AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  



Fotografii ... de Sărbători
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Mereu, de Sărbători, obişnuim să ne facem fotografii. Casa e curată, bradul împodobit, masa îmbelşugată, familia reunită, micile discordii...anulate. Aşa e...de obicei.  

Răsfoiesc albumele...am şi altfel de poze...  

Uite, una, la maternitate, în Ajun de Crăciun. Eram toată un zâmbet! Şi ce dacă la mână aveam „un fluturaş” pentru perfuzii? Unii copii sunt mai nărăvaşi, până nici nu se nasc. Am împodobit, cu sora mea, salonul...cu crenguţe de brad, cu beteală, globuri. Am aşezat pe masă saloane şi portocale pentru colindători şi vizitatori. Eram puţine în salon: eu...mai era o doamnă care tricota zeci de botoşei: albaştri, roşii şi albi...dar şi asculta, cu căştile în urechi, colinde...”Vezi, aştia au alt model!...uite, ăştia sunt mai mari!...să fac şi cu motocei coloraţi, la cei albi?”, mai zicea, rupând, uneori, tăcerea. Cu noi adusese şi o ţigăncuşă...curăţică (nu ştiu dacă avea 13 ani...o copilă, care se juca pe telefon, ceva cu un şarpe care fugea să-şi prindă coada). În salonul vecin, se plimba agitată, o femeie frumoasă şi înaltă, o maramureşeancă ţeapănă, cu vreo 8 copii acasă şi încă vreo 3 lăsaţi la maternitate. Toţi medicii, când o vedeau, se luau de ea: “măi, femeie, eu îţi leg trompele…mai glumea câte unul cu ea!”. “Doamne, fereşte, dom’ doctor! Mă lasă Vasile de află că-s stearpă!”. “Dar, ia, recunoaşte...câţi nu-s făcuţi cu Vasile?”întreba câte un rezident tupeist. “Apăi, dom’ doctor…care n-or avut ochii albaştri, ca cerul, nu i-am luat acasă, că zicea că-s făcuţi cu păduraru’.” „Dar, tu, femeie, ai avut ceva treabă cu pădurarul sau Vasile-i nebun şi gelos?”. „Păi, na...ce să zic...mai luam bani împrumut de la el...şi lemne...”. „Da, pădurarul, cum are ochii?” “Tăt albaştrii...dar nu ca cerul...ca norii!”  

Râdeau medicii de nu mai respirau. Însă, după socoteala ei, trecuseră cele 9 luni...şi nimeni nu-i făcea nici cezariană, nici nu-i provoca naşterea. Uneori avea nişte dureri cumplite...se punea în genunchi şi se dădea cu capul de pat. Asistentele treceau nepăsătoare. Noi, celelalte paciente, nu ne permiteam să-i dăm medicaţie nerecomandată.  

Atâta îmi amintesc...apoi s-a rupt filmul...şi m-am trezit în a treia zi de Crăciun, la terapie intensivă.  

“Nu mai da banii la doctori! Şi-aşa moare!” am auzit, ca prin somn, vocea soacrei.  

“Să nu-ţi pară rău! Din banii ei dau”, îl auzii pe fostul meu soţ zicând.  

M-am forţat să deschid ochii, să mă conving că nu am un coşmar...dar aşa era. Ei vorbeau, la o cafea...  

„Doamne, Dumnezeule Mare, în mâinile Tale, Bunule, e viaţa mea! Ai milă!”…atâta gând am avut...şi m-am mai trezit în ultima zi a anului.  

Atunci, cu perfuziile după mine, pe semnătura lui, fostul soţ m-a luat acasă.  

“Cum se cheamă...părinţii-oameni ai îngerilor? Zii, literato, că tu le ştii pe toate!”  

Aşa îmi zise, trântind portiera.  

Nu voi uita acele Sărbători...tăcute şi triste. Eu, în dormitor, cu perfuziile agăţate de clanţă. El, în sufragerie, cu “perfuzii” de 50 de grade…prună curată...şi muzica dată la maxim.  

“Ţi-o fi sete? Ţi-o fi foame? Du-te şi ia-ţi! Îndoapă-te! Azi ai voie!”…aşa zicea şi râdea alcoolul în el...ca toţi dracii.  

Cred că atunci am spus cele mai frumoase rugăciuni: pentru copilul meu-înger, pentru mine...şi pentru el...şi pentru familia mea...pentru toţi viii şi morţii pe care-i ştiam. Şi Dumnezeu mi-a dat putere şi mângâiere...şi n-am mai auzit nimic...nimic. Am avut doar voinţa de a opri perfuzia, când s-a terminat.  

“La mulţi ani! La mulţi ani!....”  

Mă uit acum în oglindă. Sunt 9 ani de atunci. Dumnezeu mi-a dat alte bucurii şi alte necazuri, dar şi tăria de a trece prin ele.  

Închid albumul...şi mă întreb: e bine să ne facem fotografii de Sărbători?  

Deschid calculatorul şi mă uit la pozele de-acum…ale mele, ale tale, ale prietenilor…ale colegilor…ale oamenilor de pe face-book…  

Doamne, ce chip ne vei da de Sărbători? Dar ce daruri vei pune în inima noastră?  

Închid. Mă culc liniştită…TU veghezi din veac asupra mea.  

 

Referinţă Bibliografică:
Fotografii ... de Sărbători / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 55, Anul I, 24 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!