CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 768 din 06 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Florentin Smarandache - un savant român pe scena ştiinţei mondiale
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Doamna Marinela Preoteasa – profesor de matematică, Membră a Ligii Scriitorilor Români, editor la Editura CuArt, Slatina, judeţul Olt şi al revistei Scurt Circuit Oltean, a publicat articole şi poezii în reviste literare, cărţi cu teste de matematică şi volume de poezie. De data aceasta scriitorul-matematician, Marinela Preoteasa, ne pune la dispoziţie două lucrări interesante despre activitatea savantului polivalent Florentin Smarandache, sub titlurile: „Multirelativitate” (culegere de interviuri) şi „Românul care l-a contrazis pe Einstein” (eseuri). În cărţile sale, autoarea, evidenţiază personalitatea eminentă a profesorului Florentin Smarandache, românul prolific nu numai în ştiinţele exacte, matematică şi fizică, dar şi în filozofie şi literatură, îmbinând într-un mod miraculos rigiditatea cifrelor cu armonia literelor, un geniu al ştiinţei şi culturii mondiale.  

Florentin Smarandache s-a născut la Bălceşti, judeţul Vâlcea, unde a absolvit Şcoala Generală, apoi Liceul Pedagogic la Craiova şi Râmnicu Vâlcea. A urmat Facultatea de Ştiinţe la Universitatea din Craiova şi a luat doctoratul în Matematică la Universitatea de Stat din Chişinău.  

În prefaţa volumului „Multireativitate”, domnul profesor afirmă: „interviurile împletesc cultura, ştiinţa, tehnica şi viaţa într-un multi-eu”, iar titlul de „multirelativitate” exprimă „idei şi metodologii privite din unghiuri cât mai diferite de propaganda oficială.”. Dânsul are opinia sa în ceea ce priveşte „libertatea de a gândi altfel ne creează probleme”, iar „cine iese din gloată şi nu urmăreşte orbeşte ceea ce declară mai marii ai zilei, este pus la zidul infamiei”. Această declaraţie o face pornind de la propria experienţă când a întâmpinat reacţia marii elite ştiinţifice fidelă legilor clasice ale fizicii. Personalitatea complexă, Florentin Smarandache, a ieşit din standardul axiomelor, ipotezelor, legiferărilor, a rupt barierele actualelor teorii deschizând drumul spre noi orizonturi în evoluţia cunoaşterii.  

Volumul, „Multirelativitate” reprezintă un ansamblul de interviuri luate omului de ştiinţă şi scriitorului Florentin Smarandache de către cotidiene din România ca: Informaţia zilei, România liberă, Scurt Circuit Oltean, Agora literară, Constelaţii diamantine, precum şi Radio România Cultural şi Radio Oltenia. Din păcate televiziunile sunt preocupate mai mult cu evenimentele de senzaţie care infestează populaţia cu viruşi cum ar fi crime, violuri, tâlhării, abureli politice ale politicienilor demagogi, staruri maneliste de două parale, în general nulităţi cărora li se face propagandă şi pe care cetăţeanul de rând îi cunoaşte mult mai bine decât pe acele somităţi care ne reprezintă cu cinste şi onoare ţara pe plan mondial. Ca urmare a acestui fenomen de invazie informaţională degradantă în mass-media, profesorul Florentin Smarandache este mult mai cunoscut în lumea ştiinţifică internaţională decât în cea românească unde îşi are sorgintea. Este un paradox, dar acesta-i adevărul.  

Volumul „Românul care l-a contrazis pe Einstein” reprezintă o culegere de eseuri despre personalitatea marcantă, cu dublă cetăţenie, română şi americană, Florentin Smarandache, eseuri scrise de colegii şi colaboratorii săi, oameni de ştiinţă şi cultură, din România şi din lumea internaţională.  

În 1988, domnul profesor Smarandache a reuşit să ajungă în Turcia unde a cerut azil politic. Dânsul ne povesteşte despre greutăţile întâmpinate, despre desconsiderarea fiinţei umane, în special a românilor sosiţi din lagărul comunist şi ajunşi în lagărul de refugiaţi politici, din Istambul şi Ankara. A muncit din greu la muncile cele mai de jos de muncitor necalificat, dar visul său a prins viaţă mai târziu. N-a disperat nici o clipă şi în cele din urmă a ajuns în Phoenix, Arizona, SUA, unde a lucrat ca ajutor de programator, apoi ca inginer. Au urmat concedieri în cadrul companiei la care lucra şi a luat-o de la capăt. Dar eforturile i-au fost răsplătite şi actualmente este profesor doctor la Facultatea de Ştiinţe, Universitatea New Maxico, din America.  

Dânsul a îmbinat perfect cifrele cu literele şi astfel s-a născut primul său poem „Cifrele au început să vibreze”. Este considerat „părintele paradoxismului” în literatură pentru că în creaţiile sale s-a bazat pe contradicţii. Este întemeietorul „Mişcării literare paradoxiste”. A publicat în multe domenii, matematică, fizică, filozofie, artă, economie şi literatură. În aceasta din urmă a scris nu numai poezie ci şi proză, piese de teatru şi impresii de călătorie. A călătorit în peste 40 de ţări şi a început o lucrare în multe volume despre ţinuturile în care a efectuat aceste călătorii. În anul 2011 a fost nominalizat de către Academia Dacoromană pentru Premiul Nobel pentru literatură.  

Domnul Florentin Smarandache este cunoscut în lumea internaţională prin lucrările sale şi prin numeroasele conferinţe ţinute în America, Europa, Asia şi Australia, dar şi prin colaborarea cu cercetători de elită de pe aceste continente.  

Iată doar câteva din realizările domniei sale: Împreună cu domnul Dezert (Franţa) este creatorul teoriei Dezert-Smarandache în fuziunea informaţiei; introduce termenul de „neutrosofie” prin care susţine că în afară de cele două coordonate, adevăr şi fals, există o a treia neutră; în matematică în teoria numerelor a introdus „funcţia Smarandache”; în fizică a creat noţiunea de „nematerie” alături de cele existente „materie” şi „antimaterie”, prevede o cădere a Teoriei Relativităţii şi militează pentru o revoluţie ştiinţifică a unui nou domeniu, fizica superluminală, propunând o Teorie Absolută a Relativităţii. Este savantul care îl contrazice pe Eintein şi care susţine că nu este limită a vitezei în univers şi că există viteza superluminală, ipoteză care a fost experimentată de cercetătorii de la cel mai mare laborator de fizică din lume, CERN (experimentul OPERA, septembrie şi noiembrie, 2011) şi de la Fernilab din Chicago, SUA (MINOS, 2005) prin care s-a ajuns la concluzia că anumite particole pot călătorii mai repede decât viteza luminii.  

Activitatea domnului profesor Florentin Smarandache, alături de celelalte personalităţi ştiinţifice şi culturale care ne reprezintă cu onoare, mândrie şi patriotism naţiunea, constituie însăşi scara valorică a acestui neam pe plan internaţional. Păcat că mass media nu l-a făcut cunoscut aşa cum se cuvine în rândul neamului său, că nu i-a prezentat îndeajuns lucrările şi teoriile, care, într-un viitor apropiat vor revoluţiona lumea.  

Din lectura celor două cărţi „Multirelativitate” şi „Românul care l-a contrazis pe Einstein” ale doamnei profesoare Marinela Preoteasa, ne dăm seama cât de preocupat este savantul român şi ne întrebăm: dânsul când mai are timp să-şi trăiască viaţa de familie, de om normal? Şi totuşi, deşi departe de ţară, spiritul său românesc nu s-a stins. Dânsul poartă în permanenţă în suflet arealul românesc cu datinile, obiceiurile, etnografia şi folclorul acestui popor, cu istoria şi plaiurile mioritice, ca spaţiul al dumnezeirii. Să fim mândrii de geniile care ne reprezintă ca naţiune şi că ne tragem dintr-unul dintre cele mai vechi neamuri din Europa, geto-dacii. Să-i respectăm şi să-i venerăm pe cei care poartă suflul românesc, inteligenţa şi spiritualitatea românească dincolo de mări şi ţări, dincolo de oceane.  

Cele două volume sunt ilustrate cu imagini (color) inedite cu locurile în care savantul român şi-a purtat paşii de pe un continent pe altul.  

În opinia doamnei Marinela Preoteasa „Scriitorul şi omul de ştiinţă Florentin Smarandache, (…) este permanent pe drumuri cu carneţelul de însemnări în buzunar. Este un ambasador autentic al inteligenţei şi talentului românilor…” În continuare, autoarea susţine că domnul profesor este „ o onoare şi o binecuvântare pentru România şi pentru toţi românii, din toate punctele de vedere… Un ambasador de neînlocuit pentru ştiinţă şi cultură”, „… este ambasador pentru viitorul ştiinţei şi tehnicii mondiale, al ştiinţei şi tehnicii româneşti”.  

Ion Nălbitoru  

Referinţă Bibliografică:
Florentin Smarandache - un savant român pe scena ştiinţei mondiale / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 768, Anul III, 06 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!