CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Vocatii >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 919 din 07 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

FUEGO - DIN DRAGOSTE DE ROMÂNIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fuego - Din dragoste de România!  
 
Pentru că forma se poate obţine doar prin imbrâţişarea fondului, e nevoie de o identificare continuă cu spaţiul care te formează. Şi cum simbolurile unei ţări sunt conferite de insăşi limba ce sălăşlueşte în sufletul său, România reprezintă mai mult decât ne putem imagina.  
Grigore Vieru intărea ideea unităţii limbii române, spunând că „Dumnezeu a plâns peste ţară, cu lacrima limbii noastre.” Astfel, din dragoste de România, Fuego o cântă.  
Există multe motive pentru care Paul Ciprian Surugiu poate fi apreciat, dar unul dintre cele mai importante este acela că menţine vie flacăra limbii române, participând la perpetuarea ei în muzică şi dându-i, tot prin muzică, darul cel mai de preţ pe care un artist îl poate oferi.  
“Imi iubesc ţara, cu ale sale sclipiri de oameni frumoşi şi probabil că nu aş fi reuşit să cânt, să compun, să mă dedic acestei profesii dacă nu simţeam că într-adevăr am pentru cine să o fac şi am cu ce să o fac.  
Am învăţat de la Grigore Vieru, pe lângă ce înseamnă să fii simplu şi să dăruieşti, cum trebuie să îţi iubeşti limba. Tocmai de asta am ales să îmi preţuiesc limba, să îi dau o altă formă prin cântul meu şi să-i descopăr noi înţelesuri.  
Pentru limba română şi pentru România încerc să îmi menţin drumul şi să-i slujesc simbolurile. Consider că asta îmi e misiunea. Şi doar aşa pot mulţumi României pentru tot ce ne oferă, pentru mirările cu care ne uimeşte. Aşa am ales să o promovez, prin cântec. Atât în România, cât şi în Basarabia.  
Sunt într-adevăr mândru că sunt român. Nu mi-aş asuma niciodată riscul dezrădăcinării, convins fiind că ar fi o pierdere de identitate. Simt că aici publicul meu are nevoie de mine, mă simt iubit cu toate zbaterile, neîmplinirile sau gloriile mele, şi mă pot exprima artistic (cu toate lipsurile în care se dezvoltă arta la noi). Aici sunt familia mea, prietenii mei şi publicul meu drag pe care nu-l voi trăda şi dezamăgi niciodată.  
România e o încărcare sublimă, o taină, o bucurie, o “vrăjită fereastră către asfinţit.“ (Paul Ciprian Surugiu – Fuego)  
 
Referinţă Bibliografică:
FUEGO - DIN DRAGOSTE DE ROMÂNIA / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 919, Anul III, 07 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!