CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  Floriile
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
M-am trezit de cu zori în ciripitul păsărelelor. Am alergat la geam, curioasă de a vedea ce se întâmplă. În parcul de la Far poposise Primăvara. Copiii, în haine viu colorate, alergau bucuroşi în jurul fântânii arteziene. Era atâta zarvă încât, n-am putut privi liniştită de la balcon. Am alergat în parc. Am salutat iarba crudă şi pinii ce străjuiesc parcul, i-am zâmbit unui mâţişor ce se iţea pe crenguţa fragedă a unui copăcel plantat în iarnă. M-am înclinat în faţa Soarelui şi a mării. Soarele răsare dinspre mare, aducând Primăvara din ţările în care a venit, deja. Marea e de un albastru mai închis decât al cerului. Briza ei primeneşte aerul din oraş, răcorindu-l plăcut în verile toride. Într-o clipă de adâncă bucurie, exclam:  
  
A venit Primăvara! Au venit şi Floriile.  
  
Este momentul să trăim clipa, admirând frumuseţea zilelor de sărbătoare ce vestesc Învierea Domnului, să ne bucurăm de liniştea şi pacea care coboară asupra noastră în această sublimă zi - Ziua florilor. Femeia este o floare iar florile sunt curcubeie născute de cer, prin unirea razelor solare cu stropii de rouă... Această explozie de parfumuri şi culori , cu miresme primăvăratice, nu lasă pe nimeni indiferent. Poţi primi o floare sau dărui un buchet, persoanei dragi sau unui necunoscut. Florile au limbajul lor, o floare face cât o mie de cuvinte. Pentru că, fiecare floare e un poem scris de Dumnezeu spre bucuria oamenilor. Sărbătoarea al cărei nume îl port, cade, întotdeauna, duminica, cu o săptămână înainte de Paşti când „vin Floriile cu soare/Şi soarele cu Florii” ...  
  
În această zi, oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie înflorită şi cu flori, deoarece, începând cu această zi, toate florile şi toţi pomii încep să înflorească. Ele simbolizează ramurile de finic şi măslin cu care Iisus a fost întâmpinat pe uliţele Ierusalimului de către credincioşi. Se spune că salcia a fost binecuvântată de Maica Domnului să fie purtată an de an la altar. Legenda spune, că atunci când Fecioara Maria a vrut să treacă un râu, salcia s-a aplecat peste apă, uşurându-i trecerea. În Duminica Floriilor, femeile merg la biserica şi curăţă mormintele strămoşilor, agăţând de cruci , rămurele sfinţite de salcie.  
  
După ce au fost sfinţite în biserică, oamenii se întorc acasă cu ramurile de salcie şi, după ce ating cu ele creştetele copiilor, ca să crească mari şi frumoşi, le anină la icoană, păstrându-le peste an. În Muntenia, există credinţa că o ramură de salcie înfăşurată în jurul mijlocului te vindecă de dureri de mijloc pentru tot anul. Eu îmi înfăşuram o rămurică de salcie în jurul mijlocului ca să fiu apărată de astfel de dureri. În credinţa populară exista tradiţia de a afuma casa cu salcie sfinţită pentru alungarea ghinioanelor, vrajbei şi a bolii. De la 4 ani am avut probleme cu gâtul, aşa se face că, în ziua de Florii, înghiţeam 3 mâţişori mici şi sfinţiţi. Mâţişorii sfinţiţi se puneau şi în apa în care erau scăldaţi sugarii, ca să fie apăraţi de boli.  
  
Fetele mari, al căror rând trecea la măritiş, fierbeau, la miezul nopţii dinspre Florii, apă cu salcie şi busuioc, iar ziua se spălau cu ea pe cap, zicând:  
  
„ Cumu-i părul înflorit,  
  
aşa şi păru-mpletit!  
  
Cum te uiţi la păru-n floare,  
  
aşa şi la fată mare!  
  
Doamne ajută!”  
  
Bătrânii spuneau că de Florii cântă cucul pentru prima dată în acel an, iar unele flori, printre care şi micşunelele ( toporaşii ), îşi vor pierde parfumul. În această perioadă înfloresc urzicile...semn că au îmbătrânit şi nu mai sunt bune de mâncat. 
  
În inima mea, asemui femeia cu o floare, pentru că este atât de gingaşă şi fragilă precum ea. Şi, la fel ca şi floarea, femeia dă viaţa. E participantă la Creaţie. E co-creatoare. De aceea, în inima mea, de “Ziua Florilor”, urez multă sănătate tuturor femeilor, indiferent de numele pe care îl poartă.  
  
De Florii, draga mea soră, femeie de pretutindeni, îţi doresc să rămâi gingaşă precum primăvara şi, să fii iubită precum florile...  
  
La mulţi ani! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Floriile / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 397, Anul II, 01 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!