AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Laurenţiu Bădicioiu         Publicat în: Ediţia nr. 248 din 05 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

FESTIVAL INTERNAŢIONAL DE POEZIE ŞI EPIGRAME, ED.A V-A
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Voi fi scurt, ştiu că nu aveţi timp... 
  
Vă semnalez Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigrame  
  
ROMEO ŞI JULIETA LA MIZIL, ediţia a V-a, 2011-2012  
  
Înscrierile pe www.romeojulietalamizil.ro  
  
FĂRĂ TAXĂ DE ÎNSCRIERE! 
  
Vă mulţumim! Aşteptăm mailul Dvs în care să ne spuneţi dacă şi cum ne puteţi sprijini  
  
în promovarea/sponsorizarea festivalului sau dacă aţi dori să participaţi.  
  
Ne dorim şi parteneriate. 
  
De aici încolo pierdeţi timpul. :) 
  
Totuşi, dacă vă dă ghes curiozitatea, iată câteva referinţe despre festival. 
  
De-a lungul celor patru ediţii au fost prezenţi în juriu sau ca invitaţi la premiere: 
  
prof. univ.dr.Ştefan Cazimir, Alexandru Mironov, Corneliu Leu, conf.univ.dr.Daniel Cristea Enache, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, conf.univ.dr.George Stanca, dr. Elis Râpeanu, Sorin Roşca Stănescu, Efim Tarlapan, George Corbu, prof. univ.dr.ing.Corneliu Berbente, prof.univ.dr. Constantin Titus Vîjeu, prof.univ.dr. Alexandru Şonea, prof.univ.dr. Vasile Avram, Dan Lupescu, Lucian Mănăilescu, Nicolae Dragoş, insp.şc. în MECTS Doru Dumitrescu. insp.şc.general Nicolae Angelescu, insp.şc.gen.Gheorghe Borovină, Emil Proşcan, primarul Mizilului, insp.şc.gen.Gheorghe Matei, col.dr. Aurelian Ranetti, Daniela Vlădescu, Ion Longin Popescu, Lucia Olaru Nenati, Aurel Antonie. 
  
Câteva opinii: 
  
Conf.univ.dr. Daniel Cristea-Enache: 
  
"Departe de a avea un iz provincial, cu veleitari şi mediocrităţi, manifestarea aceasta cultural-competiţională respiră valoare, originalitate, talent individual. Participanţii (fie ei tineri maturi ori bătrâni cu vitalitate) au şansa lor; iar scriitorii buni, indiferent de generaţie, sunt miza noastră. Mă refer în special la secţiunea poemelor de dragoste, de un foarte bun nivel în ansamblu, şi cu câteva individualităţi poetice deja conturate. Am citit cu reala surpriză şi cu efectiva încântare texte publicabile în orice publicaţie culturala centrală. Literatura actuală, scrisă de oameni tineri şi foarte tineri, dă semne de vitalitate (şi) la Mizil. Felicitări aşadar participanţilor şi organizatorilor, cu o menţiune specială pentru sufletul manifestării: Laurenţiu Bădicioiu.” 
  
Prof.univ.dr. Ştefan Cazimir: 
  
"Festivalul de la Mizil ? Un zâmbet si o floare..." 
  
Mircea Ionescu Quintus: 
  
"Festivalul de la Mizil devine unul tot mai cunoscut iar Mizilul capata notorietate culturala." 
  
George Stanca, lect. univ. dr., jurnalist, scriitor: 
  
„Multe manifestări locale am parcurs eu prin ţară. Chiar şi prin lume. Şi, iată, nu ştii unde şi când te calcă tancul: mi-a căzut dragă de tot, irevocabil, manifestarea de la Mizil. Ediţia din 2010. Cu mirificul pesonaj centenar care ilustrează - scuzaţi expresia oximoronică - junimea senectuţii, dl. Mircea Ionescu Quintus; cu clasicul prozator mereu polemic şi energetic Corneliu Leu; cu neastâmpăratul poet-şansonetist mai nou viticultor Dinescu. 
  
Glumind, „Romeo şi Julieta la Mizil” poate să revoluţioneze cultura clasică... aducând-o la cea mioritică. Ei, amorezii shakespearieni încep să deruteze lumea, să pară a nu fi din romantica cetate Verona, ci din idilica urbe Mizil. Nu veronezi, ci mizileni. Oricum, acest coup de foudre al meu cu festivalul, mi-a dovedit, a nu ştiu câta oară, şi o afirm cu ciudă bucureştenească, faptul că Provincia e Capitala ţării. Nu Bucureştiul parveniţilor. El rămâne doar o mică provincie orientală, îl putem numi Manelemburg, în care se zbenguie politruci mediocri. “ 
  
Dr. Elis Râpeanu: 
  
„Prin acest festival Liceul „Grigore Tocilescu” transformă un fost târg, azi oraş, în capitala umorului românesc, a epigramei scrise în limba lui Eminescu. Staţiunea Buşteni, cu „Salonul umorului” şi Mizilul cu „Romeo şi Julieta la Mizil ”, ţin sus, la ora actuală, drapelul isteţimii prahovene. 
  
Mihai Stănescu:  
  
„Vă mulţumesc pentru invitaţie! Mi-a făcut mare plăcere.”  
  
Corneliu Leu: 
  
"[...]Ţin să subliniez că eu mă simt angajat faţă de dumneavoastră, faţă de acest oraş, faţă de liceul „Tocilescu”.[...]Numai faptul că acest festival-concurs se petrece la Mizil , nu e o sămânţă de umor? Mizilul, indiferent de orânduire, indiferent de orientare politică, de doctrină politică, merge înainte în politica şi cultura românească." 
  
Sorin Roşca Stănescu 
  
"Sunt încântat că, în fine, am prilejul să fiu la acest festival." 
  
Dan Lupescu, Craiova: 
  
"Poposesc în premieră absolută (pentru mine) în blajinul oraş Mizil – unul dintre cele două în care nu ajunsesem până acum (celălalt fiind Sălajul). Îngăduiţi-mi, dragi prieteni tineri, dar şi în floarea vârstei, şi vă mărturisesc urmatoarele: Grigore Tocilescu, plecat de pe aceste plaiuri mirifice, este o personalitate de excepţie a lumii româneşti şi europene. Urbea Dumneavoastră este luminată de un alt Om dăruit de Dumnezeu, om al Faptei, primarul Emil Proşcan. Pe cât de curat si încântător, Mizilul este oraşul domniţelor şi doamnelor frumoase." 
  
Gheorghe Borovină, inspector şcolar general: 
  
30.01.2011-zi a amintirilor din copilărie. De fiecare dată revin cu plăcere în oraşul copilăriei mele; aici mă simt întotdeauna acasă. Urez colectivului didactic din Liceul „Grigore Tocilescu” sănătate, putere de muncă şi o aşteptată revedere în 2012. 
  
Prof. Nicolae Angelescu, fost inspector scolar general 
  
Sunt impresionat de ceea ce am găsit în Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”. Mă informasem pe internet, ştiam despre dimensiunea evenimentului, dar ceea ce am trăit la Mizil, în acest liceu, întrece aşteptările pe care oricum le aveam în legătură cu „întâmplarea” în care am fost şi eu „personaj”. 
  
Prof. Doru Dumitrescu, inspector general în MECTS, născut la Mizil 
  
„Cu veneraţie pentru educatorii din trecut, pentru Mizil, liceul meu de suflet, pentru ceea ce au realizat în aceasta zi sfântă pentru încălzirea sufletului şi a spiritului.” 
  
Prof. Gheorghe Matei, fost inspector scolar general, nascut la Mizil 
  
„Dacă Geo Bogza, oprindu-se doar 175 de minute la Mizil, a scris o memorabilă pagină de istorie a acestuia, am convingerea că şi Concursul "Romeo şi Julieta la Mizil", trecând de cea de-a III-a înfăţişare şi crescând valoric şi organizatoric de la o ediţie la alta, a devenit deja o frumoasă şi emblematică tradiţie a urbei. 
  
Prof.univ.dr. Lazăr Avram, Ploieşti 
  
„Et in Arcadia ego!” 
  
Bravos mizilenilor, bravos organizatorilor!  
  
Vasile Larco, Iaşi: 
  
"Fiind pentru a doua oara la Mizil si la a 3-a participare al concursul „Romeo şi Julieta la Mizil ”, nu pot să fiu decât onorat. Organizarea şi desfăşurarea festivalului au fost impecabile. 
  
Lucia Olaru Nenati 
  
"Am ajuns, iată, şi la Mizil, unde în aceşti ani îmboboceşte un nou festival literar datorită unor oameni ai energiilor adunate." 
  
Aurel Antonie, Craiova: 
  
"Impresionant. Nu credeam că la un festival de poezie să vină atâţia iubitori ai acestei nobile arte. De vină să fie organizatorii, primarul..." 
  
Ion Popescu Longin :  
  
"Este remarcabil ca un orăşel de provincie, unde ai putea crede că nu se întâmplă nimic, a fost capabil de o astfel de demonstraţie de forţă culturală şi organizatorică, în nişte zile când cultura este trecută pe linie moartă de guvernanţii absorbiţi de criza economică. Vom cita una dintre epigramele premiate, semnate de bucureşteanul Laurenţiu Ghiţă:  
  
<>." 
  
Emil Proşcan, primarul Mizilului 
  
În oraşul Mizil au loc două festivaluri literare anuale, ambele aflate la ediţia a IV-a: „Romeo şi Julieta la Mizil” şi „Agatha Bacovia”. Ţin să vă spun că nici pe dl. director Victor Minea, nici pe dl. prof. Laurenţiu Bădicioiu, nici pe noi nu ne obligă nimeni să facem ceea ce vedeţi. Calitatea textelor lirice a fost peste aşteptări. Am remarcat, ca membru al juriului, acest aspect. Resimt totuşi un sentiment de nedreptate faţă de cum este perceput Mizilul în ţară. Ceea ce i se întâmplă oraşului meu se întâmplă şi cu receptarea imaginii României în străinătate. Sper acum că toţi cei dornici de senzaţii tari, în sens negativ, în legătură cu Mizilul, sunt dezamăgiţi. Îi felicit pe organizatori şi sunt bucuros că Mizilul creşte an de an şi din punct de vedere cultural. Şi acest festival este un argument. 
  
Victoria Milescu, Bucureşti: 
  
"Festivalul de la Mizil este cel mai democratic şi mai corect din câte cunosc la ora actuala. Lucrările se trimit sub un motto, iar la concurs pot participa tineri... de toate vârstele şi din toate ţările. Concursul de la Mizil dă şanse egale tuturor condeierilor, aliniind la start, într-o întrecere olimpică şi olimpiană, reprezentanţi din toate generaţiile." 
  
Prof.univ.dr. Alexandru Şonea, Bucureşti: 
  
Felicit conducerea Liceului că a reuşit să organizeze un asemenea eveniment, deoarece este foarte greu să reuneşti asemenea personalităţi din domeniul filologiei şi nu numai. În asemenea situaţii este mai bine să taci decât să vorbeşti. Felicitări Directorului şi colaboratorilor. 
  
Nicolae Ioniţă, Ploieşti: 
  
"M-am întors de la Mizil cu senzatia ca am revenit din capitala culturala a judetului Prahova.Va felicit pentru extraordinara performanta, de a organiza o manifestare culturala de exceptie. Sunt sigur ca Ion Luca Caragiale, care a participat la manifestarea dumneavoastra prin COLECTIA CARAGIALE, cea mai mare colectie din lume de portrete ale unei personalitati a culturii universale, ne-a privit, de acolo de sus, cu mândria ca este prahovean." 
  
Laurenţiu Ghiţă, Bucureşti: 
  
"Acest festival poate fi dat ca exemplu oricui, pentru organizare, pentru transparenţă, pentru modul în care face rost de resurse, pentru promovare. Bravo organizatorilor sufletelor acestui festival şi să sperăm că vom ajunge la a 100-a ediţie. Un oraş mic cu suflet mare!" 
  
Închei cu speranţa că nu am transmis lucruri neesenţiale. 
  
Pentru aprofundare,iată, mai jos, un delicios fragment din I.L.Caragiale, extras din schiţa "O zi solemnă". 
  
„Mizilul!... Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe - o grădină - se răsfaţă cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara. Rar se găseşte o panoramă aşa de plăcută şi atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, şi mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpaţilor; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, uşor povârnită, până departe-n Dunăre. La spate, cea din urmă treaptă a munţilor; în faţă, neţărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului.” 
  
Al Dvs., 
  
prof. Bădicioiu, coordonatorul proiectului "Romeo şi Julieta la Mizil", ediţia a V-a 
  
www.romeojulietalamizil.ro  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FESTIVAL INTERNAŢIONAL DE POEZIE ŞI EPIGRAME, ED.A V-A / Laurenţiu Bădicioiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 248, Anul I, 05 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Laurenţiu Bădicioiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Laurenţiu Bădicioiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!