CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Mizil, oraşul gazda al acestui Festival Internaţional de Poezie şi Epigramă "Romeo şi Julieta la Mizil " aflat în Muntenia, judeţul Prahova, România. Este situat în estul judeţului Prahova, pe artera principală ce leagă capitala ţării de Moldova. Acolo unde câmpia Bărăganului atinge poalele dealurilor în preajma vestitelor podgorii ale Tohanilor, Istriţei şi Pietroaselor. Distanţa faţă de reşedinţa judeţului, municipiul Ploieşti, este de 35 km. Aceeaşi distantă este între Mizil şi municipiul Buzău.  

Mizil este singura localitate urbană situată pe paralela 45N.  

Am să revin cu un editorial despre istoria oraşului Mizil - purtând numele de oraş de peste 175 de ani, cu o istorie de mica urbe pitorească şi plină de viaţa de peste 4 secole. Aşezat favorabil la graniţa dintre 2 judeţe şi 2 regiuni.Legat de nume prin amplasarea la Paralela 45 latitudine nordică. Cu o istorie şi identitate aparte, are şansa de a deveni un model de mică comunitate urbană care să confere condiţii de viaţă şi dezvoltare decente celor care caută altceva decât tumultul marilor centre urbane sau îndeletnicirile tipice mediului rural.  

Mulţumesc prietenului meu profesor Laurenţiu Badicioiu pentru materialul de mai jos, pentru activitatea desfăşurată. Pe profesorul Laurenţiu Badicioiu îl vom cunoaşte mult mai bine în urma interviului ce urmează a-l publica în presa din diaspora.  

“Mulţumim pentru fotografii d-lui Cosmin Manolache!”  

„Mizilul străluceşte în mijlocul tutulor, până acuma că reşedinţă de subprefectură şi că una din cele mai importante centre politice ale ţării. El datoreşte însă în mare parte importanţa să activităţii, energiei şi devotamentului lui Leonida Condeescu. Se poate oare zice Termopile fără a zice Leonida? Nu, desigur. Ei! Tot astfel, cine zice Leonida, zice Mizil. Mizilul nu se poate concepe altfel; dar nici Leonida. Ce a făcut Leonida Condeescu pentru urbea lui este imposibil de descris pe larg într-un cadru aşa de strâmt.”  

„Mizilul!... Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe-o grădină-se răsfaţă cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara. Rar se găseşte o panoramă aşa de plăcută şi atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, şi mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpaţilor; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, uşor povârnită, până departe-n Dunăre. La spate, cea din urmă treaptă a munţilor; în faţă, neţărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului.”  

Fragment din schiţa lui I.L. Caragiale, “O zi solemnă”.  

Textul complet pe: www.romeojulietalamizil.ro  

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă "Romeo şi Julieta la Mizil " a ajuns la a VI-a ediţie. Organizat de Liceul Teoretic "Grigore Tocilescu" şi coordonat de profesorii Bădicioiu Laurenţiu şi Minea Victor, festivalul este un proiect sprijinit de MECTS, ISJPH şi Primăria Mizil, având ca partener media Radio România Actualităţi. Festivalul de la Mizil polarizează personalităţi culturale naţionale şi din Republica Moldova, anul acesta fiind invitat scriitorul Nicolae Dabija. La ediţiile precedente au fost prezenţi: Ştefan Cazimir, Solomon Mărcuş, Corneliu Leu, Mircea Ionescu Quintus, Daniel Cristea Enache, Mircea Dinescu, George Stanca, George Corbu, Mihai Stănescu, Alexandru Mironov, Sorin Roşca Stănescu, Corneliu Berbente, Dan Lupescu, Lucia Olaru Nenati, Efim Tarlapan, Daniela Vlădescu, Florian Chelu Madeva, Mircea Vintilă.  

La cele cinci ediţii au fost prezenţi la Mizil inspectorii şcolari generali: Gheorghe Matei, Gheorghe Borovină, Nicolae Angelescu şi Horia Toma şi dl. Doru Dumitrescu, insp. General în MECTS. Au mai fost dl. Radu Gologan, preşedintele Societăţii Matematice din România, dl. Costin Diaconescu, secretarul Societăţii de Geografie din România, dl. Alexandru Şonea, consilier în MECTS.  

Premiile festivalului poartă numele unor personalităţi locale:  

Marele premiu "George Ranetti"  

Premiul "Grigore Tocilescu"  

Premiul "Agatha Bacovia"  

Numele festivalului provine de la o satiră politică omonimă scrisă de George Ranetti, născut la Mizil.  

La ediţia a V-a gazdele au instituit premiul "Patriarhul Festivalului” atribuit scriitorului Corneliu Leu. Tot atunci au fost inaugurate trofeele "Romeo la Mizil " şi "Julieta la Mizil " acordate participanţilor care s-au distins prin frumuseţe.  

Înscrierile au început pe 30.09.2012 şi continuă până pe 30.12.2012. La ediţia a V-a, de anul trecut, au participat 665 de concurenţi la ambele secţiuni.  

La prima ediţie au fost prezenţi 37 de concurenţi. Cei care doresc să participe se pot înscrie pe site: www.romeojulietalamizil.ro  

Referinţă Bibliografică:
Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă Romeo şi Julieta la Mizil / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 680, Anul II, 10 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!