CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Silvia Katz         Publicat în: Ediţia nr. 423 din 27 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

UN ALT FRAGMENT DIN CARTEA....DOAR IUBIREA RĂMÂNE..
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DOAR IUBIREA RĂMÂNE  
 
De  
 
SILVIA KAŢZ-IANĂŞI  
 
Fragment  
 
Sosi ziua cea mare, în care Petrişor era hotărât să afle dacă dragostea lui era împărtăşită de fata iubită. Spre seară a venit în salon, îmbrăcat foarte elegant şi cu un buchet superb de trandafiri roşii. Stela şi-a privit cu dragoste şi mândrie băiatul. Moştenise statura tatălui, părul rebel şi pielea arămie. Ochii verzi semănau foare mult cu ai ei ca şi privirea blândă.  
 
L-a îmbrăţişat urându-i succces şi l-a rugat ca în cazul unui refuz să fie puternic şi să înţeleagă că dragostea este un sentiment minunat doar atunci când te face fericit. El a sărutat-o pe frunte şi a plecat, iar Stela a rămas privindu-l din spatele ferestrei cum s-a urcat în taxi. A mers apoi în camera lui şi, cu ochii în lacrimi, s-a rugat ca totul să fie bine.  
 
Toată seara l-a aşteptat şi, cum el întârzia, ea a bănuit că răspunsul fetei îi făcuse fericiţi pe amândoi şi probabil plecaseră să sărbătorească. Într-un final a obosit aşteptând şi s-a dus să se culce dar, după un timp, a trezit-o zgomotul unei maşini oprite în faţa casei. S-a ridicat din pat şi a privit pe geam din dosul perdelei. L-a văzut pe Petrişor cum venea legănându-se ca un om beat pe aleea casei şi a ştiut că era nefericit. Acesta a intrat în casă şi s-a dus direct în camera lui de unde Stela îi auzea bocetul.  
 
Nu a avut curajul să meargă la el şi a rămas năuicită pe un fololiu până spre dimineaţă când a adormit. S-a trezit în jurul orei zece şi a mers să bată la uşa fiului ei. Cum nu a primit răspuns a intrat şi l-a văzut cum dormea. Se culcase îmbrăcat şi în cameră era dezordine, dovadă că înainte de a adormi răvăşise camera de nervi. Peste tot erau aruncate pozele în care apărea el cu Clotilde şi prietenul lui. Stela s-a aplecat şi le-a strâns pe toate cu grijă, punându-le într-un plic, apoi, cu inima frantă, a părăsit camera. A mers în salon unde a pregătit masa de prânz şi a aşteptat ca el să apară. După un timp a auzit zgomot în baie, semn ca băiatul se trezise. A aranjat masa şi a aşteptat cu emoţie. El a venit tăcut, cu privirea în pământ şi s-a aşezat la masă. A băut doar ceaiul, apoi a privit-o pe mama lui şi i-a spus:  
 
- Dacă mă iubeşti, nu mă privi aşa. Nu vreau să suferi pentru mine. Ştiu că noaptea trecută când am venit acasă, tu nu dormeai. Te cunosc prea bine. Nu am venit să vorbim, deoarece pentru prima oră în viaţa mea băusem atât de mult încât îmi era ruşine de mine. Apreciez faptul că ai înţeles situaţia. Mamă, eu învăţ să descifrez tainele destinului pe care îl asociez cu un joc de şah în care ştiu că pot câştiga sau pierde. Aseară am pierdut şi sunt nefericit, dar voi încerca sa trec peste această suferinţă cu care nu vreau să te încarc. Ai trăit în viaţă suferinţele tale, iar eu aseară am înţeles că sunt trăiri independente de noi care ne pot aduce fericire sau nefericire. Sunt un bărbat care ştie că aceste sentimente care mă ard acum, ca şi tot ceea ce facem în viaţă, se vor pierde cu timpul în spaţiu ca o uitare şi că într-o zi speranţa de a fi fericit va veni spre mine din nou. Ai răbdare cu mine mamă şi îţi promit că totul va fi bine. În câteva luni voi termina studile şi voi veni în tară. Nu eram hotărâ, dar acum ştiu că locul meu este acolo, alături de tine. Peste o săptămână voi pleca pe mare şi când mă voi întoarece îţi promit că vom discuta, dar te rog, nu acum, nu pot şi nici nu vreau. Clotilde este un capitol încheiat. Îl aştept pe Lucian să vorbim şi sper să fie totul bine.  
 
- Petrişor, te rog, măcar spune-mi dacă l-a ales pe el. Nu aş vrea ca între tine şi prietenul tău să se creeeze o prăpastie, nu vreau să te încarci cu sentimente care te pot urmări toată viaţa. Lucian este un băiat grozav şi o prietenie ca a voastră, de o viată, valorează mai mult decât o dragoste trecătoare pentru o fată.  
 
Petrişor a privit-o zâmbind amar şi i-a spus:  
 
- Cream că te pricepi la oameni, mamă, sau cel puţin că mă cunoşti pe mine. Niciodată nu aş renunţa la prietenia mea cu Lucian, care îmi este ca un frate. Ştiu că mă iubeşte şi a plecat la aşa zisul congres ca să-mi dea mie posibilitatea să o întreb primul pe Clotilde. Este la fel de îndrăgostit de Cotilde ca mine şi amândoi ne-am învârtit în jurul ei peste un an de zile, iar ea nu vede în noi decât doi băieţi care îi apărau prestigiul în faţa familiei, a rudelor foarte bogate şi cunoscute în toată ţara. Erau fericiţi că fata lor avea tot timpul ca escortă doi băieţi de la marină, ofiţeri, tineri şi frumoşi, care o însoţeau peste tot, ca nişte căţeluşi. Nu trebuiau să-i angajeze gărzi de corp. Cotilde mi-a mărturisit aseară ca are o relaţie ascunsă de câţiva ani cu directorul operei, care este căsătorit şi fiind catolic nu poate divorţa. Îl iubeşte iar pe mine şi Lucian ne consideră doar prieteni. Am înţeles în clipele acelea că doar s-a jucat cu sentimentele mele iar eu ca un orb mă topeam în fiecare zi în flacăra iubirii. Eram fericit când o îmbrăţişam şi de câte ori simţeam nevoia să-i vorbesc, să-mi deschid inima, ea se eschiva. Răspunsul dureros pe care mi l-a dat aseară a venit ca o umbră peste iubirea ce o simţeam faţă de ea dar sper ca acest fapt să mă ajute să-mi schimb cât de curând sentimentele. Simt că m-am enervat şi nu mai vreau să discut despre ea. Te rog, mamă, să fii liniştită, îţi promit că totul va fi bine.....cartea se poate gasi sau comanda in librariile M. EMINESCU din Bucuresti siTg-jiu...lib.Sf.O.Iosif din Brasov.. se poate comanda pe www.aius.ro telef.0745870731, pe...Libris.ro iar cei din Israel pe katzsilvia32@gmail.com) Multumesc tututor celor care mă vor citi şi celor care se vor mai gândi.  
 
SFÂRŞIT-2012-Israel.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
UN ALT FRAGMENT DIN CARTEA....DOAR IUBIREA RĂMÂNE.. / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 423, Anul II, 27 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!