CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 323 din 19 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Galati. Ghid turistic-recenzie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Galaţi, Ghid turistic 
  
Recent, a văzut lumina tiparului o valoroasă lucrare sub raport cognitiv, ştiinţific, informaţional şi totodată deosebit de utilă pentru publicul larg, îndeosebi pentru numeroşii vizitatori ai Galaţiului, oraş tot mai atractiv, modern şi ospitalier. 
  
Autorii sunt doi publicişti de reputaţie, am numit pe Prof. drd. Zanfir Ilie, Directorul Bibliotecii judeţene „V. A. Urechia” şi Prof. univ. Asociat Pompiliu Comşa, Directorul Trustului de Presă „Pompidu”, care s-au înscris în istoria publicisticii gălăţene şi cu alte lucrări de prestigiu, devenite de referinţă în literatura beletristică, istorică şi sociologică. 
  
Lucrarea beneficiază de un Cuvânt înainte deosebit de elocvent privind valorile Galaţilor, întocmit de Primarul urbei. Aceasta este structurată în câteva capitole judicios şi sugestiv formulate, precum: I. Galaţi prezentare generală; II. Oameni de seamă ai Galaţiului; III. Primari gălăţeni pe linia timpului; IV. Trasee turistice; V. Atracţii turistice şi zone de agrement; VI. Muzee, Biblioteci, Case de Cultură, Cinematografe, Parcuri publice etc.  
  
Autorii au apelat la o amplă bibliografie, ceea ce conferă lucrării o valoare ştiinţifică incontestabilă, înlesnind cititorului nu numai să cunoască elementele turistice cele mai atractive, ci şi istoria fascinantă, cultura multivalentă a celui mai mare port românesc de la Dunăre. 
  
Un merit deosebit al lucrării îl constituie relevarea, în ordine alfabetică, a numelui unor personalităţi ilustre din Galaţi, care au îmbogăţit prin creaţia lor din domeniul ştiinţei, culturii, artei, literaturii, muzicii etc. valorile spirituale ale urbei, precum şi ale României. 
  
Pentru fiecare dintre aceste personalităţi, autorii prezintă principalele dimensiuni şi valenţe ale operei şi creaţiei lor. 
  
De asemenea, în urma unor investigaţii riguroase de arhivă, autorii ne prezintă o Listă cuprinzând numele şi prenumele a 110 Primari ai Galaţiului dintre anii 1865 – 2011, precum şi date semnificative privind biografia acestor venerabili edili, care au contribuit, fiecare în mandatul său, la modernizarea urbanistică şi elevarea vieţii spirituale a oraşului. 
  
Îndeplinesc o datorie ştiinţifică subliniind faptul că aceasta este o contribuţie originală a autorilor, prima de acest fel, în domeniul publicisticii gălăţene. 
  
Cu legitim temei, în „Cuvânt înainte” autorii subliniază faptul că „Galaţiul este şi rămâne o localitate a superlativelor şi a metaforelor, unul dintre cele mai frumoase municipii ale ţării, numărându-se printre aşezările privilegiate, ce beneficiază de prezenţa tăcută, dar uimitoare a Dunării, a lacului Brateş, a râurilor Siret şi Prut.” 
  
Se impun menţionate şi alte calităţi ale lucrării, şi-n acest sens avem în vedere excelenta ţinută grafică, şi mai ales imaginile atractive privind istoria, cultura, economia, viaţa edilitară şi urbanistică a Galaţilor, la care se adaugă, de bun-augur: Indicele de nume; Indicele de locuri şi instituţii; Harta municipiului Galaţi. 
  
Toate acestea conduc la concluzia că lucrarea, căreia cu multă satisfacţie îi facem exegeza, se numără printre realizările publicistice de vârf, prestigioase ale autorilor. Această monografie turistică vine să acopere, un gol de mult resimţit în literatura de profil, în publicistica gălăţeană. Este şi motivul pentru care îi felicităm pe distinşii autori, pe împătimiţii iubitori ai Istoriei şi Culturii Galaţiului. 
  
Acad. Const. Marinescu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Galati. Ghid turistic-recenzie / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 323, Anul I, 19 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!