CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 215 din 03 august 2011        Toate Articolele Autorului

Floarea CĂRBUNE bibliotecarul cărturar...autor Mihai LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

FLOAREA CĂRBUNE BIBLIOTECARUL CĂRTURAR 

 

Dacă iubeşti cărţile, fără îndoială că vei trece şi pragul bibliotecilor. În trecerea mea prin lume am păşit în diverse biblioteci dar nu m-am gândit că voi scrie despre o bibliotecară militară. Am auzit de Floarea CĂRBUNE în anul 2009 când adunam materialele pentru volumul antologic IZVOARELE VIEŢII 2009. Participantă la realizarea acestui volum după ce a câştigat Premiul I la Festivalul literar ,,Eusebiu CAMILAR– Magda ISANOS” ediţia a XIV-a, 2009, secţiunea Reportaj literar. Dar având o vastă experienţă în mânuirea cărţilor era cazul ca cea care a recomandat miilor de cititori anumiţi autori, anumite scrieri, să-i vină rândul să scrie bibliotecarului. Floarea CĂRBUNE nu a fost ca bibliotecarul ,,exilat” precum Lucian BLAGA, ci a muncit cu pasiune în această dificilă dar interesantă meserie. 

În noua sa misiune de a scrie un fel de roman monografie despre arborele genealogic al familiei, mi se pare un fapt normal, dar şi un fel de obligativitate personală. După periplul său prin viaţă, nu cred că Floarea CĂRBUNE se va lăsa învinsă de greutăţile inerente scrisului unui asemenea volum. Am cunoscut puţini teleormăneni îndeaproape însă pe cei care i-am cunoscut au fost întotdeauna nişte luptători. Din acest motiv cred cu tărie că şi Floarea CĂRBUNE va reuşi să atingă ţelul propus. Sufletul rural al celui plecat dintr-un sat românesc nu se dezminte, nu se lasă învins şi răzbeşte învingând greutăţile inerente vieţii unui om. Floarea s-a dovedit a fi un OM puternic, căci nu e uşor să dai naştere la şase vieţi, pe care apoi să le trimiţi pe drumurile vieţii cu încrederea fermă că vor reuşi. Este dovada cea mai certă a realizării de sine, a împlinirii totale pe care o femeie şi-o poate dori. Întemeierea familiei şi stabilitatea ei, este încă odată exemplul demnităţii şi statorniciei din satul românesc. Floarea CĂRBUNE asta vrea să arate lumii, că satul românesc este încă un izvor nesecat de valori. Prezentarea celor cu care a păşit în viaţă, părinţii şi învăţătorii satului, sunt prezentaţi ca fiind adevăraţii stâlpi ai culturii româneşti. 

Citind paginile manuscrisului distinsei autoare am rămas plăcut surprins să citesc despre tradiţiile încă prezente în satul românesc. Chiar dacă acum informaţiile curg prin televiziuni, săteanul simplu îşi păstrează acele obiceiuri din străbuni. Sărbătorile şi ritualurile profane asociate cu cele religioase sunt într-o interdependenţă totală. Floarea CĂRBUNE vrea să arate lumii aceste tradiţii ca pe un fapt neînvins de societatea informatică secolului XXI, culegând cu o migală de ceasornicar acele creaţii inedite; descântece, poveşti sau legende vechi. Aducându-le într-un volum tipărit, va aduce mari servicii celor care mai persistă să cerceteze viaţa satului românesc. 

În lumea satului românesc nu exista nici un fel de respect pentru cei care ocoleau munca, dar cei care munceau agonisindu-şi cu trudă cele trebuitoare traiului erau respectaţi de semenii lor. Cu o astfel de educaţie a plecat Floarea CARBUNE în lume. 

Dacă ai umblat prin lume ţi se pare că un sat de câmpie nu are nimic spectaculos în el, fapt contrazis de scriitorii născuţi şi trăiţi în Teleorman. Aici trebuie văzute scrierile lui Gala GALACTION, Zaharia STANCU şi Marin PREDA asupra cărora nu voi insista aici. 

Consider această întreprindere a distinsei Floarea CĂRBUNE ca pe un mare act de curaj, dar în acelaşi timp un gest de respect faţă de satul românesc, de unde ne tragem obârşia mulţi dintre cei mai în vârstă. Ne rămâne speranţa că satul va fi în continuare generatorul acelei ,,veşnicii” definită de ilustrul filosof român Lucian BLAGA. 

Pentru autoarea Floarea CĂRBUNE, Mihai LEONTE autorul acestui eseu are cele mai nobile cuvinte, pe care doresc să o însoţească în viitor, dându-i şi mai mult curaj pentru alte proiecte deosebite şi interesante. 

Mihai LEONTE publicist şi poet, trăitor pe malul Dunării la Moldova Nouă 

05 februarie 2010 Moldova Nouă 

Referinţă Bibliografică:
Floarea CĂRBUNE bibliotecarul cărturar...autor Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 215, Anul I, 03 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!