CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Florica Bud         Publicat în: Ediţia nr. 79 din 20 martie 2011        Toate Articolele Autorului

FEMEI ŞI FLORI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Mi-e inima din flori ţesută
şi din petale ce mă dor...” (FB) 
  
De ce mă voi fi simţind descoperită atunci când un val de duioşie îmi dă târcoale? Romantismul de la începutul adolescenţei mele se asociase cu sfioşenia şi tăcerea. Aş putea să tac la nesfârşit şi acum, dar mi se pare nepoliticos. Este adevărat că şi după atâţia ani consider că cele mai minunate femei sunt cele care tac... dacă îşi permit acest lux. Sunt oameni care mă fac să devin prea vorbăreaţă pentru gustul meu. După cum am descoperit în timp că sunt mereu alta, depinde lângă cine stau. Unii mă fac să mă simt frumoasă şi ocoşă (deşteaptă), alţii îmi induc starea de stupizenie şi de urât. Prima care mi-a apreciat simţul umorului a fost doamna învăţătoare Melania, care a fost şi primul dascăl care s-a apropiat cu răbdare de mine. Asta s-a întâmplat în clasa a patra. Era deja a treia învăţătoare. În clasa întâi o avusesem pe blânda tovarăşa Rozica, pe care mi-o amintesc prin prisma premiului doi. Tovarăşa Maria, mai aspră, m-a cantonat în clasa a doua şi a treia în premiul trei. Tovarăşa Melania m-a ambiţionat şi m-a adus cu pricepere la nivelul premiului întâi. Cum să nu îi port respect şi să nu o iubesc? Consider har sau artă să faci un om să dea ceea ce are mai bun. Când ne grăbeam să întrebăm ceva, tovarăşa invăţătoare se transforma într-un nostim „ton’ ţătoare”. 
  
La sfârşitul lui februar, în copilăria mea, se iveau primii vestitori ai primăverii. Zăpada dădea semne de oboseală. Ştreşinile începeau să îşi picure copertina de zăpadă. Străvechea sanie stătea tristă lângă găbânaş (hambar). I se rupsese un leţ (scândură) de greutatea copthiilor (copiilor). Derdeluşul nostru nu prea mare era în ţinţirim (cimitir). Ulmeniul, fiind la şes, nu ne oferea prea multe oportunităţi. Ţinţirimul este unul din locurile de veci, aflat lângă Someş. Noi profitam de faptul că era poziţionat pe o cocoaşă. Deranjam liniştea morţilor cu ţipetele noastre de bucurie, când alunecam la vale. Dar iarna însăşi se pregătea să se cantoneze în ţinţirim. Soarele începuse să îşi arate puterea, după o iarnă lungă şi grea. 
  
Se apropia 1 Martie şi 8 Martie. Începea şi agitaţia noastră, a elevilor Şcolii Generale din Ulmeni. Ca în fiecare an, urma să cumpărăm mărţişoare de Zâua Femeilor din viaţa noastră. Atunci se găseau în prăvăliile din sat mici mărţişoare: potcoave, ghiocei, trifoi cu patru foi, hornari, flori din plastic, care aveau un aer cam trist. Dar învăţasem lecţia. Cineva ne explicase că acele flori sunt nişte chiciuri, deci am renuţat la ele. Era o bucurie să primeşti şi să oferi un mărţişor. Banii pentru mărţişoare erau fie din straiţa (traista) cu care am umblat la corindat, fie primiţi de la bunica. Nu fac parte dintre cei care ştiu să ceară bani. La noi, acasă, nimeni nu a cerut nimic împrumut, potrivit devizei: „Nu ai, nu mănânci!”. Apropo de mâncare! Până în ziua de azi, dacă cineva ajunge la părinţii mei, primul lucru este acela de a fi servit cu ceva. 
  
Cea mai plăcută surpriză făcută mamelor noastre a fost când ne-am întors de la şcoală, în prag de 8 Martie, cu blidul plin cu salată de boeuf, preparată la orele de practică. Atunci am învăţat secretul maionezei care în acea vreme cam necăjea gospodinele. O maioneza tăiată echivala cu o intrare ratată în U.E., să zicem. Nici vecinii nu te puteau salva. Rămâneai pe veci fată bătrână! 
  
Florica BUD 
  
Baia Mare 
  
Martie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FEMEI ŞI FLORI / Florica Bud : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 79, Anul I, 20 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Florica Bud : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Bud
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!