CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Floarea Cărbune         Publicat în: Ediţia nr. 1245 din 29 mai 2014        Toate Articolele Autorului

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI-TRADIŢII LA ROMÂNI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Înălţarea  
 
La 40 de zile de la Înviere, sărbătorim Înălţarea, ziua când domnul Iisus Hristos s-a urcat la Cer (Ispasul). De Ispas se crede că sufletul morţilor se poate rătăci în drumul lor spre Cer. De aceea, în tradiţia românească, există obiceiuri şi practici magice de apărare: se culeg frunze şi ramuri de alun şi nuc, care se duc la sfinţit pentru a nu se prinde farmecele, apoi se pun la porţi sau la stâlpii caselor ...  
 
În noaptea dinaintea Ispasului, flăcăii şi fetele mergeau prin alunişuri să culeagă flori de alun, căci acestea înfloresc şi se scutură în această noapte; potrivit tradiţiei, ele sunt bune de leac şi de dragoste.  
HRISTOS S-A ÎNĂLŢAT!  
 
 

Povestea alunei

(Noaptea de Ispas)  

Există o adevărată poveste legată de naşterea mea, poveste pe care am să v-o spun şi vouă:  

- Nu ştiu când am venit pe lume, dar mi s-a spus că alunii înfloresc în seara de Ispas. Se pare că în acea seară m-am născut. Într-o dimineaţă, m-atrezit lumina ce se strecura printre ramurile alunului bătrân,mângâindu-mă cu multă căldură şi iubire.M-am frecat la ochi şi am privit în jur. Eram într-un leagăn căruia i se zicea„căluş”, unde mă simţeam răsfăţată pentru că, la fiecare adiere a vântului, „căluşul” mă dădea huţa.  

Tatăl meu era foarte tânăr, crescuse din rădăcina bunicului, şi eram prima lui floare. În jurul meu însă, cei bătrâni spuneau multe poveşti pe care le ascultam cu atenţie.Şi bunicul stătea la taifas cu vecinii lui. Ei vorbeau despre cât de importanţi sunt alunii, cât de respectaţi, căutaţi şi preţuiţi de oameni.  

Un alun ciuntit de crengi povestea cum de a ajuns să aibă un singur ram. Cu mulţi ani în urmă, în Noaptea de Ispas, crengile i-au fost rupte de nişte bărbaţi ce-şi ziceau fântânari. Mai târziu a aflat că fântânarii folosesc crenguţa de alun pentru a descoperi izvoarele unde urmau să fie săpate fântâni. Bunicul a completat această poveste cu faptul că şi zânele folosesc nuieluşa de alun, dar şi vracii.În noaptea aceea, eu însămi am văzut feciori şi fete ce culegeau flori de alun. Erau veseli şi vorbeau despre flori că sunt preţioase, întrucât sunt bune de leac şi de dragoste. Noroc că eram atât de mică şi nu m-a zărit nimeni, altfel nu mai aveam ocazia să vă spun povestea. Tot în acea noapte am auzit că denumirea dansului magic „Căluşul” vine de aici, de la „căluşul” care este leagănul meu.  

Pot spune că, mai târziu, am fost o alună răsfăţată. Pădurea era mama mea. În fiecare dimineaţă mă trezeam în foşnetul ei ce semăna cu o îmbrăţişare tandră. Astfel se petreceau zilele copilăriei mele fericite... În foşnet de frunze şi tril de păsărele.  

Într-o dimineaţă, când m-am trezit în trilul unei păsărele ce cânta chiar la urechiuşa mea, n-am mai recunoscut pădurea. Din verde, ajunsese poleită în aur. Eram atât de fericită încât am început să cânt. Credeam că o zână folosise nuieluşa magică şi aurise pădurea dându-i o înfăţişare fantastică. Bucuria însă, mi-atrecut repede…  

Bunicul era trist, la fel de trişti erau şi ceilalţi aluni. Tata mai avea o frunză alături de „căluşul” meu, celelalte îi căzuseră peste noapte. Bunicul mi-a explicat că a venit Toamna, că vom rămâne fără frunze, că e vremea odihnei…  

„Tu să nu te sperii, la Primăvară ne vor creşte iarăşi straie!” m-aliniştit bunicul.  

A mai trecut o vreme, timp în care vedeam cum cad frunzele, cum pleacă păsările, cum se răcesc nopţile…Până când, într-o zi am picat şi eu cu frunza de lângă mine... Şi am nimerit alături de frunzele căzute înaintea mea, care m-au acoperit, legănându-mi somnul. A fost un somn lung, în timpul căruia a nins, iar eu am visat păduri cu poieni pline de flori şi de zâne. Visam fluturi şi păsări...  

Într-o dimineaţă, am auzit un glas de copil.  

Ce-o fi asta, m-am întrebat? Încă visez?!  

Copilul culegea flori şi alerga după fluturi.  

- Bună dimineaţa, bunicule! am strigat veselă. Ce se întâmplă?! Toată iarna am visat păduri, zâne şi fluturi şi, acum?  

- Acum nu mai eşti micuţa alună care a intrat în somnul iernii. Ai crescut, nepoată dragă!! Acum eşti pădurice, alături de noi! O pădurice magică, de aluni!  

Floarea Cărbune  

 

 
Referinţă Bibliografică:
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI-TRADIŢII LA ROMÂNI / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1245, Anul IV, 29 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!