CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Floarea Cărbune         Publicat în: Ediţia nr. 1178 din 23 martie 2014        Toate Articolele Autorului

File din istoria localităţii Purani de Videle, jud. Teleorman
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Documentele atestă ca la data de 08.02.1563 a luat fiinţă Comuna Purani, situată în Câmpia Burnasului, într-un loc mirific, semănând cu un colţ de Rai. Denumirea de "Purani” derivă din planta-legumă ”pur”- usturoiul sălbatic, ce se găsea din belşug în pădurea de pe „deal”, Purani-Căldăraru.  

În anul 1950, în noaptea de 6 spre 7 iulie, comuna a fost desfiinţată în urma unei revolte populare, sătenii nemaivrând să mai achite aşa-zisa „cotă” obligatorie, reprezentând datoriile de război ale ţării. În acea noapte s-a făcut “epurarea” celor consideraţi “chiaburi”. De fapt, erau oameni harnici care munciseră mult, ştiind să-şi administreze agoniseala. Fraţii Grigore şi Gheorghe Dinulescu, învăţători în sat, au pus umărul la construirea şcolii vechi din Puranii de Sus, şcoală ridicată în anul 1926, apoi renovată în anul 1934. Între anii 1937-1943 s-a ridicat şi lăcaşul Bisericii“Constantin şi Elena”.  

Casa cu emblema lui Grigore Dinulescu, mai stă şi acum în picioare, ca dovadă a timpurilor apuse, dar şi a lucrului temeinic făcut cu responsabilitate. În prezent, casa îi aparţine lui Viorel Tomescu, fiul lui Nicu Tomescu, învăţătorul satului. În anii 1937-1940, Grigore Dinulescu se plimba cu automobilul prin localitatea cu oameni gospodari ,dar se ştie că ”nu există pădure fără uscături”.  

Ordinul de deportare al celor mai gospodari dintre “săteni”, Grigore şi Gheorghe Dinulescu, a fost semnat de doi oameni, femeie şi bărbat din localitate. Nu le mai pomenesc numele, deoarece au urmaşi, oameni – destoinici, femei şi bărbaţi şi nu se cade ca “părinţii să mănânce aguridă, iar copiilor să li se sterpezească dinţii”. La câteva luni de la această întâmplare, au mai fost “ridicate” alte familii printre care şi familia lui Marin Golescu.  

Eram copil, dar îmi reamintesc casa în care locuiau aceşti oameni cumsecade. Geamurile erau sparte, se spunea că hoţii furaseră tot ceea ce se putea fura, întrucât au fost ridicaţi la miezul nopţii, doar cu ceea ce aveau pe ei. Cineva scrisese cu vopsea, pe peretele casei dinspre şosea:” Votaţi F.P.R!, adică Frontul Plugarilor( Popular) Români. În anul 1956 a fost reînfiinţată comuna Purani ,dar spre nemulţumirea sătenilor, a fost desfiinţată în anul 1968, şi ataşată Comunei Siliştea. În anul 2000, un om cu suflet mare, domnul brigadier silvic Durlan Marin, fiu al satului, ajutat de soţia sa, doamna învăţătoare Durlan Nina, au luat iniţiativa de a cere autorităţilor reînfiinţarea comunei Purani... ca o necesitate prioritară a locuitorilor ei, din toate punctele de vedere: economic, social şi cultural. În Monitorul Oficial nr. 310/7 din aprilie 2004 este publicat DECRETUL nr.195 din 2 aprilie 2004 privind promulgarea Legii pentru înfiinţarea unor comune, iar în Monitorul Oficial nr. 410/7 din mai 2004 a fost publicată LEGEA nr.84 din 5 aprilie 2004 pentru înfiinţarea unor comune printre care şi Comuna Purani care renaşte, din propria cenuşă, precum pasărea „phoenix”.  

Primul primar al comunei nou-înfiinţate a fost domnul Stroescu Emil, ales prin vot democratic de către locuitorii comunei. Deşi tânăr, s-a dovedit a fi un bun gospodar cu o mână de fier. De fapt, provine dintr-o familie de fruntaşi ai satului. Actualmente, domnul primar este la al 3-lea mandat, dându-şi silinţa să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale consătenilor săi, şi să înfrumuseţeze comuna, aspirând la crearea unei localităţi europeane. Pentru strădania sa, domnul Durlan Marin a fost recompensat prin acordarea titlului de “Cetăţean de Onoare al comunei”. Comuna Purani are peste 1800 de locuitori. O mare parte dintre ei se ocupă cu agricultura; alţii şi-au încredinţat pământul unor “societăţi agricole”, restul lucrând la sondele petroliere din zonă, ori în capitală, pe diverse şantiere sau în întreprinderi particulare. Rata de şomaj este de numai 6%. Majoritatea şomerilor provin din muncitorii puşi pe liber, în urma privatizării celor trei schele petroliere.  

Anticii spuneau despre locurile care deţin “bogăţii” pe sol sau în subsol:păduri, pietre preţioase,aur sau zăcăminte de ţiţei, că sunt binecuvântate de zei. Un asemenea loc, binecuvântat, este şi comuna Purani, al cărei subsol este bogat în “aur negru”-hidrocarburi forate, exploatate şi în prezent.  

În localitate există o şcoală generală cu clasele I-VIII, o şcoală primară, două grădiniţe, dispensar uman şi veterinar, o biserică, moară ş.a. Localitatea este străbătută de şoseaua interjudeţeană, Bucureşti –Piteşti, şosea asfaltată.  

Comuna este electrificată din anul 1964. Prin efortul conjugat al autorităţile comunei, îndeosebi al domnului primar Stroescu Emil, a fost adus internetul în localitate, unde numeroase familii beneficiază de avantajele acestui tip de comunicare. Şcoala generală dispune de calculatoare, elevii iniţiindu-se în tainele informaticii. Merită remarcat efortul şi strădania d-nei Director Durlan Gheorghiţa care şi-a dat silinţa de a face o şcoală cu învăţământ modern, pentru ca elevii să beneficieze de aceleaşi mijloace de învăţare... precum cei de la oraş.  

În zilele de odihnă, localnicii se pot relaxa în parcul din centrul comunei, înfiinţat în locul fostului CAP. Aici s-au plantat, îndeosebi, specii de foioase şi răşinoase. În perspectivă, există proiectul pentru introducerea apei curente şi a gazului metan. Localitatea se mândreşte cu mulţi fii care i-au făcut cinste. Dintre ei, unii au trecut la cele veşnice, dar mai sunt destui fii în viaţă, care merită cunoscuţi, evidenţiaţi şi respectaţi, după cum li se cuvine.  

Moartea şi viaţa sunt feţele aceleiaşi monede: ”Să dăm Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu, ce este al lui Dumnezeu”!  

(Va urma...)  

 

(Floarea Cărbune-Rădăcini)  

 
Casa lui Grigore Dinulescu,  
Fotografie de :Gabriel Avramovici  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
File din istoria localităţii Purani de Videle, jud. Teleorman / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1178, Anul IV, 23 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!