CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1073 din 08 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Fuego colindă, o colindă anume...!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Repertoriul de colinde şi colinda, ca atmosferă mesageră între trei praguri - unul al sosirii Crăciunului, altul al ieşirii anului vechi din timp, iar al treilea, al păşirii cu ceremonial în noul an - deşi răzbat din forme arhaice, rămân nemăsurate în bogăţie de frumuseţe şi inepuizabile, ca variante.  

An cu an, o colindă anume, ca un ornic de castel ce bate prin Provinciile Marii Românii, venind nu din exteriorul istoriei, ci din interiorul ei, din care face parte, având lumina, gustul şi catifeaua verdei cetini a veacurilor vechi, e numai proaspătă, ca ninsorile azvârlite de sus, mereu aceleaşi, şi totuşi, mereu proaspete; an cu an, o colindă anume anină de cerul sonor al României, înfrigurat de sloiuri nemaitopite, lampadare aprinse cu cifrul luminii din conştiinţă; an cu an, o colindă anume exaltă sărbătoarea în pledoarie pentru sărbătoare, iubirea în iubirea de iubire; an cu an, versul şi melodia unei colinde anume ajung la suflet, urcând sufletul la colindă, nu coborând colinda la suflet; an cu an, o colindă anume demască anatemizarea omului şi umanului şi îi redă lucida acuitate a ascultării melodiei implicite vieţii sufleteşti; an cu an se cântă o colindă anume ca o vitalitate subsumată hranei spirituale, ca privilegiu, nu servitute, al sfinţeniei ce nu se interiorizează în piatră, dar pentru condiţia umană e condiţia însăşi; an cu an, o colindă anume e resursă spirituală care trece pe români de la abandonul faţă de propria viaţă sufletească, la retreziri fondate pe dominarea idealului; an cu an, o colindă anume revine luminând şi fericind, apoi pleacă lăsând în urmă amintiri care vor guverna mult timp după aceea, asupra oricăror greutăţi şi angoase; an cu an, o colindă anume e modelatoare de serbare estetizată, minunată, a Crăciunului; an cu an, o colindă anume se străduieşte, izbutind, să preschimbe românul în altceva decât vremurile care trec peste el, în loc să treacă el peste vremuri, îl fac să fie ceea ce este; an cu an, o colindă anume aduce mângâiere românului angajat mai rar cu voia, dar cu sila, mereu, în trăirea tot mai grea a vieţii sale, pe care nu i-a dat-o cineva, dar i-o subjugă mulţi; an cu an, o colindă anume îi măreşte românului deschiderea spre firea umană, redându-i speranţa că viitorul lui nu poate fi decis de o carte dinainte jucată, că destinul său poate să treacă pe sub nori, dar soarele e dăruitor, împotriva vremelniciilor umbrei; an cu an, o colindă anume domină zilele care trec în nerăbdare până la Crăciun, prin cântecele Ajunului, mirabile, sfinţitoare, îmbogăţitoare şi înfrumuseţitoare ale omului…!  

E colinda lui Fuego! An cu an, ţara e colindată de Fuego, reexteriorizând de fiecare Ajun, minunea, sublimitatea, strălucirea Crăciunului, în splendoarea melodiilor lui.  

Pe 7 decembrie, în cele trei praguri şi cruci de timp, cu ninsorile ce vin se aştern melodiile Crăciunului, întrun Turneu extraordinar de colinde, „Din lumina unui Crăciun”. „Taina colindelor”, spune rostitorul şi glăsuitorul lor, interpretul Fuego, un artist care înfloreşte colinda printre ghirlandele gheţii, la Crăciun, „se află în cuvântul căruia muzica îi dăruieşte însemnătatea cuvenită. Turneul «Din lumina unui Crăciun», precum şi albumul ce poartă acelaşi titlu reprezintă o încununare a unui timp sfânt a unor sentimente pe care mi-am propus să le însufleţesc cu muzica-mi umilă.  

Îmi doresc să vă ofer o perioadă în care, împreună cu muzica mea, să păstraţi lumina, liniştea, împăcându-vă cu sufletul vostru!”.  

Turneul va face primul pas spre ferestrele sufletelor, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgovişte, pe 7 decembrie (2013) şi se va retrage în urma cortinei care va cădea în pragul Crăciunului, la 23 decembrie, la Palatul Naţional al Copiilor, din Bucureşti. Între întâia zi de colinde şi cea care va încununa sfârşitul de turneu, programul se va desfăşura astfel:  

8 decembrie: Constanţa, Casa de Cultură a Sindicatelor  

9 decembrie: Galaţi, Teatrul Muzical „Nae Leonard”;  

10 decembrie: Iaşi, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”;  

11 decembrie: Bârlad, Casa de Cultură a Sindicatelor;  

12 decembrie: Adjud, Casa de Cultură „Tudor Vornicu”;  

13 decembrie: Focşani, Ateneul Popular, „Mr. Gh. Pastia”;  

14 decembrie: Bacău: Teatrul Municipal „George Bacovia”;  

15 decembrie: Piatra Neamţ, Casa de Cultură a Sindicatelor;  

16 decembrie: Sibiu, Filarmonica de Stat-Sala „Thalia”;  

17 decembrie: Arad, Atrium Mall;  

18 decembrie: Timişoara, Opera Naţională Română;  

19 decembrie, Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor;  

20 decembrie: Cluj, Casa de Cultură a Sindicatelor;  

21 decembrie: Braşov, Casa de Cultură Sala „Reduta”;  

22 decembrie: Ploieşti, Casa de Cultură a Sindicatelor.  

Toate spectacolele vor începe la ora 19.  

Colindele din pragul Crăciunului fiecărui an, ale căror protagonist este romanticul Fuego sunt indefinibile prin proiectarea simplului fapt muzical. Ele sunt caracterizabile prin aprofundarea în sine, în modul de a iubi, crede şi manifesta al fiecăruia dintre noi, sunt finitudinea în tripticul uman:corporal, spiritual, virtual. Din acest unghi de audiţie şi privire ele sunt insurmontabile, fără a pieri însă, deoarece se întipăresc pentru mult timp într-o diversitate de înţelegere şi simţire a publicului divers, dar doveditor de aceeaşi iubire pentru ce e peren în cultura spectacolului elevat. (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Fuego colindă, o colindă anume...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1073, Anul III, 08 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!