CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  Frumuseţea şi tandreţea Frumosului Pur - Mihai Cătrună
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

FRUMUSEŢEA ŞI TANDREŢEA ARTEI FRUMOSULUI PUR 
 
Selectat printre pictorii europeni la salonul de artă modernă de la Bruxelles din 2010, "l’ Europe Fantastique, Surréaliste et Apocalyptique" - Musee d’Art Fantastique, PICTORUL şi graficianul Mihai Cătrună este un bun reprezentant al curentului suprarealist, care reuşeşte să se impună, prin arta sa, în cercul valorilor româneşti, dovedind un remarcabil simţ al culorii şi deţinând o bună valorizare a regulilor de compoziţie, lucrările sale fie nuduri, portrete sau peisaje denotă vitalism şi exuberanţă. 
 
Şi pentru a nu fi părtinitoare mai redau articolul dnei FLOAREA CĂRBUNE: 
 
"Pictură, dialog şi poezie în tabloul pictorului simbolist-Mihai Cătruna 
 
„Geneza” îmi pare o temă deosebită într-un tablou sublim. Şi nu mi-e frică de superlative, întrucât, prin artă, oamenii pot crea sublimul, indiferent că-i vorba de muzică, pictură, sculptură, poezie… Sunt sublime piramidele egiptene, David al lui Michelangelo, muzica lui Beethoven, poezia lui Eminescu etc. Natura este sublimă în toată manifestarea ei. 
Pentru mine, sublimul este frumuseţea infinită adică ceea ce mă lasă mută de admiraţie… Acest sentiment l-am avut când am privit „Geneza” pictorului simbolist-Mihai Cătruna. „Geneza” m-a dus cu gândul la „Facerea Lumii”. 
 
Cu cât priveam, mai mult, tabloul, cu atât admiram, mai mult, expresia artistică a pictorului. Fiecare componentă a picturii reprezintă simboluri care-mi trezeau curiozitatea şi nevoia de a le descifra. Încă nu cunoşteam artistul… Când i-am expus, artistului, ideile mele, despre „Geneza”, a urmat un dialog, între noi, pe care îl redau în întregime: 
- Maestre, tabloul tău este greu de cuprins în cuvinte… Când l-am descoperit, în acea seară, m-am culcat cu gândul la el şi m-am trezit, pe la ora 2:57, să scriu poezia pe care ţi-am trimis-o. 
- Da, e „Geneza” unui tablou, e Universul pictorului, Tocmai de aceea este interesant, că e greu de „cuprins” şi descris în cuvinte. 
- Scuze, Mihai Cătruna, dar numai atât am reuşit să exprim…Se pare că nu-ţi place… 
- Ba nu… nu asta am spus eu… îmi pare puţin mistic. Eu am vrut să exprim „Geneza” unui tablou…aici era ideea. 
- Iar eu m-am gândit la „Geneza” ca la „Facerea Lumii”. Când spun „Geneza” mă gândesc la „Naştere”. Tabloul tău seamănă cu „Matricea Lumii”, femeia simbolizând „matricea” în viziunea mea, iar pensulele simbolizează culorile…Totul e simbolic la tine! Iar eu am încercat să descifrez simbolurile exprimându-le în poezie. Apa este „matricea”, „uterul” în care a apărut viaţa…Privind tabloul tău şi citind poezia mea, „cunoscătorii vor înţelege despre ce-i vorba. Femeia mai reprezintă şi Umanitatea…Îţi vorbesc despre viziunea mea. „Geneza” are mai multe conotaţii. Tu spui că fiecare înţelege muzica, pictura, poezia sau scrisul, cum vrea şi cum poate, în funcţie de sufletul lui şi de cunoaştere. Universul pictorului şi al poetului fiind nelimitat. La urma urmei, poezia mea exprimă întreg Universul tău… 
- Ah, da, am înţeles ce spui… şi ce ai scris…dar tocmai că „Geneza” din tablou este altceva. Şi, femeia este chiar „Arta”…ce se naşte, pânza pe care se pictează devine nesfârşită, pensulele o străpung cu fermecătoare culori, se revarsă etc. Hai că acum ai înţeles ce am vrut să exprim eu în tablou…E altă „Geneză”… 
- Daaaaaaaaaaa! 
 
„Arta” este iubita pictorilor… 
M-am văzut nevoită să-i cerea părerea pictorului, întrucât tabloul şi tema lui mi s-au părut „nemărginite” în înţelesuri. A fost prima dată când i-am cerut părerea. Şi, i-am cerut-o din teama de a nu greşi. Sublimul tablou „Geneza” m-a copleşit! 
Nemărginirea este prezentă în sufletul artistului, este fluviul de foc ce-i curge prin vene, revărsându-se în culoare şi pe pânză…La fel se întâmplă şi cu poetul: Universul vibrează în sufletul său, Natura ţâşneşte în fiinţa sa prin fiecare mugur şi seva-i nevăzută. Anotimpurile înfloresc în inima sa şi, toate îi invadează sufletul precum parfumul florilor. Artistul se contopeşte cu Universul care îl inspiră, „mărginirea” se armonizează cu „nemărginirea” iar „eternitatea” cu „clipa” de faţă… În „artă” se rezolvă antitezele prin bucuria creării. Din bucurie s-a născut şi „Arta”. Esenţa primordială, „bucuria” se află în roua de pe flori şi în azurul cerului; în efervescenţa Primăverii şi în florile de gheaţă ale Iernii; în floarea de lotus şi în trupul uman. Bucurie este şi în „Geneza” lui Mihai Cătruna!" 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Frumuseţea şi tandreţea Frumosului Pur - Mihai Cătrună / Viorela Codreanu Tiron : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 192, Anul I, 11 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Viorela Codreanu Tiron : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorela Codreanu Tiron
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!