Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Cultural > Modele > Mobil |   


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 501 din 15 mai 2012        Toate Articolele Autorului

FILOZOFIA GUSTULUI LA MUNTELE ATHOS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FILOZOFIA GUSTULUI 
  
Printre „tratările filozofice despre obiecte şi lucruri existente sau imaginate se numără şi hrana” spunea Michel Onfray în cartea sa Raţiunea gurmandă, autor, care a dedicat şi un volum acestora intitulat „Pântecele filozofilor”. Michel Onfray priveşte alimentele cu efectele lor „morale”, fiindcă există o filozofie a hranei, după cum susţinea şi Fr. Nietzsche. 
  
Începem, aşadar, o rubrică nouă, „Filozofia gustului” urmărind să vă prezentăm reţete străvechi sau speciale din diverse colţuri ale lumii. 
  
Şi pentru că am participat de curând la un eveniment gastronomic, cu ocazia lansării cărţii „Arta culinară a Sfântului Munte” încerc să vă introduc mai întâi în atmosfera acestui loc magic de unde vine şi reţeta pe care am să v-o ofer din partea Monahului Epifanie Mylopotamitul, care în cartea sa dezvăluie tainele dietei monahilor de la Athos în cele o sută douăzeci şi şase de reţete culinare. 
  
Bucătăria Muntelui Athos este specială şi unică în lume. Dieta celor 1500 de călugări, între care se află şi numeroşi români, are la bază preparate vegetale culese de călugări din flora muntelui şi preparate din peşte şi fructe de mare din apele curate ale zonei. Datorită acestor meniuri sănătoase, monahii se îmbolnăvesc rar şi au o viaţă lungă. Modul în care gătesc mâncarea este unic: foc de lemne, vase de lut, materiale biologice din grădinile şi de pe dealurile Muntelui Sfânt. Să nu uităm, că Muntele Holomontas, locul de baştină al lui Aristotel, munte cu peste 500 de specii de plante, unele menţionate în operele lui Aristotel, se află într-un mediu protejat.  
  
Cel mai cunoscut maestru bucătar al celor 22 de mânăstiri ortodoxe de la Muntele Athos, călugărul Epifanios Mylopotamimos, aflat de 38 de ani în acest loc sfânt, respectând tradiţia seculară a locului a sădit viţă de vie şi a ridicat un atelier pentru producerea vinului. Dintre renumitele vinuri biologice, purtând marca Mylopotamos, amintesc vinul roşu, demisec, din struguri Muscat de Hamburg – Inomeli şi vinul alb, sec, cu aromă de mere verzi, din struguri Muscat de Alexandria şi Roditis – Lefko. 
  
Peşte (cod) cu dovlecei 
  
Ingrediente (pentru 5-6 porţii) 
  
1,5 kg cod proaspăt, 4 cepe sau zeama de la 4 cepe, 300 gr ulei, 4-6 căţei de usturoi curăţaţi, 700 gr dovlecel, 5-6 lămâi stoarse (aprox. 200gr suc), o legătură de pătrunjel, piper negru măcinat mare. 
  
Se curăţă peştele, se taie felii de 5-6 cm, se spală bine de membrana neagră de pe peretele interior al burţii. Peştele trebuie să rămână „alb ca hârtia”, cum spuneau bătrânii din mănăstire. Îl sărăm cu sare măruntă din belşug şi îl aşezăm în strecurătoare la scurs, 2-3 ore. 
  
Când îl gătim spălăm puţin peştele şi-l aşezăm în tavă, adăugând zeama de ceapă sau ceapa tăiată mărunt şi apă până la acoperirea completă a peştelui. Se dă tava la foc mare. Când începe să fiarbă peştele, luăm spuma şi adăugăm uleiul şi usturoiul. Se adaugă şi dovleceii, care trebuie să fie mici, groşi de 3 cm şi lungi de 8-10 cm (fini şi prospeţi). Pentru fiecare bucată de peşte pusă în farfurie socotim să fie câte 2 dovlecei mici sau unul mai mare.  
  
Atenţie! După aproximativ 45 de minute, micşorăm flacăra la jumătate şi mişcăm tava, ca să nu se lipească, pentru că sosul începe să se lege. Când zeama s-a împuţinat şi sosul e destul de legat, adăugăm lămâia, cu 40 de secunde înainte să luăm tava de pe foc, observând cum sosul devine mai legat, albindu-se. Mişcăm tava, încât zeama de lămâie să se distribuie în mod egal în tavă. Se ia tava de pe foc şi se presară pătrunjelul tăiat mărunt şi piperul. Se acoperă tava. Se serveşte cald. Se „înnobilează”, bând vinul biologic, aromat, Lefko. 
  
A consemnat, Elisabeta IOSIF 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FILOZOFIA GUSTULUI LA MUNTELE ATHOS / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 501, Anul II, 15 mai 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!