CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  FEMEILE-MARTIR ÎN ÎNCHISORILE COMUNISTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

INFERNUL PRIN CARE AU TRECUT  

FEMEILE-MARTIR ÎN ÎNCHISORILE COMUNISTE  

 

Închisorile comuniste din timpul lui Dej şi Ceauşescu au fost adevărate acte de barbarie nu numai pentru bărbaţi, ci şi pentru femei. Peste două milioane de oameni, bărbaţi şi femei, dintr-un total de 18 milioane din care era alcătuită populaţia ţării, au trecut prin chinurile de nedescris ale iadului închisorilor comuniste.  

Aproximativ zece mii de femei cu vârste cuprinse între 12—90 de ani au fost smulse din sânul familiilor, înjosite, bătute şi aruncate în închisori sub diferite motive puierile. Singura lor crimă era de a-şi apăra soţii, taţii, fraţii, ideile şi credinţa în Dumnezeu. Din exces de zel, justiţia comunistă le-a tratat la fel de inuman ca şi pe bărbaţi, de multe ori chiar mai rău. În afara închisorilor mixte, au existat închisori numai pentru femei cum erau cele de la Mislea, Mărgineni, Miercurea –Ciuc, Dumbrăveni sau Aiud. Aici nu aveau voie să facă nimic, să ştie nimic, decât să stea în insalubrele încăperi, fără pat sau încălzire. Mâncare primeau o dată la trei zile, erau bătute, violate, înjosite.  

Aş cita câteva nume de femei intelectuale ca pictoriţa Maria Brateş Pillat, Cella Delavrancea, care fusese doamna de companie a reginei, pianista de succes şi un mare cronicar muzical al vremii, Alice Voinescu, Michaela Ghiţescu, Marietta Sadova, scriitoare, Simina Mezincescu, muziciană, alături de alte sute de profesoare retrogradate şi anchetate.  

Nici călugăriţele nu au făcut excepţie de la acest calvar. Citez numai câteva precum Sora Clara Catrina Laslau, sora Tereza sau Mater Anuntiata care au îndurat ani grei de închisoare, alături de alte femei de religie baptistă, penticostală, adventistă de ziua a şaptea, martorele lui Iehova etc.  

Deportarea sau domiciliul forţat au fost alte variante ale detenţiei. E cazul Martei Vasiliu, aflată în vacanţă la bunicii ei din Basarabia, în anul 1944, care a fost trimisă în Siberia, la vârsta de 16 ani, cu o pedeapsă de 5 ani de domiciliu forţat. În 1955 când s-a întors acasă, şi-a găsit mama moartă, ea fiind marcată pe viaţă şi bolnavă.  

În aceste închisori indiferenţa a transformat naşterile în tragice evenimente. Lipsite de asistenţă medicală, deţinutele năşteau cu ajutor dintre ele, rupând ombilicul fătului cu dinţii. În aceste condiţii ori copilul ori mama mureau. Exemplu unei deţinute Coca este de notorietate. Nevoită să suporte două zile contracţiile naşterii în duba securităţii transferată de la o închisoare la alta, i-ai scos un copilaş de 4 kg. în bucăţi. (Ana-Maria Marin, Prin poarte cea strâmtă). Când naşterile decurgeau normal, copiii le erau luaţi de la pieptul mamelor şi duşi la orfelinate. Este şi cazul notoriu al Ioanei Raluca Voicu-Arnăuţoiu, fiica lui Toma Arnăuţoiu şi a Mariei Pop, al cărei tată a fost executat la Jilava, care a reuşit de abia în 1990 să-şi cunoască mama.  

Cele mai grele abuzuri erau abuzurile sexuale, ca modalităţi de represiune. Pe lângă paznicii care le batjocoreau, condamnatele politice erau lăsate pe mâna unor brute care îşi băteau joc de ele.  

În afara violului, femeile care făceau greva foamei erau hrănite cu furtunul, ca în cazul doamnei Brătianu, care pe motiv că făcea des greva foamei, „îi erau deschise maxilarele cu forţa şi-i turnai lături pe gât. Gura îi era o rană.”  

Îmbătrânite prematur, cu părul albit, şi cu privirile rătăcite de spaimă şi nesiguranţa dobândită în anii de detenţie, erau marcate de terorile suportate, cât şi de pierderea celor dragi. Boli precum icterul, tuberculoza, ulcerul, pelagra, scorbutul, cancerul, depersonalizarea erau doar câteva din ele.  

Acestor suflete- martir le aducem un pios omagiu de 8 martie, întrebându-ne ca Cioran: „Sunt lacrimi care sfredelesc pământul şi răsar ca aştrii pe alte cercuri”. Dar puteau să fie sori care ne-ar fi luminat văzduhul.  

 

Ion Ionescu-Bucovu  

Referinţă Bibliografică:
FEMEILE-MARTIR ÎN ÎNCHISORILE COMUNISTE / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1141, Anul IV, 14 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!