CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Jianu Liviu         Publicat în: Ediţia nr. 369 din 04 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

GALA UMORULUI CONCEDIAT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GALA UMORULUI CONCEDIAT 
  
Ascult cu un zâmbet şi senin, şi îngăduitor, declaraţiile primarului Iovacrei, care se laudă, săracul, că primăria şi partidele de guvernământ au dat de lucru, la o pasarelă, la 120 de muncitori, iar la un parc de distracţii, la alţi 300. Şi asta într-un an de zile.  
  
Centrul Universitar Iovacra avea, în fiecare an, pe vremea studenţiei mele ( 1981-1986 ), 7000 de studenţi. La sfârşitul fiecărui an universitar, 7000 de locuri de muncă erau asigurate de odiosul şi sinistrul Partid Comunist Român, pentru ingineri, economişti, jurişti, medici, profesori, şi alte, şi alte profiluri şi specializări. Şi asta în fiecare an. 
  
Există succesuri care urcă în abisuri, şi înfrângeri care coboară în amintiri siderale. 
  
Tabulhanelele şi tumbelechiurile laudă succesurile prezentului, şi ori scuipă, ori tac mâlc, la realizările unei epoci care nu a fost de aur. A avut, desigur, greşelile şi păcatele ei. Dar a dat un loc de munca fiecăruia, de la puşcăriaş, la student eminent; şi din munca acestor oameni, a dat sănătate, cultură şi învăţământ gratuite.  
  
Sigur, nici atunci nu se găseau medicamente pentru toate bolile. Dar nu se închideau şcoli, spitale, şi lăcaşuri de cultură. Nici avorturile, atat de premiate astăzi, nu erau deloc legale.Iar dacă sunteţi, accidental, botezaţi creştin, închideţi manualele şcolare de religie, şi citiţi-l pe părintele Cleopa Ilie, ca să ştiţi cum se potriveşte crucea pe care juraţi, în justiţie, cu uciderea pruncilor.  
  
Există lumi conduse după umanismul banului. Care, după cum spunea împăratul roman Vespasian, nu are miros. Şi lumi care se conduc, atât cât se poate, şi cum se poate, după omenie.  
  
În Calicia, au învins primele. Şi de sus de tot, locuitorii sunt sfătuiţi să îşi caute norocul pe meleaguri străine. Căci în Calicia nu mai e loc de profesori, de medici, de studenţi, de elevi, de artişti, nu mai e loc de nimeni. Ci doar cu eforturi urieşeşti, s-au opintit giganţii, adică statul Calic, şi Marile Puteri, şi în Iovacra s-au găsit 400 de locuri de muncă pentru muncitori. Cu alte cuvinte, s-au scremut munţii, şi a ieşit un şoarece.  
  
Se oferă un loc de muncă plătit cu o bucăţică de brânză pe an, pentru îngrijirea şoricelului. 
  
Şi când îmi aduc aminte că Ghighi Bejan, de la Clubul Arh, din Bucureşti, adică floarea umorului studenţesc pe vremea comuniştilor, în GALA UMORULUI, de la Iovacra, din 1982, cânta la chitară, pe scena Sălii Polivalente din Iovacra, plină cu 3000 de spectatori: "Am văzut aseară la TELEJURNAL/ O bucată de caşcaval ... !"! 
  
Şi când îmi aduc aminte că Ion Luchian Mihalea, venea la spectacol, de la Bucureşti, pe cheltuiala lui, fără să primească niciun ban de la organizatori, cu maşina lui broscuţă, cu trei membri ai grupului Minisong, şi, privind din culise, publicul din sală, exclama: "Şi cum, domne, mai pot veni 3000 de oameni, în Iovacra, la un spectacol de umor?"  
  
Notă: 
  
GALA UMORULUI a fost organizată de Centrul Universitar Dolj al Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România, în anii 1981 şi 1982. După ediţia din 1982, Gala a fost suspendată. Mă întreb ce mare Putere a mâncat, în contul datoriei externe a României, caşcavalul despre care cânta Ghighi Bejan, şi care nu se mai găsea ioc în magazinele de stat?  
  
15 iunie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
GALA UMORULUI CONCEDIAT / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 369, Anul II, 04 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!