AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Gheorghe Pârlea         Publicat în: Ediţia nr. 540 din 23 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

GÂNDURI DE NOAPTE (SAU) CUM SE ÎMBLÂNZESC INSOMNIILE (2)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Când ai insomnii, trezeşte-l şi pe celălalt din tine - ca să ai companie.  
***  
Oamenii, impreună – chiar şi doi –, nu pot trăi identic. Cei care au născocit...comunismul n-au observat asta? S-ar părea că nu.  
Dar viaţa în diferenţă ce-i? Legea celui mai tare. Şi oamenii care au născocit...capitalismul n-au observat asta? Ba da. Şi tocmai de aceea l-au născocit. Ca să facă ei, născocitorii, legea.  
Rău aşa, rău şi-aşa.  
Sper într-un alt născocitor, care să anihileze pe jumătate fiecare dintre cele două ideologii...Eu n-am să apuc „implementarea” respectivei născociri. Nici copiii mei. Nici nepoatele mele. Mai departe..., mă tem de cel de-al treilea război mondial.  
***  
Mă plec în faţa demnităţii, în general. Dar în faţa demnităţii omului în suferinţă...îngenunchez.  
***  
Cel mai egoist om din lume e părintele care nu uită de sine când îi este suferind copilul.  
***  
Când pleci la târg doar ca să vezi ce se mai vinde, ia-ţi totuşi bani cu tine: nu atât pentru a cumpăra ceva neplanificat, cât – mai ales – pentru a nu fi…tâlhărit degeaba.  
***  
E frecventă o vorbă: “şi-a forţat destinul”… Şi se crede că prin asta s-a intervenit în destin, că s-a produs o reconfigurare a “traseului”. Ceea ce pare că-i “forţat” în destin (de către “obiectul” destinului) e, mai degrabă, parte integrantă din “programul” iniţial, e o etapă a destinului. De aceea eu zic că e mai potrivită sintagma “şi-a urmat destinul”.  
***  
Nu-ţi fie frică de albine dacă-ţi place mierea!  
***  
Unii îţi exagerează faptele, alţii ţi le minimalizează. Tu cumpăneşte bine între cele două atitudini, ca să ai buna măsură a faptelor tale.  
***  
Dacă întinezi fapta frumoasă a semenului cu amintirea unei fapte urâte a aceluiaşi, atunci nu eşti un înţelept. Înţelept eşti dacă nu faci asta şi, mai ales, dacă înceţoşezi fapta rea a semenului cu amintirea unei fapte bune a acestuia.  
***  
Omul simplu parcurge mai repede calea spre Dumnezeu decât eruditul. În timp ce inocentul înaintează fără tăgadă, savantul întârzie, căutând dovezi.  
***  
Am fost, involuntar, “obiect” al primei mele experienţe fundamentale, specifice existenţei umane – naşterea –, pe care, evident, n-am conştientizat-o. Cum va fi oare cealaltă experienţă, cea aflată în antinomie cu prima?! Corespondenta finală a naşterii e posibil să fie, în etapa ei introductivă, însoţită de atributul “conştientă”. E probabil să “trăiesc” prologul morţii. Unii vor să se întâmple asta, alţii nu…Eu încă nu mă pot decide…Oricum, ar fi de prisos!  
***  
Oricare ţi-ar fi succesul, e elementar să ştii că atunci când te lauzi celui fără performanţa ta, creştineşte vorbind, faci două păcate: unul care-ţi aparţine direct - cel al mândriei - şi altul rezultat din provocarea zavistiei/pizmei celui căruia i te lauzi.  
***  
Omul e individ umanizat în măsura în care a lucrat în el şi Şcoala şi Biserica. Familia e inclusă celor două instituţii.  
 
***  
Dacă Anticrist va izbândi, ultima lui victimă va fi un creştin dintr-un sat românesc.  
***  
Reconfigurările de trasee în întreprinderile noastre umane sunt garanţia adaptabilităţii perpetue la “condiţii”, la împrejurări ce sfidează adesea ambiţiile noastre de imperturbabili “programatori” ai propriilor “itinerarii”.  
 
Referinţă Bibliografică:
GÂNDURI DE NOAPTE (SAU) CUM SE ÎMBLÂNZESC INSOMNIILE (2) / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 540, Anul II, 23 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!