriile vieţii” (Ibrăileanu). A iubit oare Eminescu? Fireşte că da; sentimentul acesta este trăit de fiecare fiinţă omenească în parte, doar că este perceput diferit; şi acesta nu este singurul motiv pentru care vorbesc astfel; o parte din opera sa este închinată marelui dar oferit omului de către Dumnezeu. Pe de altă parte, mulţi dintre Domniile Voastre ştiu că nu e deloc uşor să fii poet. Poate că un adevărat poet se naşte cu acest dar, sau poate frumuseţea sa interioară, sufletească îl transformă în poet. De aceea, cred că un poet trebuie considerat întotdeauna un geniu, pe bună dreptate. Literatura noastră a avut de-a lungul timpului parte de poeţi adevăraţi şi deosebit de talentaţi, care ne-au lăsat o operă minunată de care putem fi întotdeauna mândri. Deasupra tuturor însă a strălucit mereu o stea, Luceafărul Poeziei Româneşti, o stea care nu se va stinge niciodată şi poate niciodată nu va răsări alta mai strălucitoare decât ea. Această stea, acest Luceafăr al neamului nostru şi nu numai, este Eminescu. Geniul său, talentul său neasemuit l-a transformat în Sfântul Preacurat al versului românesc. Eminescu este poate cel mai de preţ dar pe care ni l-a dat vreodată literatura românească, o adevărată minune care nu durează ‘'trei zile'' precum se spune despre orice minune, ci va dura veşnic, va rămâne mereu vie în sufletele noastre. Darul ce ni s-a facut prin Eminescu? A apărut în lumea noastra un om care-a înţeles să fie om deplin. Cineva care n-a vroit să fie al doilea. Cărui popor i s-a facut darul acesta? O conştiinţă mai bună, o spusă mai bună şi exemplară, au desigur câteva mari popoare şi culturile lor. Dar câte din ele au cu-adevarat o inimă?” “Căci nu de judecat critic, de către noi, este acum Eminescu, ci de asimilat într-un fel, ca o conştiinţă de cultură de dindărătul nostru de la folclor şi până la ştiinţele pozitive, devenind astfel conştiinţa noastră mai buna, sau poate mustrarea de conştiinţă a oricărui intelectual, care-i vede necuprinsul, adică sinteza însăşi.” În opinia nu numai a mea, nu vom avea un al doilea Eminescu, el devenind arheul graiului şi culturii noastre. „. În unul din aforismele din Jurnalul de idei, marele Constantin Noica scrie: „O naţiune se poate educa printr-un om – Eminescu – şi chiar printr-un singur cuvânt – întru”. Iar afirmaţia sa culminativă este aceasta: „Cu numele lui magic deschidem toate porţile spiritului.”  
  
Închei spunându-vă că unii dintre contemporanii ceasului întunecat de astăzi au pierdut cheia. Dacă au avut-o vreodată. 
  
Cu plecăciune, 
  
Pompiliu Comşa 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ganduri despre Eminescu / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 745, Anul III, 14 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!