AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1146 din 19 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Fetiţo, quo vadis?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

O fetiţă de numai 15 ani, pe numele ei Iulia Ionescu a fugit de acasă, din Bucureşti, şi s-a dus tocmai în Bucovina, unde-i trăirea credinţei ortodoxe autentice, să se spovedească. Neavând bani, tânăra şi-a amanetat poşeta, telefonul, un lănţişor de aur, şi dusă a fost.  

În haosul lumii în care trăim, provocat de era informaţiilor, este foarte greu, dacă nu chiar imposibil, pentru ca un tânăr, la maturitate tinereţii sale, să poată orienta într-o direcţie sau alta. Bombardamentul informaţiilor, venit din toate direcţiile, îi dezinformează, demobilizează şi dezorientează pe majoritatea tinerilor, nefiind capabili să discearnă între bine şi rău, făcând alegerea la voia întâmplării, iar rezultatul este, de multe ori, o piatră de moară pentru povara multora.  

Dintre aceştia, tinerii care au luat calea bisericii şi au aprofundat tainele credinţei ortodoxe, e drept, din ce în ce mai puţini la număr, se confruntă cu un altfel de alegere, căsătorie sau călugărie. Aşa s-a întâmplat şi cu tânăra de 15 ani care s-a aplecat prea mult asupra tainelor ortodoxiei şi a pornit în căutarea vocaţiei: drumul iniţierii.  

Acestora le spunem că întemeierea unei familii este calea normală, firească a vieţii. De la facerea lumii, a fost o pereche, femeie şi bărbat, strămoşii noştri Adam şi Eva. Chiar Dumnezeu le-a dat porunca să crească şi să se înmulţească. Aşadar, familia este, în primul rând, la temelia societăţii omeneşti. Prin căsătorie, bărbatul şi femeia devin creatori, înmulţind neamul omenesc. Este o chemare generală pentru acest mod de viaţă, o chemare adresată tuturor oamenilor.  

În schimb, monahismul este sfat evanghelic şi se cere o chemare vie la acest mod de viaţă. Trebuie o chemare specială, un îndemn din miezul fiinţei tânărului pentru a veni la călugărie. Şi de aceea, este o mare deosebire între un mod şi altul de viaţă; una este să fi călugăr şi alta este misiunea familiei.  

Pe de o parte, pe familie se pune accentul într-o viaţă socială. Viaţa familiei cu grijile ei, cu problemele ei, de fiecare zi, adeseori, priveşte numai în jos sau pe orizontală, nu are prea mult timp să se uite şi în sus. Fratele din mânăstire care are chemare pentru acest ţel special - apropierea de Dumnezeu - poate interveni să atragă atenţia, să lumineze mintea şi tendinţele oamenilor, avertizându-i că mai există şi o altă viaţă, o viaţă veşnică, dincolo de lumea pământească.  

În această direcţie, este îndreptată misiunea specială a monahului, în comparaţie cu cel care duce o viaţă de familie. Deoarece, noi agonisim şi muncim din zori şi până în noapte pentru pâinea de toate zilele, pentru adăpost şi petreceri, dar uităm că vom muri într-o bună zi şi că vom da seama de orice timp deşert folosit în viaţă, după cum ne spune Însuşi Mântuitorul.  

 

Pe de altă parte, problema monahală este una de vocaţie, dar şi de cunoaştere. Creştin, nu se naşte nimeni, orice persoană poate deveni creştin, prin botez. Cu monahul este altceva, trebuie să te naşti monah, pentru că e foarte greu să te formezi călugăr, nevoinţele la care eşti expus sunt destul de mari, uneori, insuportabile pentru fiinţa umană. Pentru că dacă nu ai vocaţie, nu ai dragoste şi fără iubire, nu poate exista viaţă monahală.  

 

Iată, de ce acela care doreşte să se dedice vieţii monahale, trebuie să se ispitească pe sine şi aşa să mănânce din pâinea amărăciunii şi să bea din potirul lacrimilor. De această ispitire am fost lovit şi eu la vârsta de 18 ani, la terminarea liceului. Citisem multe cărţi ortodoxe şi am purtat discuţii cu diferite persoane interesate de viaţa spirituală, cu preoţi şi chiar cu călugări. Unul din paznicii liceului fusese călugăr şi a fost dat afară din mănăstire cu Decretul din 1959. La el am văzut pentru prima dată Psaltirea, Ceaslovul şi Acatistierul şi tot el mi-a stârnit râvna pentru o viaţă duhovnicească îmbunătăţită şi m-a îndrumat să merg la mănăstirea Sihăstria din Moldova, unde sunt duhovnici iscusiţi, eu fiind din Constanţa. Zis şi făcut. Am dispărut de acasă o săptămână, pe care am petrecut-o la mănăstirea Sihăstria. Am nimerit la spovedanie la Părintele Paisie Olaru. Dacă Părintele Paisie îmi spunea să rămân la mănăstire, rămâneam. Dar, nu a fost să fie. Părintele mi-a spus: „Tinere, tu nu eşti pentru mănăstire, mergi înapoi în lume. Matale eşti pentru căsătorie, vei avea familie, vei avea soţie, vei avea copii, iar spre bătrâneţe, cu voia lui Dumnezeu vei gusta şi din potirul călugăriei”. Şi aşa, m-am întors acasă din călătoria mea iniţiatică, care mi-a marcat toată viaţa şi toate demersurile mele pe parcursul vieţii.  

Aşadar, şi fetiţa Iulia, pornise în călătoria sa iniţiatică. Nu ştim ce i-a spus duhovnicul, Părintele Ioan de la Sihăstria Rarăului, dar putem crede că demersul ei iniţiatic o va urmări toată viaţa şi că această experienţă a produs o schimbare profundă a tinerei, nu numai din punct de vedere spiritual.  

Aşa precum îngerii sunt lumină pentru monahi, tot aşa şi călugării prin trăirea lor, trebuie să fie lumină şi pildă vie pentru creştinii mireni. Deoarece, sufletul care s-a unit, prin curăţire, cu Dumnezeu numai are nevoie de cuvântul altuia pentru învăţătură, pentru că acest suflet fericit poartă în sine însuşi Cuvântul, cel pururea veşnic şi tainic, care îl îndrumă şi luminează permanent.  

Aşadar, să ne rugăm la Dumnezeu ca, fie că suntem monahi, fie că suntem mireni, să ne facă vrednici de primirea marelui dar dumnezeiesc – mântuirea.  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Fetiţo, quo vadis? / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1146, Anul IV, 19 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!