CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  Gabriela CĂLUŢIU-SONNENBERG - METODA PĂTRĂŢELELOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eu cred că sunt o fire tactilă. Ori de câte ori am o răfuială cu mine, mă răzbun pe cale haptică, „exportându-mi” emoţiile prin canalele nevăzute ale buricelelor degetelor. Pe vremuri, senzaţia de uşurare mi-o procurau acordurile pe chitară. Eram în stare să exersez la nesfârşit, până făceam bătături la degete. Mai târziu, am insistat pe lângă părinţii mei până mi-au cumpărat o pianină. Loveam tastele cu ardoare, dar degetele mele sunt mici...  
 
În perioada agitată de după evenimentele din decembrie "89 mi-am descoperit dexteritatea de a bate rapid la maşină, lucru ce-mi permitea să fiu la curent cu totul, dar mă scutea de obligaţia de a mă afişa în primul rând din faţă când se luau decizii. Când se dicta ceva care nu-mi plăcea, loveam tastele mai tare, mai cu năduf.  
 
După aflarea veştii dispariţiei prietenei mele de suflet, m-am iniţiat în... tricotat. Nu-i glumă, e la modă! Abia după ce a mai trecut un an, m-am trezit în faţa tastaturii şi-am înfiinţat acest fişier. De atunci, degetele îmi aleargă, de parcă o mână nevăzută mi-ar dicta gândurile. Poate că totuşi există o telepatie universală, un soi de transmitere de date „wireless” la care reacţionez eu, deşi mă crezusem până acum afonă la astfel de stimuli.  
 
Cum prietena mea, Eli iubea matematica, mă gândesc că ar fi preferat cifrele pentru a descrie zbuciumul nostru, permanenta căutare. Cu siguranţă ar fi ales o formulă foarte complicată. Cum eu nu sunt tocmai geniu în ştiinţele exacte, mi-am căutat o analogie mai pe înţelesul meu. Cum era firesc, formula mea s-a materializat în litere.  
 
Cu toate acestea, merită concesia unei soluţii matematice. Ce-ar fi să luăm Metoda celor mai mici pătrate, cea cu care ne luptam pe la statistică în anii de facultate şi de prin traducerile tehnice de mai târziu? Nu vă speriaţi, nu e aşa de grea cum pare. Iat-o:  
 
Dacă, în urma unor observări repetate, am marca într-o diagramă punctele prin care noi şi alţii, care ne sunt dragi am trecut de-a lungul timpului, am obţine un fel de „norişor alungit”. În compoziţia lui ar intra un curcubeu de oameni (familie, Eli, prieteni), câteva locuri de tainică regăsire (Munţii Făgăraşi, Piaţa Romană), o sumă de stări şi emoţii puternice (intrarea la facultate, vestea morţii ei subite), câteva răscruci cu boli grele (reanimarea mea la Sibiu sau terapiile zadarnice ale medicilor elveţieni pentru Eli), o seamă de cuvinte care ne-au atins prin poezii, idei filozofice şi cântece obsedante: „Ne-am întâlnit de câteva ori/ Cu nişte munţi, cu nişte copaci,/ cu nişte ape/ (Pe unde-or mai fi? Mai trăiesc?”, vorba regretatului Marin Sorescu.  
 
Curba pe care o căutăm toată viaţa, cea care ar aproxima optim traiectoria noastră prin timp şi spaţiu, atingând pe cât posibil punctele care au contat pentru noi, unindu-le şi dându-le oarecum un sens, ar fi acea ominoasă funcţie, curba celor mai mici pătrate. Funcţie de variabilele vieţii noastre, ea de fapt nu face nimic altceva decât să minimizeze suma pătratelor abaterilor noastre de la idealul „drumului optim”. Ar putea arăta cam aşa (vezi imaginea ataşată).  
 
Pe axa „pământeană” am avea timpul; pe cea către cer, fiinţarea, din heideggerianul „Fiinţare şi timp” – altă construcţie mentală care ne-a marcat anii studenţiei. Totuşi, formula e prea frumoasă pentru a putea fi adevărată, doar avem de-a face doar cu un ideal. Aşa se descrie grafic o viaţă, una din multe. La unii e mai abruptă, la alţii mai lină. Nu se poate spune care e mai bună, care e mai rea. Ele sunt aşa, vieţile, noi suntem aşa, oamenii iar funcţia pe care o generăm - în cifre, litere, culori sau sunete (fiecare are forma sa preferată) - depinde de faptele noastre, cum bine susţin budiştii. Fiecare gest mărunt contează.  
 
Numai noi putem „colora” punctele noastre de parcurs cu nuanţele noastre personale, având grijă să nu „bruiem unda de culoare” a celorlalţi. Poate că în timp ne-ar ieşi o diagramă concentrică, al cărei punct central suntem noi: o mandală budistă superbă, unică, irepetabilă.  
 
Mai bine să rămânem cu picioarele pe pământ şi să recunoaştem că e utopic, imposibil să ne iasă combinaţia asta perfect. Un model care aproximează realitatea, în mod cât mai veridic cu putinţă?  
 
Să fim bucuroşi dacă ne reuşeşte măcar cât de cât acolo o urmă coerentă, o metodă mai pământeană, mai de ... pătrăţele. În fond, parcă poţi să ştii? Câtă vreme model de rezolvare nu există, ecuaţia rămâne deschisă...  
 
------------------------------  
 
* (Fragment din „Aproape tot ce ştiu despre Eli”, volum în pregătire)  
 
Gabriela CĂLUŢIU-SONNENBERG  
Benissa, Spania  
aprilie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gabriela CĂLUŢIU-SONNENBERG - METODA PĂTRĂŢELELOR / Gabriela Căluţiu Sonnenberg : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 611, Anul II, 02 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gabriela Căluţiu Sonnenberg : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Căluţiu Sonnenberg
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!