CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 846 din 25 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Fericirea...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

De multe ori căutăm fericirea privind mult prea departe...peste noi, aşteptînd nerăbdători să o întâlnim.
Am privit cu atenţie, fără a fi indiscretă, oamenii din jurul meu şi am observat cum trăiesc şi cum defineşte unul sau altul, Fericirea.
Prima persoană pe care am întrebat-o ce este fericirea, a fost un om bogat, care moştenise o avere impresionantă.
Pe lângă imobilii şi terenuri de vânzare, mai poseda o colecţie valoroasă de tablouri, pictate de artişti de renume mondial.
Picturile erau expuse cu mare grijă în mai multe încăperi special amenajate, cu o anumită temperatură, ocrotite de lumina soarelui şi păzite cu sfinţenie de ochii lumii...
Tablourile , după cum mi-a povestit acest domn, erau "copiii" lui, mândrindu-se enorm de mult cu ele. După ce mi-a povestit istorioara fiecărui tablou şi după ce am vizitat încăperile unde erau expuse tablourile (peste douăzeci de saloane...), un adevărat muzeu, am fost condusă într-o sală uriaşă, care se întindea pe o suprafaţă remarcabilă, lângă grădina sa şi care nu era altceva decât un... garaj.
În acel garaj stăteau, nemişcate de mai bine de un an, minunate maşini, cele mai scumpe din lume; erau parcate cu grijă, fiecare în porţiunea ei de teren, acoperite cu huse; fiecare dintre aceste " bijuterii" erau "copiii" acelui domn, la fel ca şi picturile din saloane...
Într-un târziu, vrând să pun capăt vizitei mele, l-am întrebat dacă era fericit.
Plin de o aroganţă de care nici măcar nu-şi dădea seama şi parcă uimit de aşa o întrebare, mi-a răspuns din colţul gurii, în care ţinea plictisit un trabuc de marcă Cohiba:
"Da, sunt fericit deoarece, posed aceşti "copii"... cu care mă mândresc!
Tot ce posed este de o valoare imensă! Deci, cum aş putea să nu fiu fericit? "  

M-a impresionat ceea ce am văzut, însă în minte îmi trecea un gând de...compătimire.
Am părăsit îngândurată acea persoană cu un sentiment de amărăciune... şi dezamăgire.
Da, compătimeam cu sinceritate pe acel om. Săracul bogat...!
Îmi imaginam serile pe care le petrecea singur, fără familie, fără un suflet apropiat care să-i ofere mângâiere; fără cineva cu care să vorbească sau cu care să împartă bucuria vieţii... Pentru el, înafară de averea sa, nimic nu avea importanţă. Nici o floare nu-i încânta privirea; nici o rază de soare nu-l bucura.
Sărmanul de el, trăia într-o lume artificială, înconjurat de acei "copii tăcuţi" dar...valoroşi.  

Vrând să aflu şi de la alţi oameni, ce gândesc despre Fericire, am întrebat mai departe o tânără familie, ce locuia într-un apartament cu chirie, într-un cartier la margine de Köln...
Răspunsul celor doi a fost simplu însă plin de căldură sufletească:
"Suntem fericiţi, deoarece ne iubim şi deoarece avem o fetiţă, care ne aduce multă bucurie şi fericire! Nimic nu ne-ar face mai fericiţi; nici cea mai mare sumă de bani nu ar putea să ne aducă bucuria pe care o simţim, atunci când ne privim fetiţa."  

Profund impresionată de cele auzite, mi-am luat rămas bun de la acea familie fericită şi am mers mai departe, fiind nerăbdătoare să mai aflu şi alte păreri în legătură cu fericirea omenească...  

Am ajuns la o femeie săracă, însă cu un zâmbet prietenos pe faţă...
Locuinţa ei era mică, întunecată şi cu pereţii reci... Căldură, s-a scuzat femeia, nu avea; i se "tăiase" deoarece nu o plătise la timp; salariul primit ( Hartz IV), nu ajungea decât pentru mâncare şi ceva hăinuţe...
Pentru cine nu ştie ce înseamnă Hartz IV, voi explica prin câteva cuvinte: Statul German a introdus, începând cu anul 2002, un ajutor social pentru cei care nu au servici, în valoare de aproximativ 400 Euro. Pe lângă acest ajutor social, aceşti oameni, primesc şi chiria plătită de stat. Cu toate acestea, familiile cu copii o duc greu.
Cunoscând situaţia în care se afla acea femeie, am gândit pe moment să renunţ la întrebarea mea în legătură cu fericirea însă, privirea ei plină de voioşie şi de bunătate m-a determinat să-mi schimb gândul...
Am îndrăznit aşadar, să-i pun şi ei aceeaşi întrebare şi mult m-a minunat răspunsul însoţit de un zâmbet...:  

"Sunt fericită deoarece, am atât de multe, pentru care mulţumesc lui Dumnezeu: trăiesc, am un acoperiş deasupra capului şi am marele noroc să am trei copilaşi minunaţi."
Îndreptându-se spre fereastră, mi-a arătat afară, jucându-se în curte, trei copii, doi băieţei şi o fetiţă ce se tăvăleau în nisip şi ne făceau din mână plini de voioşie.  

Mi-am luat rămas bun, de la acel suflet minunat, cu un sentiment de respect şi admiraţie; pentru astfel de oameni simpli şi totuşi atât de bogaţi în sentimente sincere, am o mare admiraţie.
Nu bogăţia, nu valorile materiale sunt ceea ce avem nevoie în Viaţă, ci mulţumirea sufletească, iubirea faţă de cei dragi nouă şi totodată, iubirea celor din jur pentru noi; toate acestea ne aduc Fericirea!
Ce aproape este fericirea!
Nu trebuie decât să întindem mâna şi să o atingem... trebuie doar să ne uităm cu atenţie în jur şi să preţuim ceea ce vedem şi ceea ce avem.
Fiecare dintre noi, "vede" fericirea cu alţi ochi, prin altă prismă şi o simte într-un mod cu totul diferit faţă de ceilalţi oameni.
De aceea fiecare dintre noi trebuie să hotărască singur, ce înseamnă pentru el, Fericirea .
Numai în noi stă puterea de a ne simţi fericiţi sau nu; depinde de fiecare cum vede această fericire... cum o simte şi cum o păstreză în suflet. Nu circumstanţele sunt acelea care hotărăsc dacă suntem fericiţi sau nu.
A fi fericit sau mulţumit nu înseamnă a nu mai avea Probleme. Problemele vor exista mereu însă trebuie să învăţăm cum să ne comportăm cu ele...

Să nu lăsăm ca Bogăţiile să ne facă să ne pierdem gândirea corectă şi să ne inceţoşeze "vederea", nevăzând de fapt, ce uşor este să fim fericiţi şi fără de ele.
Este de ajuns un zâmbet de copil, o floare colorată, o adiere parfumată de flori de tei... un tril în văzduh, o singură stea...
Toate acestea ne îmbogăţesc sufletul şi ne fac fericiţi.
 

© D. Theiss  

 

Referinţă Bibliografică:
Fericirea... / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 846, Anul III, 25 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!