CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditatie >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 605 din 27 august 2012        Toate Articolele Autorului

FIGURA DOMNITORULUI MORT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Ioan LILA  

 

 

Motto :  

 

Il y a 2,5 saints par jour,  

anges, archanges,  

mais un seul pauvre Belzébuth !  

 

 

« Figura domnitorului mort aşezat în tron în faţa ferestrii, ca să-l vadă mulţimea că nu s-a trecut, ci încă ocârmuieşte, are ceva datări şi onomastici menţionate în cronicile bucureştene; dar se repetă, totuşi, fantomatic, circulând de mai multe ori între Curtea Veche şi Cotroceni. » (« CADAVRUL DIN FEREASTRĂ », Corneliu LEU.)  

 

Trebuie să mărturisesc, iată, că maestrul Crorneliu LEU are în frază un umor ucigător, subtil, pentru că textul are în sinea lui un mesaj copleşitor : spaima de fantomelor trecutului ! Dar să rămînem în sfera umorului grandios prin subtilitatea lui ! Iată ce zice în continuare :  

 

« …indiferent de ce-ar pohti dumnealor, boierii din Divan, îşi va exercita voinţa de a-şi lăsa urmă un mădular, care să-l continue ca nărav şi să-i continue familia politică a fărădelegilor. » Conotaţia aici este tot un fel de sula calului, ca la vechii activişti de partid !  

 

-Tu ce eşti ?  

-Membru !  

-A, tot un fel de…  

 

În continuare:  

 

“…pauperizarea populaţiei, unica preocupare fiind cultivarea consecventă a dezinformării electoratului şi încurajării la necinste a clientelei, probează reabilitarea aroganţei dictatoriale a aparatului comunist. Astfel, singura probă care nu corespunde ADN-ului respectiv, ci îşi are provenienţa în corciri mai recente, este cea care metabolizează subminarea perseverentă a economiei naţionale, prin cromozomi alteraţi mafiot în procesul globalizării.”  

Ce mai caută şi gloaba asta în bătătura neamului nostru ?  

Eu susţin, de mulţi ani, că fostul PCR are mai multe secţii (secţiuni ?) : liberale, democtare, ţărănisme şi alte isme cu carîmbi de cizme !  

 

Pentru ce v-am plătit? Pentru ce v-am numit în asemenea funcţii grase?!”  

 

După fraza asta, de o puritate logică desăvîrşită, m-a dus gîndul la porcul din coteţ, care nu va fi sacrificat la Crăciun, pentru că este amărît, bietul de el… dar, auzindu-l cum guiţă, alegătorii ar putea să creadă că este ditamai animalul, şi nu un pricăjit de rîmătoriu în conştiinţa naţiei pauperizate !  

 

 

« Dar jur pe ce vreţi – zice Corneliu LEU - că nu e vina lui. El vine acum la Cotroceni doar ca urmaşul ereditar, poate chiar minor şi lipsit de responsabilitate, infantil mădular prin care, în ciuda Divanului, care tot caută un boier mai ca lumea, familia decedatului face pe dracu-n patru să-şi mai salveze din privilegiile de pe lângă spaţiul Schengen, ca înainte cele de pe lângă Înalta Poartă. Cadavrul aşezat în fereastră, ca să impresioneze, ameninţând că ar mai putea fi viu, este cel menţionat clar de la bun început: Poartă la şapca albastră vechea stemă cu stea în cinci colţuri şi are decret de înfiinţare parafat doar pentru „Republica Socialistă România”.  

 

Sfîrşit  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
FIGURA DOMNITORULUI MORT / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 605, Anul II, 27 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!