AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 656 din 17 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Floarea Cărbune-Ancestralele chemări
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Floarea Cărbune 
  
“Ancestralele chemări “ 
  
O poetă sensibilă trăind în tensiunea dintre concept şi imagine aflăm în volumul de poeme ”Ancestrale chemări “, apărut la Editura ”Lidana “, Suceava, 2010, semnat de Floarea Cărbune, dobrogeancă care trăieşte o tensiune adâncă între spirit şi trup. 
  
Încă din titlu poeta face trimitere la strămoşi, la înaintaşi care parcă o cheamă spre locurile natale. 
  
Volumul, apărut în condiţii grafice deosebite, ( copertă şi grafică semnate de Mihai Cătruna şi tehnoredactarea Simina Silvia Şcladan- scriitoare dedicată literaturii pentru copii), este structurat în cinci cicluri: Petale de iubire, Ancestrale chemări, Thalassa! Thalassa!,Licoare magică, Iubirea,Nelinişti metafizice, şi se încheie cu Reflecţii la “Ancestralele chemări “, semnate de poeta Georgeta Olteanu şi Postfaţa doamnei prof.ing. Simina Silvias Şclatan, cicluri a căror temă se interferează, evidenţiind visceralul ce resimte cerebralitatea ca presiune asupra memoriei care face să vibreze trăirea:”Când norii se adună pe Cer/ Şi vântul, praful lumii îl poartă. Între Cer şi Pământ se deschide o Poartă/ Prin care ploaia, viu argint,/ Picură viaţă pe bătrânul Pământ. “( Grădina bunicii). În acest decor ancestral se desfăşoară aventura eului, unde sevele trecutului şi ale fiinţelor sunt căutate, prin plasma organicităţii pure nealterate de canonul prezentului existent. 
  
Poeta trăieşte trecutul prin rememorare, creionând o scenografie adecvată mitologiei spiritului şi proiectat în orizontul emoţiilor: “Mă plec,/ Încovoiată/ De povara dorului./Mamă Câmpie,/ Pe umerii tăi/Pădurea a înfrunzit,“( Mamă Câmpie).Autenticismul profesat de Floarea Cărbune suprimă orgoliile intelectualismului, exaltat de lirica modernă, căutând miezul prin desfolieri succesive ale imaginilor, pentru a evidenţia, în numele cititorului, propriile ei trăiri. Floarea Cărbune, autoare a mai multor volume, primind diferite premii, este un suflet luminos şi blând, cum subliniază şi Anne Marie Bejliu, fiind îngândurată, visând pe malurile mării şi trăind melancoliile plajelor:” O, mare, mare acoperită de ceţuri,/ Ai făcut din mine, poetul tău!“ ( Poetul mării).Întreg volumul este un autoportret liric ce îl aflăm în poeme încărcate de cutremurări delicate şi de gesture premonitorii. Amestecul de jubilaţie candidă şi de înfrigurare străbate, de altfel, aproape întreg volumul. 
  
Floarea Cărbune se lasă bântuită de un freamăt elegiac de cea mai aleasă speţă.Poemele sale desfăşoară frumoase proiecţii ale reveriei, în care fragmentele de realitate stau alături de reprezentările fantaste.Observaţia şi disertaţia fuzionează în discursul elastic şi proteic, amintirea trecutului asaltează prezentul imaginaţiei: „ Iată-mă/ Străbătând cărările vieţii,/Uneori fricoasă,/Prudentă alteori,/ Dar şi curajoasă la nevoie./ Îmi sunt tovarăşi/Învăţăturile străbune/ :I cele yece porunci/ Lui Moise dictate.“( Poem în trei părţi-1.Drumul vieţii). Privirea e un pretext pentru rememorare: propulsează închipuirea înspre un spaţiu himeric, stăpânit abil, prin exerciţii de persuasiune. 
  
Totul pare evanescent în poemele acestui volum, realul fiind mai degrabă un catalizator al memoriei.Ochiul obsearvă, inima vibrează, eul trăieşte, cum ar zice Valery, care se aşterne peste tot ca o perdea vaporoasă. 
  
Prin acest volum descoperim în Floarea Cărbune o poetă sensibilă şi prietenă cu metafora. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Floarea Cărbune-Ancestralele chemări / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 656, Anul II, 17 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!