CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Vavila Popovici         Publicat în: Ediţia nr. 541 din 24 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

FESTIVALUL DE DANS AMERICAN - 2012
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Dansul este un poem în care fiecare mişcare este un cuvânt.” 
  
– Mata Hari 
  
Îmi place dansul! Cine nu simte muzica îl crede nebun pe cel ce dansează!, spunea, pe drept, cineva. 
  
Dansul este mişcarea graţioasă a omului, a lumii care îl înconjoară, a cosmosului. Totul din jurul nostru dansează şi noi toţi ne mişcam dansând, conştient sau inconştient, unii mai frumos, alţii mai urât, unii mai graţios, alţii mai dizgraţios. Mişcarea este cea care se revoltă contra stării de repaus. Corpurile care dansează pierd pentru câteva clipe echilibrul, în căutarea lui fiind. Corpul dansatorului consumă combustibilul interior – al sufletului - şi pe cel exterior - al trupului -, invocând permanent dezechilibrul prin sărituri, aruncări şi coliziuni şi tinzând spre atingerea clipei de echilibru prin graţie. O mică – mare nebunie frumoasă, aş spune eu! La fel ca în orice artă, la fel ca în arta iubirii, fluidul din suflete curge continuu căutându-şi zăgazul ...  
  
A început Festivalul de dans modern – ADF 2012. 
  
În data de 16 iunie a.c. am vizionat la Centrul Artelor Performante din Durham, spectacolul Companiei Stephen Petronio, constituită dintr-o trupă de dansatori superbi, cu o muzică uluitor de frumoasă a compozitorului Nick Cave (Edward Nicholas "Nick" Pestera născut în 1957, muzician Australian, scriitor actor, compozitor) - şi beneficiind de arta vizuală, spectacolul intitulat UNDERLAND.  
  
Coregraful Stephen Petronio a creat iniţial spectacolul în 2003 pentru Sydney Dance Company la cererea acesteia, pe textele muzicale ale australianului Nick Cave, având de pe atunci credinţa că va fi „un proiect de vis” pentru el. Mai târziu, datorită talentului afirmat şi voinţei sale, spectacolul a trecut sub patronajul propriu al Companiei Stephen Petronio. 
  
Stephen Petronio – directorul artistic al acestei companii - s-a născut în New Jersey, a început dansul în 1974, a devenit prim dansator şi astăzi se poate mândri cu o frumoasă carieră de peste 25 de ani. Purtătorul numeroaselor premii este lăudat în lumea întreagă pentru coregrafia sa provocatoare, mişcarea - atletismul şi coliziunea dansatorilor -, muzica superbă pe care o foloseşte şi artele vizuale. 
  
În cele 60 de minute de suspans, pe un fundal pe care se derulează un film plin de simboluri, pe o muzică cu ritmuri diferite, plăcută auzului, cu dansatori talentaţi, costumaţi sugestiv, s-a derulat spectacolul fascinant. Acest „Underland” poate fi asemuit subconştientului nostru, partea ascunsă a creierului şi, în acelaşi timp, partea care ne influenţează în mod decisiv pe tot parcursul vieţii. În el se duce lupta între bine şi rău, el captează în permanenţă informaţiile din jurul nostru, emoţiile, senzaţiile, imaginile, sunetele şi gusturile, pentru ca apoi, să ele să fie clasate şi organizate. Programarea lui pozitivă poate să facă adevărate minuni, deoarece el pune la munca conştientul, voinţa noastră, raţionamentul nostru. 
  
Dansatorii încep primul dans în momentul în care pe fundal, becul care luminează întunericul explodează în mii de fragmente, care în final se vor recompune; apoi alt dans în care paharul se sparge în mii de bucăţi, precum miliardele de celule din creierul omului. Următorul dans se desfăşoară pe fundalul unui cer la început cu un nor alb, strălucitor, bine definit şi care se împrăştie, devine întunecat, ia forma unei tornade, ca în final să revină la forma lui iniţială, recăpătând-şi echilibrul pierdut. Într-o viziune filozofică s-ar putea gândi la acea zonă de ordine fractală existentă între haosul necontrolabil şi ordinea excesivă a lui Euclid, fractalul fiind o figură geometrică sau un obiect ale cărui părţi au forma sau structura întregului, la o scară diferită şi putând fi uşor deformate. Cred ca aceasta a fost ideea coregrafului şi a realizatorului artei vizuale – Ken Tabachnick, precum şi a directorului tehnic Joe Doran. 
  
Luna –stăpâna nopţii - apare şi ea sub diferitele ei forme: luna nouă, în creştere - favorabilă în plan sentimental şi care îi aduce aminte Luminii că are nevoie de întuneric pentru a exista şi a străluci, moment în care fluxul ajunge la maxim şi sensibilitatea tuturor organismele vii este amplificată; ea va amplifica stările negative, acesta fiind şi motivul pentru care este interzis a se face dragoste în perioada de influenţă nefastă a Lunii Pline. Întrucât cuplurile par a nu respecta această interdicţie, se confruntă cu probleme şi tensiuni, exprimate sugestiv prin dans, şi în sfârşit - faza de descreştere, revenire la luna nouă. Focul este cel care mistuie sufletele, el se extinde, se manifestă prin dorinţe perverse, dar inconştientul se orientează spre obţinerea din nou a echilibrului, omul scapă de tentaţiile negative ale dragostei perverse, a banului pervers, atotcuceritor. Şi din nou fragmentele împrăştiate ale luminii se recompun, acel bec va lumina întunericul UNDERLAND-ului, totul recăpătându-şi echilibrul pierdut şi dorit. 
  
În spaţiul coregrafic dansatorii au executat minunate sărituri şi piruete, împrăştiind, printre lumini, forţa umană - fizică şi spirituală. Am simţit că au fost clipe în care dansatorii pierdeau graniţa fiinţei lor, când se contopeau pentru o clipă cu Cosmosul. 
  
Dansatorii, muzica expresivă, arta vizuală şi costumaţia inspirată, toate au creat un ansamblu modern plin de sensibilitate şi profund înţeles.  
  
Felicitări Companiei Stephen Petronio! Felicitări organizatorilor acestui Festival - Directorului ADF – Jodee Nimerichter! 
  
Vavila Popovici - Raleigh, Carolina de Nord 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL DE DANS AMERICAN - 2012 / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 541, Anul II, 24 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!