CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Floarea Cărbune         Publicat în: Ediţia nr. 1184 din 29 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Sake - băutura tradiţională a japonezilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Japonezii s-au considerat, dintotdeauna, ca având origine divină, iar sake ar fi ceea ce în mitologia greacă era „ambrozia” pentru zei, şi echivalentul Sfintei Împărtăşanii la români. Este o băutură atât de preţuită ... încât nu se consumă oricum. Ea este folosită cu prilejul anumitor ceremonii, adusă ca ofrandă la altare, în cinstea zeilor şi a strămoşilor. La fel cum muntelui Fuji i s-a adăugat particula “san”, la sake s-a adăugat particula “o” ... dându-le rang de nobleţe. Frapată de atenţia care i se acordă acestei băuturi, am dorit informaţii în plus faţă de ceea ce citisem eu pe ici şi pe colo. Prin Mary Shibata, stabilită în Nagoya, am aranjat, din timp, întâlnirea cu sensei Taro. Sensei este un bun cunoscător al băuturii tradiţionale pe care „maiko” (gheişe în devenire) o servesc clienţilor în barul său din cartierul Gion, oraşul Kyoto. 
  
Înclinându-mă în stil japonez, m-am adresat bărbatului din faţa mea: 
  
- Sensei Taro, te rog, spune-mi ce-i sake? Este un vin? Este o bere? Este un Spirit?! 
  
Sensei m-a privit cu ochii săi de asiatic, tăioşi precum o sabie de samurai. Într-un târziu mi-a spus:  
  
- Mi-e foarte greu să concentrez o Învăţătură, o Cale Spirituală, atât de îndrăgită de japonezi, în numai în câteva cuvinte. Povestea sake-ului se pierde în negura istoriei. În familia mea există o tradiţie a sake-ului („barul” are 200 de ani), dar tot mi-au trebuit ani de învăţătură şi experienţă pentru a înţelege această Cale şi pentru a şti să asociez sake-ul cu mâncarea tradiţională, specifică anotimpurilor şi sărbătorilor de peste an. 
  
- Ce să înţeleg prin aceasta? îl întreb curioasă pe sensei. 
  
- Înţelege faptul că sake se asociază mâncărurilor tradiţionale de sezon şi nici nu poate fi servit în orice cupă. 
  
- De ce? 
  
- Cupa îmbunătăţeşte plăcerea de a savura aroma sake-ului. 
  
- Este absolut inedit şi interesant, Taro-san, ceea ce-mi spui, mă refer la rolul cupei privind savoarea şi plăcerea de a bea sake. Te rog să-mi vorbeşti despre sake aşa cum simţi, e fascinant cum povesteşti. Promit că nu te voi întrerupe, şi voi reda „povestea” întocmai. 
  
Sensei Taro a aprobat propunerea mea. A turnat sake, în cupele de pe masă, cu o delicateţe demnă de o femeie, apoi am dat noroc: kampai! 
  
- Priveşte în jur şi inspiră-te! Nu ai voie să faci poze. Acesta este un bar privat! Apoi a început povestea despre sake ... Eu am căutat să ţin pasul notării celor povestite cu traducătoarea şi povestitorul. 
  
- Există mai multe sortimente de sake. Unele se beau reci, altele încălzite, ţinându-se cont de anotimp, dar şi de gustul băutorului. Fiecare Cale Spirituală are o „uşă” de intrare, aceasta însemnând intrarea într-o nouă stare de spirit. Sake este „cheia” care descuie uşa către „Cale” prin aroma lui inconfundabilă, dar şi prin gustul seducător de iute sau dulce. Deschizând „uşa” şi urmându-i „Calea”, vei reuşi să te relaxezi, să-ţi creezi o bună dispoziţie, simţind senzaţia plăcută de a fi. Această plăcută senzaţie acţionează ca un balsam asupra sufletului, risipind norii tristeţii, aducând veselia între prieteni sau somnul liniştitor. Când sake este servit într-un bar, bărbatul este dispus să flirteze cu o gheişă, o doamnă şic, care ştie să-i creeze momente de destindere totală: ochii îi sclipesc, cântă, se lasă mângâiat de privirea dulce a acesteia. Gheişa este o femeie frumoasă, senzuală, parfumul ei împletindu-se cu aroma sake-ului. Sake este o Cale plăcută şi femeilor, este inseparabil vieţii omului. 
  
- Cât sake se consumă la o masă? Scuză-mi întreruperea, Taro-san! 
  
- Trebuie să ştii tu însuţi care ţi-e limita la băutură. Fiecare popor are felul său de a bea, precum şi o băutură preferată, dar nicăieri nu vei găsi atâta profunzime ca într-o cupă cu sake. Aroma este apropiată de cea a florii de cireş, iar gustul de cel al ambroziei. Sake dă savoare mâncărurilor tradiţionale dar aduce şi liniştea sufletului, e o desfătare a simţurilor, o întreagă orchestră care cântă învăluindu-te în sunetele vrăjite ale muzicii sale. La fel ca şi „Ikebana” sau „Calea Ceaiului”, „Calea sake” este „Calea” cunoaşterii proprii, o cale a rafinării personale. ”Drumul Sake”, cum i se mai spune, a apărut în timpul shogunatului Ashikaga (1305 - 1358), dar oamenii au profitat prea mult de această îndrăgită băutură în acea vreme încât, pentru o perioadă, s-a renunţat la această „Cale”. Peste ani, a ajuns la rangul de artă, un mod de purificare sufletească, de rafinare spirituală, făcând posibil ca visele fiecăruia să-şi ia zborul ... Acesta este punctul de intrare în calea “Sake”! 
  
Cu glas molcom, Taro-san deapănă povestea sake-ului pentru o europeană ce-şi notează sârguincios spusele sale, care continuă astfel: 
  
VA CONTINUA... 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sake - băutura tradiţională a japonezilor / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1184, Anul IV, 29 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!