AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Furtuna din ,,Alchimia frumosului ,,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

- Comentariu -  

 

Motto ;
,, Marea este furioasă, valurile sunt înalte cât casa. Aşezat
pe o ridicătură, farul încearcă să-şi păstreze calmul, razele de lumină spre
corăbierii rătăciţi...,,


Nu întâmplător am început comentariul cu acest motto. Aici mi s-a deschis cartea pe care o am în faţă; ,, Alchimia frumosului în grafica şi pictura lui Mihai Cătrună ,,. Autoarea acestei cărţi / album, este poeta Floarea Cărbune, pe care am cunoscut-o la sârşitul lui august 2012, la una din şedinţele de cenaclu al Ligii Scriitorilor / Filiala Bucureşti, ţinută la Biblioteca Metropolitană M. Sadovenu, unde a făcut lansarea de carte, despre care am mai amintit cândva.
Gândurile mă duc acum la nopţile luminate de ghirlandele incandescente ale beculeţelor prinse pe la ferestre cât şi pe străzile oraşului, la colindele cântate şchiopătat de unii colindători pe la uşile caselor, înspre ajunul Sfântului Crăciun. Atunci am primit prin poştă această carte, ca un dar de Crăciun ! Când am deschis plicul, încercând să ghicesc despre ce este vorba, curiozitatea mea a devenit bolnavă; o carte neaşteptată. Fără a sta pe gânduri am început să-i răsfoiesc interiorul. Am pus-o la locul cărţilor de citit urgent; veneau sărbătorile legate de sfârşit şi început de an .
Acum cu creionul în mână, parcurg pagină după pagină să cercetez creaţia a doi oameni; autorul cărţii – poeta Floarea Cărbune, dedicând prin versurile şi scrierile sale, o patină mai pastelată, picturii şi graficii lui Mihai Cărtună .
M-am ferit de o introducere laudativă; însă vreau să mărturisesc bucuria mea de a-i fi alături poetei,
mărturiei credincioase stării sale de suflet, care în zilele noastre înseamnă imens. Mai doresc să spun că nu această carte ilustrată cu pictura şi grafica lui Mihai Cătrună primează, ci tocmai starea de spirit al autoarei la întâlnirea cu tablourile, adăugând acestora un cuvânt sau o poezie pregătindu-le de sărbătoare, iarăşi mie dându-mi o stare de apostazie, deşi uneori consideram că aceste lucrări sunt venite de sus.
,,Artiştii sunt diferiţi, dar Arta este una. În Artă întâlnim ,,diversitatea,, în unitate. Astfel, pictorul poate fi un poet ce se exprimă în culori, iar poetul...cel care pictrază prin cuvânt . Femeia este un miracol ! ,,
- Puzzle –

sau
,, Pictorul
nu înfăţişează
latura firească a lumii...
ci partea nevăzută a ei -
matricea existenţei . ,,
- Pictorul -

Nu pot da nici un verdict a tot ceea ce înseamnă pictură şi poezie în această carte, fiindcă şi eu le port şi le duc în suflet pe amundouă, creându-le; dar şi unul cât şi celălalt poartă în interiorul lor, ceva venit din adânc sau poate din exterior. Am căutat şi am găsit în cuvântul autoarei;
,, Sunt o sămânţă fragilă, sămânţă de gând,
Suflată de soartă, îndelung,
Pe cărările vieţii unde trebuie s-ajung.

Nemărginirea o port cu mine
Ca pe un misterios ecou,
În care răsună toate sunetele lumii . ,,

Doamne,
Tu eşti Nemărginirea mea !
Iată cheia ce-mi permite dezlegarea ,, botezul ,, acestei cărţi .Este vizibil precum lumina zilei, să nu poţi constata ce putere interioară a avut Floarea Cărbune a aduce dulcele de cuvinte prin poezia sa, dăruind unor picturi energii necreate pe pânză deşi fiecare tablou, poartă o iubire ascunsă. Unele picturi par a fi repetabile ca ideie şi tehnică; - ca şi cum Dumnezeu a luat ceva din dreapta şi a pus în stânga; poezie – pictură, pictură – poezie.
Ceva împotriva firii noastre ? Nu !
,, Îmi privesc cu recunoştinţă tălpile,
Tălpile care m-au purtat prin viaţă.
Sunt atâtea cărări pe tălpile mele,
Câte drumuri am străbătut. ,,
- Tălpile -
Şi pictorul cât şi poetul sunt de folos operei lor tăcând. Celor ce privesc sau citesc, le prinde bine şi una şi cealaltă. Fiecare şi-a făcut lucrul său existând pentru Dumnezeu, prin împlinirea gândului. Apogeul gândului poetei Floarea Cărbune, îl văd în multele poezii bune de aici. Apogeul gândului lui Mihai Cătrună, îl văd în ,, Furtună ,, şi grafica în tuş.
Dumnezeu, ne iubeşte în aceiaşi măsură fie de eşti bărbat sau femeie. Însă nu există dragoste mai mare pentru cineva, când îşi dă din propia iubire pentru un prieten !
Aş mai da şi eu din iubirea mea pentru un prieten adevărat, însă nu l-am mai găsit pe acela care să fie dezinteresat de orice şi care să merite acest lucru !  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Furtuna din ,,Alchimia frumosului ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 758, Anul III, 27 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!