AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Mirela Stancu         Publicat în: Ediţia nr. 832 din 11 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Gânduri de seară - 6
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ma reîntorc pe malul mării, inspirând cu nesaţ parfumul ei... Zgomot de valuri se sparge în tâmplele mele cu acelaşi ritm ca şi acum 40 de ani. Primele mele amintiri legate de mare sunt gustul ei, pentru ca tare îmi mai plăcea să plutesc pe colacul meu roşu şi să o gust din când în când.  

Zâmbesc acum privind cu ochii minţii imaginile cu părinţii mei tineri şi fericiţi. Tata avea atâta energie... Vocea lui tunătoare se păstrează încă vie în inima mea. Închipuiţi-vă un bărbat masiv, cu pieptul mare şi păros, cu ochii negri şi mereu cu licăriri de stele. Nasul acvilin, nu foarte pronunţat, îi dădea o alură semeaţă şi hotărâtă. Simţeai că te poţi baza pe el în orice problemă cu care te-ai fi confruntat. Părul sau negru ca abanosul, cu firul gros, îi înălţa fruntea lată şi mai mult, în stil eminescian. În vacanţe făcea tot posibilul să ne ducă, pe fratele meu mai mare şi pe mine, la mare şi la munte. Dar, foarte mult conta pentru el să ne simţim bine. Glumele, bancurile le spunea cu un talent deosebit, de artist... Ştia să te facă şi să plângi.Atunci avea ochii scăpărători, tăioşi şi doar dintr-o privire te trimitea „la colţ”. Mă obişnuisem cu sunetul plin al vocii lui... Avea atâta farmec atunci când cânta, sau picta, sau sculpta tablouri în metal. Şi-a irosit toate talentele în încercarea de a ne asigura nouă un trai cât mai bun... Ce n-ar fi putut să facă omul ăsta, care a fost TATĂL MEU!?!  

... La mare, în camping. Am reuşit să cumpărăm de la polonezi un cort mare,în care puteai sta în picioare, aveai dormitor, cameră pentru haine şi un antreu în care mama amenajase bucătăria într-un colţişor şi încăpeam cu masa şi scaunele atunci când ploua, să ne bucurăm şi atunci de privelişte. Cortul e portocaliu cu verde deschis. O combinaţie veselă. Ne împrietenim cu tinerii dela alte corturi. Aveam în jur de 15 ani. O familie de unguri din Târgu Mureş avea cortul lângă al nostru. Băiatul lor, de vârsta mea sau mai mare cu un an,m-a impresionat prin hărnicia lui. Erau foarte liniştiţi şi îi admiram pentru organizarea de care dădeau dovadă. Mai în spate, era o familie din Călăraşi.Fata lor era puţin mai mare decât mine şi o studiam cum îşi făcea unghiile, cum se dădea cu creme pe faţă, cum se pensa... Mereu avea ceva de aranjat. Era foarte dezinvoltă şi încercam să o imit, eu fiind la vremea aceea, şi nu m-am schimbat prea mult, foarte timidă. Aveam o părere foarte deformată în privinţa trupului meu. Sufeream că nu aveam sânii mai mari, că sunt prea înaltă, că nu am picioarele ca scobitorile, şi tot felul de alte complexe... Ah, să nu uit,fata din Călăraşi avea o maşină neagră, de tip vechi, iar eu adoram maşinile cu iz interbelic. Se vedea că nu au o situaţie strălucită, însă erau fericiţi.  

Se lasă seara... E momentul desăvârşirii unei zile pline de soare, nisip şi mare. Nuanţe de albastru îngemănate cu roşu, portocaliu şi violet se destind pe cer, ca o pictură în ulei.
Ne îmbrăcăm în trening şi ascultăm valurile cum dansează la mal. Ne luăm şezlongurile şi aprindem lampa de gaz anti-ţânţari. Tăcerea se lasă pentru câteva clipe, cât să urmărim noaptea venind ca o cortină de catifea neagră,desprinzându-se din mare... Înaintează spre noi, ne cuprinde, ne depăşeşte. Se aude un cântec de dragoste şi acordurile unei chitări. Tata devine dintr-o dată atent şi se ridică, cu mâinile în buzunare şi cu mers agale, căutând cortul dela care răzbate vocea tânguită a unui băiat. Ne face semn să îl urmăm. A descoperit locul pentru distracţia din seara asta. O lăsăm pe mama singură şi fugim să nu pierdem ultima strofă din cântec. Şi eu şi fratele meu ştim să cântăm la chitară, iar eu chiar am compus câteva melodii, dar nu îndrăznim să ne afişăm în public încă. Tata intră în vorbă cu tinerii adunaţi la cortul„vesel”. Sunt intimidaţi puţin, poate tocmai pentru că îşi manifestau în felul lor libertatea de a fi fără părinţi, pe litoral. În stilul lui caracteristic,tata le spune bancuri, le povesteşte despre întâmplări trăite de el, ajunge chiar la discuţii filozofice despre viaţă, despre OZN-uri şi orice alt subiect care devine captivant pentru orice tânăr, în setea lui de cunoaştere. Atmosfera devine prietenoasă. O observ şi pe fata din Călăraşi că se apropie şi râde împreună cu noi. Chiar şi ungurul cuminte de alături se aşează pe colţul cortului, ascultând glumele şi râzând ascuns în gulerul ridicat al treningului.Tata îi invită mai aproape de maşina noastră şi le pune muzică.
E specialist în gusturile tineretului. Chiar oferă tinerilor câte o bere şi construim un ring de dans. Ne dezlănţuim pe ritmurile Donnei Summer, EddyGrant, Billy Joel - Uptown Girl, Maneater a lui Oates&Hall si multe alte melodii la moda. Ne întindem până la miezul nopţii cu dansul şi petrecerea.  

Acum tata dă stingerea. Ne retragem pe plajă, ca să nu deranjăm celelalte corturi. Tata îşi trage şezlongul şi începe să depene amintiri şi abordează tema paranormalului. E bună ora pentru istorioare adevărate cu fantome, cu vise premonitorii, etc. Sunt atât de mândră de tatăl meu. Îl pot asculta la nesfârşit, chiar dacă reascult unele povestiri...  

A mai trecut o oră fără să simţim altceva decât bucuria de a ne întâlni,fără a ne cunoaşte, trăind clipele unei vacanţe frumoase la mare, împreună. Se lasă frigul şi pleoapele noastre, şi ne hotărâm să ne îndreptăm spre corturile noastre.  

Sărut marea cu ochii şi trag fermoarul cortului. Adorm fără griji, obosită de fericire, alături de familia mea...  

 

Blue Mireille, 11.04.2013  

Referinţă Bibliografică:
Gânduri de seară - 6 / Mirela Stancu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 832, Anul III, 11 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mirela Stancu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Stancu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!