CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 1138 din 11 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Farmecul discret al burgheziei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Farmecul discret al burgheziei 
  
Tatăl meu s-a născut într-o familie cu o stare materială bună, aveau bonă, mergeau la băi. Bunicul a murit în aceeaşi lună cu tovarăşul Stalin, pe care îl detesta. Îi luase tot. Era un om firav ca fizic, dar înţelept. Când a murit nu mi-a venit să cred. Îl cunoşteam puţin, locuia la Rădăuţi, dar l-am iubit pentru că mă lua pe genunchi şi vorbea cu mine despre orice chestiune. Era religios, practicant fervent. Bunicul din partea mamei , un zdrahon, negustor cam prăpădit, a fost împuşcat în 1942. Istorie. Tata a studiat la Viena şi la Rouen, chimia, s-a ataşat de comunişti, a luptat în Spania ca apărător al Republicii, a trăit puţin, s-a stins la vârsta de 50 de ani. Era un comunist moderat, dar principial. De la el am preluat credinţa în binele omenirii, o noţiune nebuloasă, nerealizată. Ce m-a îndepărtat de idealuri a fost propaganda ameţitoare şi ilogică, lichelismul aserviţilor regimului, de aceea m-am făcut inginer şi m-am apucat de scris versuri. A fost şi este o salvare. În 1989, deşi nu credeam în fragilitatea sistemului, m-am bucurat că a căzut. Nu ştiam că dintr-un cadavru pot ieşi atâţia viermi. Am început treptat să realizez că economia de piaţă este o economie bazată pe furt şi corupţie. Desigur sunt şi oameni care muncesc cinstit, dar cum poţi fi cinstit până la capăt într-un nou sistem, moralmente la fel de depravat ca şi cel dinainte, mai cinic. Dacă trăiau Robespierre sau Hebert, multe capete cădeau. Burghezia nouă şi-a arătat fundul care seamănă cu faţa. Îi înţeleg pe avangardişti, deşi nu practic avangardismul, este prea permisiv pentru cabotini. Timpul va readuce pe tapet conflicte majore. Omul nu este un animal dresat. Polarizarea socială este contrară naturii umane, omul nu este nici bestie, nici lup. 
  
Mă gândesc la Madame Bovary. O sete nebună pentru mărire, înnobilare. Anna Karenina este cu totul altceva. A fost o jertfă a iubirii şi a luptei împotriva convenţiilor. O luptă inegală. Burghezia iubeşte convenţiile, familia perfectă, discreţia perversă, ea este mereu mulţumită cu ce are şi va mai obţine. Nu fac parte din sărăcime, nu mă simt proletar, dar ceva este rău , fundamental rău în sistemul capitalist. Cică evoluează, se umanizează. Nici vorbă, crimele se ţin lanţ. Masacre în toată lumea, bombardarea Belgradului, intervenţiile în Afganistan, Irak, presiunile economice sunt nişte porcării. Scuze pentru limbaj, porcul nu este de vină. Este şi el o jertfă. Terorismul nu are nicio scuză, dar s-a născut din cauza pauperizării unei treimi din populaţia globului, dacă nu mai mult. Oamenii se pervertesc, umilii devin călăi, călăii devin profeţi. Un artist nu poate fi burghez, el este un răzvrătit, Goethe a fost singurul artist cu spirit de curtean , un hibrid de nobil-burghez. Villon, Rimbaud, Baudelaire, Maiakovski cel tânăr, Esenin, Silvia Plath ş.a. nu puteau să nu se răzvrătească. Unii nu-i înţeleg. „Staţi liniştiţi, aşezaţi-vă la locurile voastre”, au fost ultimele cuvinte spuse în public de handicapatul Ceaşcă. Ştia ce spune. Nemulţumiţii, agitaţii nu plac niciunui regim totalitar. Iar democraţia nu este niciodată cinstită. Este mereu subminată de mafioţi. Farmecul discret al burgheziei este , de fapt, o duhoare. Cine va curăţa grajdurile lui Augias?  
  
BORIS MARIAN 
  
|  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Farmecul discret al burgheziei / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1138, Anul IV, 11 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!