CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Studii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 321 din 17 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Funcţia bufonului în teatrul lui Victor Hugo
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Studiu de Al.Florin ŢENE  
  
Funcţa bufonului în teatrul lui Victor Hugo 
  
Bufonul- clownul, măscăriciul sau nebunul, cum i se mai spune- este unul dintre personajele întâlnite în opera dramatică a lui Victor Hugo, aşa cum îl găsim mai în toată opera lui Shakespeare. Prezenţa lui în teatru lui Hugo are o semnificaţie deosebită. Pentru Hugo, bufonul este un personaj prin care acesta îşi trasmite liber mesajul său de o înaltă umanitate, idealurile lui umaniste, un personaj prin care îşi exprimă atitudinea faţă de problemele ridicate în opera respectivă şi prin intermediul căruia dă glas înţelepciunii milenare a poporului, concepţia lui de viaţă. În spatele acestei ”măşti “ se află chiar autorul. 
  
La Hugo, prezenţa bufonului se explică nu prin influenţa tradiţiei literare franceze, cum găsim în teatrul lui Moliere, ci în strânsa legătură cu influenţa shakespeariană. Fernand Gregh, unul dintre comentatorii operei lui Hugo, ajunge să extindă această influenţă asupra întregii activităţi dramatice a scriitorului, scriind: “ Hugă ne peut ne pas avoir songe souvent a Shakespeare en ecrevant ses drames “.(Fernand Gregh, L`ouvre de Victor Hugo, Flammarion, Paris, 1933, p.389 ). După exemplul celebrului dramaturg englez Hugo a întruchipat în bufonii săi fie nişte purtători ai propriului său mesaj, simboluri ale omeniei, fie nişte critici ai moravurilor societăţii timpului. 
  
Influenţa lui Shakespeare asupra lui Hugo se resimte şi în interpretarea vieţii ca o dramă ai cărei eroi sunt toţi oamnii.În această dramă a vieţii, la Hugo, Bufonii sunt nişte spectatori înţelepţi, aşa cum scria Tudor Vianu în Din istoria unei teme poetice”Lumea ca teatru “ studio publicat în Studii de literatură universală, II, 1960, p.316 şi urm. 
  
Pentru a înţelege mai bine aprecierile pe care le facem în mod comparativ, ca şi pentru precizarea funcţiilor artistice ale bufonului în teatru lui Hugo, este necesar să înţelegem prin interpretare acest personaj din dramaturgia scriitorului francez.Este vorba de :Cromwell, Marion Delorme şi Le roi s`amuse ...  
  
În Cromwell, întâlnim în loc de un singur bufon, patru, aceştia sunt:trick, Giraff, Gramadoch şi Elespuru. De fapt actul trei al dramei,- cel mai important- este denumit Bufonii. Cei patru bufoni se distrează pe seama stăpânului lor. Cu toate că aceştia cunosc bine planurile conspiratorilor, nu vor să intervină în favoarea Protectorului. O spune clar unul din cei patru, Giraff: 
  
Que sommes-nous pour Noll! Restons dans notre sphere. 
  
Il nous prend, et pourrait meme nous mieux payer 
  
Non pour garder ses jour, mais pour les egayer.(Victor Hugo, Cromwel, Nelson editeurs, Paris, 1936, p.259. ). 
  
Trick precizează şi ma desluşit funcţia bufonilor şi a conducătorului: 
  
Il regne: nous rions... 
  
Aceşti bufoni ai lui Cromwell au conştiinţa lucidă a rolului pe care-l îndeplinesc. 
  
Hugo a întruchipat în bufon atitudinea protestatară a celor împilaţi, împotriva tiraniei şi a abuzurilor. Precizăm că adevăratul personaj principal al piesei lui Hugo, şi în acelaşi timp cel mai complex, este Triboulet. În bufonul din Regele petrece trebuie să vedem în primul rând protestul poporului faţă de asuprirea şi inechitatea celor mari...Idee ce se desprinde şi din Prefaţa la Regele petrece şi Ruy Blas, E.S.P.L.A., Biblioteca pentru toţi, 1959, p.IX. 
  
Prin intermediul bufonului, Hugo a trasmis mesajul lui de înaltă umanitate, idealurile lui sociale şi credinţa lui în triumful adevărului şi al dreptăţii. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Funcţia bufonului în teatrul lui Victor Hugo / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 321, Anul I, 17 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!