CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Corina Lucia Costea         Publicat în: Ediţia nr. 90 din 31 martie 2011        Toate Articolele Autorului

Flori ... în clepsidră
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E primăvară!!!!!!!!!!!! 
  
Iubesc anotimpul ăsta! Poate şi pentru că sunt născută pe 30 martie (da, am făcut 43 de ani!). Asta ...în CI. După oglindă, am ceva mai mult (că răutăţile lumii şi ale vieţii nu trec fără să lase urme). După sufletul meu, sunt încă o adolescentă năvalnică (cred că de-asta mă şi înţeleg aşa de bine cu majoritatea elevilor mei). 
  
Recunosc...anul acesta mi-am sărbătorit cel mai frumos ziua de naştere.  
  
M-am trezit, ca o doamnă, la ora 9. Am servit o cafeluţă, în acorduri muzicale (un post de radio...ales pe pipăite). O bluză nouă...un parfum nou! 
  
La şcoală, mi-am servit colegii cu gogoşi de post, cu gem de caise, făcute de firma „Scalini” (proaspete şi gustoase...ceva mai “neconvenţional”) şi suc (acidulat şi neacidulat). La prima mea oră, de la 10 (clasa de filo), mai era, dintre eleve, o sărbătorită. Am râs cu lacrimi...când ne-au cântat „La mulţi ani!” şi-au zis: „amândouă să trăiască, amândouă să trăiască...La mulţi ani!”  
  
Ea îşi sărbătorea majoratul...dar jur că aşa mă simţeam şi eu!  
  
Am băut toţi suc, am mâncat prăjiturele (de la ea), ciocolată (de la mine). 
  
Cea mai mare surpriză a fost însă...la clasa mea (de ştiinţe sociale). Simţeam că mi se pregăteşte ceva...că mă pândeau (“vine, vine...” sâsâiau). Când am deschis uşa clasei, mii de confetii, din zeci de mâini, mă acopereau...bliţuri îmi luau ochii (acum am înţeles senzaţia Holiwood-ului!)...perechi şi perechi de braţe mă îmbrăţişau, într-un vârtej de nestăpânit...pupături...”fără număr, fără număr”! 
  
Mi-au cântat un „La mulţi ani!”...cutremurător de frumos. Pe tablă cineva scrisese artistic: “La mulţi ani, Doamna Dirigintă!”. Tot aşa scria şi pe plăcuţa aşezată pe un tort mare şi frumos...alb, cu flori vişinii...pe care ardeau cele două cifre ale zilei: 4 şi 3. Unul dintre băieţi îmi oferi un superb buchet din orhidee albe şi trandafiri vişinii. La mijlocul buchetului, o cutiuţă vişinie...cu cercei de argint, cu biluţe albe. Am rămas fără cuvinte. Totul era pregătit în detaliu: cuţit pentru tort, paletă, farfurii, şerveţele, pahare de suc...fotografi. 
  
Cred că fiecare dintre noi, ca dascăli, ca oameni, am visat, măcar o dată în viaţă, o aşa zi.  
  
În timp ce savuram felia de tort...cu vişine şi nucă...cu frişcă şi flori comestibile...şi râdeam, spuneam glume...la telefon, m-au sunat o serie de părinţi, să-mi ureze „La mulţi ani!” 
  
Mi-au dat lacrimile... 
  
Mi-am amintit prima mea generaţie, ca dirigintă...când, o mamă (profesor universitar la Medicină!) furioasă pentru că mi-am permis „să-i tulbur liniştea” cu un preaviz de exmatriculare...al iubitului fiu (chiulangiu), mi-a spus, intrand peste mine, în plină oră, tot de ziua mea: „Ascultă cucoană...fiul meu este fiul cuiva...tu eşti UN NIMENI! Dacă e să zboare cineva de aici, cu siguranţă nu va fi el!” 
  
Generaţiile trec, amintirile rămân.  
  
Sufletul nostru se desăvârşeşte. 
  
Ca să pot să vizualizez nişte poze (ale unui amic), am fost nevoită să-mi fac şi cont pe facebook. M-am codit multă vreme să mă expun aşa...(încă avem adânc înrădăcinată în noi teama...nu ştiu de cine, dar trăim mulţi cu frica-n sân... aiurea). 
  
Aşa m-au găsit foşti şi actuali elevi, răspândiţi cu burse sau job-uri, cu familiile întemeiate de ei...peste tot în lume. E o bucurie pentru care nu sunt cuvinte...să ne vorbim iarăşi, cu deschidere şi speranţa revederii (cu unii am şi fixat o întâlnire...la bere!). 
  
“Poveşti” de acestea am mai auzit...şi-am zâmbit...că nu le-am dat crezare...iar acum, le trăiesc...cu emoţie şi încântare maximă! 
  
Prânzul...a fost magic! 
  
Doar eu şi M.! Nici prin gând nu mi-a trecut că va putea să dispară în plină zi de la job (ştiam ce agendă infernală are). Şi totuşi... 
  
Un prieten yogin îmi spusese cândva că e suficient să-ţi doreşti cu putere un lucru ca el să se poată împlini...că lumea...e lumea gândului nostru şi, prin puterea minţii, obţinem orice. Era ziua când i-am dat crezare! 
  
Sunt o gurmandă...nu ascund asta...iar M. a ales un meniu “gustos şi sănătos”(cum pot fi unii mereu cerebrali şi cumpătaţi? Nu ştiu. Nu sunt ardeleancă, dar M. speră să mă “ardelenizeze” în câţiva ani. Predispoziţia mea spre exces (în toate laturile vieţii) îl amuză...o consideră fermecătoare...dar mi-o domoleşte...cu zâmbetul pe buze). N-aş zice că nu are primele rezultate. Mereu m-am gândit, de când îl ştiu, cât de importanţi sunt, fără să conştientizăm uneori, oamenii pe care-i întâlnim în viaţă...cât ne pot influenţa destinul, atitudinea, relaţiile cu ceilalţi...percepţia propriei persoane. 
  
M. e omul cu care-mi place să râd în hohote, să plâng nestingherită, să povestesc vrute şi nevrute...să mă sfătuiesc în chestiuni majore. Îl respect şi îl admir foarte mult pentru puterea de muncă, de decizie, pentru seriozitate, umor şi loialitate. E un prieten special...un dar, în fiecare zi. 
  
Spre seară însă...m-am dezlănţuit!!!!!!!!!!!! 
  
Împreună cu cele mai bune prietene de cancelarie...şi de cafea...am luat masa la un restaurant cochet şi vesel din centrul Timişoarei. Suntem o trupa veche, pe care nici mutarea mea vremelnică la alt loc de muncă şi nici fluctuaţia de direcţiuni nu a putut-o risipi. Pentru prima data am luat cu noi şi un coleg (Un bărbat în gaşcă? De necrezut!...dar nu imposibil). S-a încadrat imediat în spiritul grupului. Am cântat împreună, am dansat...ne-am bucurat de dedicaţiile muzicale, ori de dansul profesioniştilor...am făcut poze şi am povestit tot ce „Nici la popa nu-i pot spune”. 
  
În liniştea nopţii, când am plecat...până la maşină...am respirat cu poftă şi seninătate sufletească.... bucuria regăsirii mele! 
  
Vizualizam, cu ochii minţii, clepsidra mare, a Timpului, şi plinătatea sentimentului că am trecut cu bine de „mijlocul care sugrumă”. 
  
Acasă, mi-am aşezat florile...fiecare buchet, o încântare! 
  
M-am privit în oglindă...cerceii cu bobiţe albe, de la elevii mei, surâdeau elegant...zâmbetul...ochii...aveau o expresie sinceră, aşa cum mi-e şi sufletul...ridurile de expresie...sunt încă timide. Îmi place vârsta pe care o am! 
  
Mă culc liniştită...împlinită ...după cât timp? 
  
Visez flori şi chipuri vesele...confetii şi raze de soare... 
  
Încă e mult aer ...în partea de jos a clepsidrei.  
  
Să respirăm uşor...”ardeleneşte”... 
  
Timişoara , 31.03.2011 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Flori ... în clepsidră / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 90, Anul I, 31 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!