CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  FUEGO - UN REGAL DE MUZICA SI POEZIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!


Un spectacol cum nu a mai văzut Capitala României, un regal a fost aseară la Sala Palatului din Bucureşti. Primul concert regizat şi prezentat de artistul sufletelor noastre, Paul Ciprian Surugiu – Fuego, va rămâne de neuitat. Sala Palatului s-a dovedit a fi neîncăpătoare - peste 4000 de oameni - pentru românii care au dat răspuns "Scrisorii din Basarabia", cântând alături de marele artist.
Fraţii Vasile şi Vitalie Advahov cu orchestra Primăriei din Chişinău, formaţia de muzică uşoară condusă de Dorel Burlacu din Chişinău şi invitatele speciale: Irina Loghin şi Anastasia Lazariuc, au fost alături de artistul iubit de toţi românii în această seară minunată.
Structurat în două părţi, concertul realizat de artist, care s-a prelungit până după miezul nopţii, a urmat un fir narativ duios, pornind de la acorduri fine de muzică uşoară, ajungând la cadenţele perfecte ale pianistului Dorel Burlacu, iar mai apoi la ritmul alert al acordeonului şi al sunetelor populare îmbogăţite de vocea lui Fuego şi de măiestria şi virtuozitatea fraţilor Vasile şi Vitalie Advahov şi a orchestrei Primăriei din Chişinău.
Surprizele nu au lipsit, Nineta Popa şi Gheorghe Turda oferindu-i lui Fuego flori şi câte o melodie cântată pe viu artistului şi spectatorilor.
Florile nu mai conteneau să ajungă la Fuego, care a coborât în sală salutând şi îmbrăţişând spectatorii.
Timp de patru ani, aşa cum a spus organizatoarea acestui spectacol, cunoscuta jurnalistă şi realizatoare TV, Adriana Bahmuţeanu, au fost necesari pentru ca Fuego să prezinte ceea ce ştie, ce poate face pentru cei care au în piept o inimă română, pentru cei pe care îi iubeşte şi care îl iubesc. Nu a trecut atâta vreme pentru că Fuego nu ar fi vrut să realizeze propriul lui concert aici - unde de fapt a fost invitat în
nenumărate concerte - doar timpul a fost cel care a amânat acest spectacol al artistului fără timp şi fără frontiere.
Versurile lui Grigore Vieru, dedicate lui Paul, sunt şi vor rămâne trăiri peste care nu se va aşterne niciodată uitarea.
Cele două lacrimi gemene, Fuego şi Grigore Vieru s-au unit în
"Lacrima" - trofeu pe care Asociaţia Culturală "Regal
D’Art" i l-a oferit artistului în această seară magică, alături de cartea "Testament pentru Fuego", în care au fost adunate poeziile dedicate de către poet artistului.
Există Fuego, există muzica românească, există colaboratorii lui Fuego, cei care împreună cu el aduc melodiile pe care le interpretează la urechea şi în gândul spectatorilor săi, ascultătorilor săi,
fanilor săi. Cântecul lui Fuego ne destramă în culori egale cu veşnicia. Să cânţi pe viu, ore în şir, să cânţi în limba noastră românească este ceva ce nu se poate descrie în cuvinte, este ceea ce se simte. Şi cine altul decât artistul sufletelor noastre, Fuego, o poate face, pentru că are Fuego o căldură aparte în glas, o căldură ce te îndeamnă la confesiune, prietenie. Deopotrivă,
în cântec, ca şi la radio sau la televiziune, interpretul sufletelor noastre va fi mereu "semănător de stele / Sub plugul de argint al Ursei Mari, / În
brazda cerului să înalţ castele, / Un Paradis de trandafiri solari"
("Visul meu" - R. E. Lupu).
Seara de 16 noiembrie, petrecută alături de Paul Ciprian Surugiu - Fuego, la Sala Palatului din Bucureşti, a fost un regal de muzică şi poezie, o încântare scânteietoare, ceea ce nu poate fi descris decât la superlativ.

Rodica Elena Lupu  

Referinţă Bibliografică:
FUEGO - UN REGAL DE MUZICA SI POEZIE / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 688, Anul II, 18 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!