CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 428 din 03 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Florile
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Florile 
  
Ţi-ai pus vreodată întrebarea:,,Cum ar fi arătat lumea fără flori?” 
  
Acele gingaşe plante ce-ţi parfumează viaţa în orice moment, în culorii vii rupte din paradisul cerului! Acel mic detaliu al lumii în care fiinţezi şi al cărui semnificaţie capătă nenumărate valenţe. 
  
Ce i-ai mai fi dăruit persoanei iubite în fiecare zi dacă nu ar fi fost ele? De unde ai fi cules cea mai limpede rouă ca să-i atingi ochii în dezmierdarea răsăritului? Şi... drum de petale pe care să păşească, din ce i-ai fi făurit? 
  
Florile sunt reflexia sufletului tău curat, din simfonia culorilor florale s-au inspirat atâţia pictori, poeţi şi muzicieni! Florile au fost atât de bine desenate de pictori celebri precum: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Toniţa şi alţii. Muzica parfumată de flori a curs pe notele compuse de: Beethoven, Mozart, Enescu etc. Paleta poeţilor este parcă şi mai vastă şi i-aş aminti pe cei dragi inimii mele, ce-au creat rime unice, inspiraţi de gingăşia florilor: Eminescu, Minulescu, Nichita Stănescu, Bolintineanu şi mulţi alţii. 
  
Ce-i mai frumos decât o floare ce se deschide, oferindu-şi parfumul? Şi să nu uităm că sufletul nostru este asemenea unei grădini, în care sunt semănate cele mai frumoase flori: dragostea, credinţa, bunătatea, cumpătarea, omenia...Trebuie să avem grijă de această grădină, ca tot ce este acolo să înflorească şi astfel sufletul să ni se umple de frumuseţe. Să nu lăsăm buruienile păcatelor să prindă rădăcini în suflet, iar florile sale să le udăm cu apa dătătoare de viaţă - iubirea. Lumea este de fapt grădina de care noi toţi trebuie să avem grijă, în care să plantăm vise şi flori minunate ca să devenim mai frumoşi, mai bogaţi, mai buni. 
  
Şi doar aşa capătă visele farmec, iar copacii împodobiţi de flori cern peste creştetele îndrăgostiţilor petale magice... Poveştile lor de iubire aşezându-se perfect pe covoare de flori... Pe petalele de cireş şi liliac numărând ca-ntr-un joc norocul şi intensitatea dragostei... 
  
Scenele încărcate de flori crează cel mai fumos decor al dragostei. De la trandafiri şi crini, până la ultimul toporaş ce îmbracă câmpurile primăvara, toate florile sunt ascunse în inima ta. Când iubeşti, în suflet îţi înfloresc trandafirii roşii, când plângi lăcrămioarele se scutură din ochii tăi, iar când aduci pe lume un copil cel mai frumos crin alb îţi încarcă braţele. Denumirile florilor sunt multe, dar după forma şi culoarea lor de multe ori le asociezi cu chipurile persoanelor dragi. Îţi place ploaia florilor când se revarsă asupra creştetului tău încărcându-te în petale. Poţi să îmbraci lumea cu ele şi s-o faci mai frumoasă. Înveleşti clipele minunat cu flori atunci când aniversezi pe cineva drag. Transmiţi cu ajutorul lor emoţii ascunse, respect şi mulţumiri. Reaşezi surâsul pe o faţă înlăcrimată atunci când îi dăruieşti o floare. Pui capăt oricărei supărări dacă oferi un buchet de flori. Şi nu în ultimul rând, colorezi infinitul cu petalele lor.  
  
Nu poţi privi lumea fără flori! Dumnezeu a ştiut asta, de aceea le-a creat. Ele sunt simbolul frumuseţii nemărginite... Pe ele ştiu clipele să valseze atât de divin! Iar visele din ele-şi culeg nectarul! 
  
Grădinile ar fi plâns cu râuri de lacrimi de n-ar fi fost flori, iar cuvintele de iubire ar păli fără mireasma florală ce ştie atât de bine să-şi picure mirul... Şi oare din ce ar mai înflori aievea veşnicia? 
  
Nu, viaţa ar fi fost searbădă fără flori. Pământul ar fi fost inundat de lacrimile stelelor... şi ar fi fost plin de răni... şi de sânge... Parfumul ce-ţi mângâie nările în fiecare zi nu s-ar fi născut... 
  
Nu, nu vrei să-ţi imaginezi viaţa în absenţa suavelor flori! 
  
Cornelia Vîju 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Florile / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 428, Anul II, 03 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!