CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 966 din 23 august 2013        Toate Articolele Autorului

FUEGO - SCRISORILE LUI STANCA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

George Stanca  

Azi faci o vârstă. La mulţi ani. Sănătate, fericire. Succes ai cu duiumul. Dar mai ales succes şi o recunoaştere mai mare în ţara ta. Aici eşti tu în dificultate. Că eşti doar "artist al poporului" în Republica Moldova.  

Şi nu e numai vina noastră. Ci şi a ta. Nu ştiu cum ai făcut şi ai ajuns în Basarabia unul dintre cei mai iubiţi cântăreţi. Poate şi datorită stilului tău înclinat spre romantic. Poate şi datorită gustului lor înclinat spre melanholia slavă... Poate, graţie marii prietenii cu uriaşul Grigore Vieru. O asemenea întâlnire, dintre un solist şi un poet, o aranjează doar Pronia. Amândoi aveţi în arta voastră un lucru incredibil: simplitatea. Modul direct de exprimare. La început eu nu am înţeles asta la tine.  

Dar, când am descoperit simbioza cu Vieru m-am luminat. Mi-am schimbat opinia faţă de artistul care eşti. E tare greu să fii simplu. Să ajungi la sufletul simplu al românului simplu.  

Aici e succesul tău. Care constă în aceea că fără să vrei, subconştient, tu cu Grig (!) vă bateţi în continuare cu manelizarea gustului naţional. Păunescu îmi spunea odată ceva: "Să nu batjocoreşti ceea ce place poporului". De aceea m-am supărat recent pe un artist mare care afirmă jignitor că 90% din români sunt manelişti. Nu! Iată, mai eşti tu. Şi încă nu singur.  

Nu vreau, mai ales de ziua ta, să te trag în conflictul meu. Deşi e vorba de principii patriotice. De identitate naţională. Aşa că, tu continuă cu asiduitatea cu care ai început.  

Căci, cunoscând acum opera ta întreagă - nu e vorbă mare - sesizez intenţia de a-ţi extinde aria de cuprindere a cântecului românesc de gen. Nu laşi nimic sub preş, în colţuri neguroase. Cânţi tot ce e şi a fost frumos pe lumea asta. Travaliul tău e aidoma celui pe care îl fac depozitarii de folclor sau de poezie populară or cultă de la noi.  

Fiind şi tânăr - făcuşi 37 de ani! - vei ajunge să deţii mai tot patrimomiul "divertismentului" - nefericit termen! - românesc. Aspiri la o universalitate românească pe care mă bucur să o descopăr primul.  

E un demers minunat. Demn de un ardelean, nu de un regăţean ciorit... E ca o datorie ce se naşte din vocaţie. Şi pe care ţi-o asumi de bunăvoie. Deloc o povară. Doar bucurie. Să duci în glas şi-n suflet nectarul a tot ce-i românesc. Şi, cum spune un cântec uitat: "Tot ce-i românesc nu piere."  

La mulţi ani, Paul!  

Referinţă Bibliografică:
FUEGO - SCRISORILE LUI STANCA / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 966, Anul III, 23 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!