CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 570 din 23 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

Galateni,fiti mandri de inaintasii nostri
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GALATENI,FITI MANDRI DE INAINTASII NOSTRI 
  
Dumitru Burlui (1920-1983) 
  
Începând cu data de 1 iulie 1959, la conducerea Clinicii de Chirurgie a Spitalului Caritas, în calitate de conferentiar suplinitor este promovat Dr. Dumitru Burlui, transferat din Clinica de Chirurgie a Spitalului Carol Davila (Prof. Dr. I. Fãgãrãsanu). Ulterior prin concurs, este numit titular al postului de conferentiar (8. II. 1961). Pe parcursul a 25 de ani (1959-1983) a condus destinele acestei clinici cu dãruire si cu abnegatie profesionalã. I-a revenit o sarcinã dificilã: aceea de a prelua conducerea clinicii dupã Prof. I. Juvara, aflat la cârma acesteia în perioada 1952-1958. Nãscut la 10 martie 1920 în orasul Galati unde a absolvit Liceul "Vasile Alecsandri". Devine student al Facultãtii de Medicinã Umanã din Bucuresti în 1939. Parcurge toate etapele unei evolutii meritorii si firesti: extern prin concurs (1943), intern (1945-1948). Absolvent din 1945. Încã din perioada studentiei este acceptat ca preparator benevol la laboratorul de anatomie (1941), condus de reputatul Prof. Dr. Gr. T. Popa. Tot aici devine preparator titular si apoi asistent, functionând neîntrerupt pânã în 1952. În paralel este preparator în chirurgie infantilã si ortopedie la Spitalul "Gr. Alexandrescu" (1943-1944) sub conducerea Prof. Dr. Alex. Cosacescu. Pe linia asistentei medicale îndeplineste functia de intern de chirurgie, efectuând stagii în perioada 1945-1948, dupã cum urmeazã: Spitalul Brancovenesc (Dr. Cristide, Prof. Dr. I. Iacobovici), serviciul de urologie si apoi de chirurgie al "Fundatiei Radu Cristian" (Prof. I. Turai), serviciul boli genito-urinare Spitalul Cantacuzino (Prof. Gh. Olãnescu), Spitalul Coltea (Prof. Dr. N. Hortolomei), Spitalul Floreasca (Prof. Traian Nasta). Cu o putere de muncã neobisnuitã, lucrând în paralel în învãtãmântul de anatomie si de chirurgie, cât si ca intern clinic, D. Burlui s-a instruit lângã cele mai distinse personalitãti, creatori de scoalã, profesionisti desãvârsiti. Acest lucru i-a imprimat întregul curs al vietii. 
  
Terminând perioada internatului, lucreazã ca medic secundar chirurg la Spitalul Elias, sub directa îndrumare a Prof. Dr. Ion Fãgãrãsanu, începând din 1948. Urmeazã apoi un episod moscovit, pe parcursul anilor 1952-1955, când este trimis pentru specializare si doctorat în chirurgie toracicã la Clinica I Chirurgie condusã de Acad. A. Baculev. Aici aprofundeazã mai ales domeniile chirurgiei pulmonare si pe cele ale chirurgiei cardio-vasculare: exereze pulmonare, rezectie-suturã bronsicã, operatii pe cord si vasele mari. Stagiul acesta se finalizeazã în teza "Cancerul bronho-pulmonar si tratamentul lui chirurgical", sustinutã cu succes. Întors în tarã, devine sef lucrãri la Clinica a III-a chirurgie din Spitalul "Carol Davila" (Prof. Dr. I. Fãgãrãsanu), iar dupã 4 ani este transferat si preia Clinica de Chirurgie a Spitalului Caritas, în calitate de conferentiar suplinitor. În 1968 este promovat profesor la aceeasi catedrã de chirurgie, prin concurs. Timp de 25 de ani conduce Clinica de Chirurgie Caritas. Venit în clinicã dupã plecarea Prof. Dr. I. Juvara, la vârsta de 39 ani, i-a revenit o misiune foarte delicatã - sã umple golul lãsat de ilustrul sãu predecesor, veritabil titan al profesiei de chirurg. Strãdaniile Prof. D. Burlui au fost încununate de succes printr-o activitate tenace, asiduã, stiind perfect sã canalizeze eforturile echipei sale, sã încurajeze initiativele de valoare si sã atenueze cu tact insuficientele. A construit totul cu rãbdare, modestie si perseverentã, reusind sã se impunã într-o lume chirurgicalã dominatã de prestigiul recunoscut al unora ca I. Juvara, Th. Burghele, D. Setlacec, Fl. Mandache, P. Simici, Th. Burghele, E. Papahagi, D. Gerota. A fost respectat si admirat pentru eleganta cu care îndruma pasii tinerilor în formare, pentru spiritul de dreptate, pentru modul entuziast în care a stiut sã-si antreneze colaboratorii în nobila profesie de chirurg. D. Burlui a fost un chirurg de talent, imaginativ, permanent preocupat în a inova si a simplifica. Punea un accent deosebit pe indicatia operatorie adecvatã, fãrã de care tehnica este tributarã esecului. 
  
Spiritul sãu novator, frãmântãrile sale s-au concretizat într-o multitudine de procedee tehnice, de solutii tactice, dintre care vom enumera doar o parte, parte care se distinge prin originalitate: anastomozele perichisto-digestive în chistul hidatic hepatic, sfincterotomia oddianã în hepatitele colestatice si în colangita scleroasã primitivã, drenajul extraperitoneal al cavitãtilor posthidatice, sonda de perfuzie mezentericã în ocluziile dinamice si în pancreatitele edematoase, antroduodenostomia în ulcerul duodenal, simpatectomia toracicã în arteriopatiile membrului superior, repermeabilizarea venei ombilicale - cale de tratament si explorare în cirozele hepatice si în neoplasmul hepatic, variante personale de reîncadrare a duodenului pentru corectarea dumpingului, etc. 
  
În mod deosebit, D. Burlui si-a manifestat preocuparea pentru douã domenii de patologie: chirurgia hepato-biliarã si chirurgia hipertensiunii portale. Acest interes trebuie subliniat deoarece el s-a concretizat într-o serie de tehnici personale, recunoscute atât în tarã cât si în strãinãtate: 
  
1. Anastomozele porto-cave, unde alãturi de D. Setlacec, V. Bancu si E. Papahagi, are o contributie remarcabilã, exprimatã printr-o experientã cazuisticã proprie, ne-egalatã pânã în momentul actual (153 shunturi tronculare, 55 shunturi spleno-renale, etc). 
  
2. Extraperitonizarea lobului hepatic drept în tratamentul ascitelor din hipertensiunea portalã. 
  
3. Arterializarea ficatului cirotic. 
  
4. Drenajul axial transhepatoligamentar al cãilor biliare. 
  
Ultimele 3 tehnici personale sunt recunoscute ca prioritãti la nivel european, fiind pe larg prezentate în "Nouveau Traite de Technique chirurgicale", Ed. Masson (1971, 1975). A elaborat o serie întreagã de monografii printre care: "Hipertensiunea portalã" (Ed. Medicalã, 1967), "Vena ombilicalã în chirurgia porto-hepato-biliarã" (Ed. Medicalã, 1970), "Chirurgia chistului hidatic hepatic" (Ed. Medicalã, 1976, distinsã cu premiul Academiei Romane), "Surgery of portal hipertension" (Ed. Medicalã, 1980), "Chirurgia regiunii oddiene" (Ed. Academiei Române, 1978). Cercetãtor neobosit, nume de referintã în multe domenii ale chirurgiei, meritele sale au fost recunoscute si s-au reflectat în titlurile conferite: Membru al Academiei de Stiinte Medicale (1969), Presedinte al Societãtii de Chirurgie din România (1979), Membru corespondent al Societãtii de Chirurgie din Lyon (1971), Membru al Colegiului International de Chirurgie Digestivã, etc. A fost un chirurg si un dascal desãvârsit, receptiv la nou, dornic de a promova noutatea cu discernãmânt. Rãmâne unul din marii creatori ai chirurgiei românesti moderne din ultimii 40 de ani, care si-a împãrtãsit cu generozitate experienta. 
  
Referinţă Bibliografică:
Galateni,fiti mandri de inaintasii nostri / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 570, Anul II, 23 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!