AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Corneliu Florea         Publicat în: Ediţia nr. 614 din 05 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

FLORIADA 2012
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FLORIADA este cel mai mare eveniment dedicat florei pământeşti şi are loc în Olanda, odată la zece ani. Ţari din toate continentele participă cu plante, flori, bulbi, seminţe şi produse ale florei la aşa numitul Floriade World Horticultural Exposition.  
  
Expoziţii internaţionale ale florei au început să se ţină în Europa din secolul XIX-lea, la început modeste dar în timp au devenit tot mai mari, diversificate si apreciate. Omenirea care a apărut în sânul florei pământeşti şi a rămas legat de ea, iar odată cu evoluţia şi emanciparea ei şi-a format un cult faţă de Natură şi flora ei. La început au fost florile şi pomii fructiferi, treptat s-a ajuns la floricultură, horticultură şi silvicultură, culturi ale frumosului. Mai mult, omenirea este atât de legată floră pământească încât a proiectat-o în religiile ei ca fond fericit al veşniciei.  
  
Daca cunoşti Olanda din diferite izvoare de informaţii dar, mai ales dacă ai fost în ea, vei fi de acord că nu putea fi o ţară gazdă mai aleasă decât ea pentru cel mai mare eveniment floral al lumii. Mergi în Aprilie şi Mai în Olanda şi vei fi uimit de câmpurile de lalele, de largă diversitate în culori nuanţate, tot atunci fiecare casă e înconjurată de lalele, fiecare apartament are glastre de lalele. Vizitează parcul Keukenhof National Flower Exibition şi te asigur ca de emoţia frumosului floral îţi vei pierde respiraţia, fiindcă olandezii au dreptate când spun despre ei: ''Dumnezeu a creat pământul şi universul iar noi Olanda'' De o mie de ani o creează; întâi au stăvilit Marea Nordului ce îi inunda în voie, apoi au cucerit din terenurile ei pe care le-a dăruit florei şi celui mai mare aeroport olandez, Schiphol, ce se află la 4 metri sub nivelul mării ! Şi pentru o imagine completă despre dăruirea olandezilor faţă de floră vizitează Aalsmeer the world's largest flower auction - cea mai mare licitaţie de flori din lume – şi vei vedea o mare de flori din toată lumea, ce trece prin amfiteatre speciale de licitaţie, în care se vând zilnic 17.000.000 ( şaptesprezece milioane) de flori şi 2.000.000 (două milioane) de plante decorative, majoritatea cultivate în Olanda !! Imediat după licitaţie, ale cărei tranzacţii se fac în întregime electronic, florile sunt transportate în lume ultra rapid pe calea aerului, feroviară sau rutiera.!  
  
Aşadar, FLORIADA se ţine în ţara oamenilor harnici, a iubitorilor şi cultivatorilor de flori. Prima ediţie a avut loc în 1960 la Rotterdam şi a fost mândria olandezilor să arate lumii cum au refăcut marele port şi oraş care la sfârşitul războiului era într-o ruină totală. FLORIADA s-a bucurat de un succes imens, fiind admirată de trei milioane de vizitatori din întreaga lume, excepţie făcând cei din lagărul comunist, sechestraţi în spatele cortinei de fier. Acest succes i-a determinat pe olandezi să organizeze, din zece în zece ani, această grandioasă expoziţie mondială a florei pământeşti, care de la deceniu la deceniu s-a bucurat de o colaborare internaţională cuprinzătoare, a devenit tot mai mare, variată, laborioasă, sofisticată şi cunoscută în lume. După Rotterdam, a urmat în 1972 cea de la Amsterdam, care a fost vizitată de cinci milioane de turişti, având în vedere şi interesul turistic faţă de unicitatea oraşului vechi şi a canalelor sale. Din nou în 1982 a fost organizat la Amsterdam cu acelaşi mare succes, după care s-a hotărât ca următoarele ediţii ale Floriadei să se aibă loc în alte părţi ale Olandei.  
  
Am aflat târziu de acest eveniment internaţional, un fel de olimpiadă a florei pământeşti, de acum stabilit cu exactitate din zece în zece ani. Îndată ce am aflat şi ne-am informat mai mult, Ica a dorit să mergem în Olanda, la proxima Floriada, care a avea loc la Haarlemmermeer în 2002. Cu un tur Globus am ajuns la începutul lunii mai şi am rămas impresionaţi de vastitatea şi diversitatea florei pe care o vedeam în imensul parc, dar mai ales în faţa unui câmp de un milion şi jumătate de lalele cum menţiona ghidul !! Atâta imensitate de culoare vie şi frumoasă nu mai văzusem decât într-o vară în Alaska, când Natura Nordică îşi etalează parada ei florală anuală. Aici era o altfel de paradă florală, frumos amenajată de floricultori şi horticultorii olandezi, într-un spaţiu ondulat cu pâlcuri de pădure, lacuri, pavilioane şi grădini cu flori ale multor ţări din toată lumea. Ne-am întristat că, printre atâtea şi atâtea ţări, nu am văzut şi catargul drapelului românesc să domine o gradină cu flori, cum erau ale vecinilor noştri din Bulgaria şi Ungaria ...  
  
FLORIADA - 2012 de la Venlo, un oraş din Est-Sudul Olandei, s-a deschis în Aprilie, cu parada lalelelor olandeze şi se va închide cu îngălbenirea şi căderea frunzelor la începutul lunii Octombrie. Pregătirea ei a durat câţiva ani după planurile arhitecţilor, proiectanţilor de spaţii verzi, botaniştilor, a ideilor celor din ţările participante şi munca ordonată şi de calitate a constructorilor olandezi care, şi de data aceasta, s+au întrecut pe ei înşişi. Expoziţia se desfăşoară pe 66 de hectare, pe un teren ondulat, păduros cu largi poiene în care s-au amenajat armonios grădini cu flori şi plante decorative, un mare lac cu nuferi, la marginea căruia s-a construit un imens amfiteatru în aer liber. Pe deasupra întregii feerii panoramice, pe un arc de cabluri groase, trec lent gondolele aeriene în dublu sens, pentru a avea o imagine de ansamblu a acestei grădini superbe care, după părerea mea de simplu vizitator, într-o mare de vizitatori din întreaga lume, trebuie că o depăşeşte cu mult pe cea biblică. Olandezii sunt maeştrii ai artelor frumoase.  
  
Ghidul grupului nostru, cu care facem un tur Globus în ţările de jos, înainte de-a intra pe poarta dreptunghiulară a expoziţiei, înalta cât a unei clădiri de zece etaje, ne face amănunţit planul şi timpul vizitei, ne dă fiecăruia o hartă a celor 66 de hectare de floră pământească pe care le vom vedea. Întâi, vom lua gondola ce traversează longitudinal tot parcul pentru o vedere aeriană, care, ne promite că nu o vom uita toată viaţa şi apoi, în patru ore, vom parcurge pe jos expoziţia de la un capăt la altul, admirând cele cinci mari secţiuni ale ei, începând cu aria tranchilizanta de relaxare în mijlocul unei flore cu efecte de destindere şi desprindere din cotidianul societăţii secolului XXI care, în orele acestea, se va şterge complet din mintea voastră, mai ales dacă închideţi telefoanele, ceea ce vă recomand să faceţi. Am venit în Olanda, special pentru această Floriadă şi aflu ca nu sunt singurul. Din grupul nostru, o familie din Quebec, foarte călătoare şi plăcută se află la a treia Floriadă consecutivă, eu sunt la a doua şi, extraordinar, o tânără pereche americană a dorit să vină la Floriadă în luna lor de miere. I-am aplaudat cu frenezie, iar ei ne-au mărturisit că vor veni la toate cât vor trăi. Au impresionat tot grupul, ei fiind cei mai tineri şi frumoşi dintre noi, pe mine m-a emoţionant răscolindu-mi amintiri. 
  
Odată începută peregrinarea în fantastica lume a florei, grupul nostru s-a resfirat, era normal, fiecare vede mai frumosul în altceva, fiecare priveşte mai mult sau mai puţin un grup floral sau altul, fiecare caută alte unghiuri de fotografiat mai cuprinzătoare. Eu lupt cu admiraţia ce mă inundă la fiecare câţiva paşi, cu timpul ce acum s-a găsit să treacă şi mai repede şi cele două aparate de fotografiat, pe care le ţăcănesc continuu, aproape halucinant. Câte cuvinte mi-ar trebui să descriu ce văd şi trăiesc, nu am atâtea. Apoi să fiu sincer, nu merge pe cuvinte oricâte ar fi ele, Floriada trebuie văzută, simţită în realitatea ei tridimensională, nu din descrieri. Eu doar vrea să o fac cunoscută conaţionalilor mei si din nou să remarc, cu indignare, că România nu este nici de data aceasta prezentă. Nu înţeleg şi nu am pe cine să întreb, pentru că ordinarul nostru preşedinte şi parveniţii lui guvernanţi nu au interesul de-a scoate România în lume, numai pe ei şi neamurile lor. Eba lui Băsescu şi Elena lui Cocoş, Cerule Mare, ce declasaţi. Am cuprins cât am putut din cele cinci secţiuni: Relax and Heal, Education şi Inovation, Villa Flora, World Show Stage, Enviroment, entuziasmat de dedicaţia şi strădania olandezilor, o naţiune de cincisprezece milioane ce impresionează o lume întreagă, încântat cu ce s-au prezentat atâtea şi atâtea ţări din lumea întreagă şi copleşit de ceea ce am admirat în Villa Flora. De neuitat această Floriadă, ce mi-a dăruit pe lângă frumosul absolut şi o binefacere de durată.  
  
Corneliu Florea August 2012 Winnipeg - Canada  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FLORIADA 2012 / Corneliu Florea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 614, Anul II, 05 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Florea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Florea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!