CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 799 din 09 martie 2013        Toate Articolele Autorului

FĂRĂ MĂRŢIŞOARE ŞI PAHARE!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Gata!  

Au trecut zilele de întâi şi opt martie. Se întipăriseră adânc aceste date în mintea bărbaţilor, persecutându-i şi răpindu-le liniştea, ar confirma mulţi dintre ei, dar şi în gândirea femeilor făcuseră bătături şi stricaseră zeci şi zeci de calcule, ar justifica multe dintre ele. De ce oare? s-ar întreba acea categorie minoritară de femei şi bărbaţi, străină de însemnătatea acestor două zile ale începutului de martie şi, în acelaşi timp, ale începutului primăverii. Pentru că ambele zile erau de o însemnătate deloc ignorată în viaţa femeilor. De asta! Simplu, nu? Ei bine, nu a fost simplu. Ziua Internaţională a Femeii (ZIF) s-a lăsat şi cu banchete, printre altele, iar la cluburile de noapte…, nu mai vorbesc…  

Bărbaţii au făcut din timp economii pentru daruri, pentru mărţişoare. Acestea din urmă, într-o gamă variată, extrem de bogată, au fost accesibile tuturor sub aspect financiar, dar femei nemulţumite au dorit mai mult. Aşa că, unii bărbaţi, poate nu prea mulţi, au umblat la conturile secrete pentru a reuşi să-şi mulţumească soţiile şi, mai ales, iubitele, amantele. Acestea din urmă, de când lumea şi pământul, au fost mai pretenţioase decât bietele femei casnice, soţii şi mămici. Aşa se pare că amărâţii de bărbaţi, slabi din fire, sclavi ai unor sentimente, deprinderi ori curiozităţi, ce nu au legătură cu viaţa de familie, au scos din buzunare zeci şi sute de milioane de lei. Adevărat, este vorba de lei vechi, dar au scos şi au lăsat familiile fără ei pentru a satisface capriciile iubitelor. Nu doresc să enumăr ce fel de mărţişoare s-au oferit la aşa preţ. Ştiţi foarte bine că bietul mărţişor cu şnur alb-roşu s-a transformat în autoturism ori în bijuterii de aur!  

Ei bine, a venit rândul bărbaţilor să primească daruri, de aşa numită Zi Internaţională a Bărbaţilor (ZIB), chiar dacă nu este şi aceasta oficială. Ori, nu cumva, este? Păi, da! Se pare că este, începând cam de prin 1999, inaugurată în Trinidad şi Tobago pe 19 noiembrie. A avut o serie de obiective cât se poate de clare, cel mai important fiind concentrarea asupra sănătăţii bărbaţilor şi băieţilor ori, poate, promovarea egalităţii dintre sexe şi prezentarea de modele masculine de urmat (sic!)…  

În fine, trebuie să precizăm că primele solicitări pentru o ZIB au fost făcute publice încă din anul 1960, în ideea de a o face echivalentă ZIF. Prin anul 1968 se pare că de lipsa ZIB se făcea vinovat sistemul comunist din Uniunea Sovietică (!) prin aceea că făcea „atâta caz de faptul că a promovat aplicarea drepturilor egale pentru ambele sexe, dar în care, aşa cum reiese, femeile sunt mult mai egale decât bărbaţii”, potrivit aprecierii jurnalistului american John P. Harris, făcută în Ziarul Salina.  

Mult mai târziu, prin anii 1990, au avut loc primele încercări de inaugurare a ZIB, în Statele Unite, Australia şi Malta. Din cauza audienţei scăzute s-a întrerupt orice plan în această direcţie. Şi totuşi…  

- Australienii au celebrat ZIB pe 12 martie 2003.  

- India s-a alăturat începând cu data de 12 martie 2007.  

- China a organizat prima ZIB în decembrie 2003 şi, în 2010, în Hong Kong, au fost organizate evenimente speciale, la 12 martie, având ca temă: „Binecuvântaţi sunt bărbaţii”!  

- În Statele Unite, în 2009 şi în 2010, ZIB a fost sărbătorită în nouă state, guvernatorul statului Michigan emiţând o proclamaţie care desemnează 12 martie ca ZIB în statul Michigan, pentru ca în 2011 să se sărbătorească ZIB, la 12 martie, în mai multe state americane sub tema, „Dăruind băieţilor cel mai bun start posibil în viaţă”!  

- Anglia a iniţiat prima ZIB în anul 2011, prin studenţii Universităţii din Kent, pentru ca în următorii ani evenimentul să continue şi în alte oraşe.  

- Canada a inaugurat ZIB la Vancouver, cu durata de o zi, anume 12 martie, apoi, an de an, s-a sărbătorit cam în toată ţara.  

- Ungaria a organizat celebrarea inaugurală a ZIB, în noiembrie 2009, prin scriitoarea Marie Clarence, la Budapesta. În principal s-a dorit promovarea echilibrului de gen şi echitatea de gen.  

Mergând pe acest fir, care este mai bogat decât s-a arătat mai sus, în România au fost ceva încercări menite a stabili o ZIB, dar nu ştiu sigur, nu am date certe care să-mi permită a puncta o dată oficială ori un act oficial în baza căruia să se organizeze o asemenea zi. Dacă dispuneţi voi, cititorii de asemenea date, vă rog să interveniţi cu seriozitate pentru completarea prezentului material. Oricum, ca întotdeauna, românii ştiu să facă trimitere la tradiţia creştină ori la cea precreştină atunci când simt nevoia să sărbătorească ceva. Nu de alta, dar ei simt nevoia să aibă întotdeauna o justificare, mai ales atunci când este vorba de pahare! Şi au găsit-o în această Zi a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia.  

Se spune că există o tradiţie ca, în această zi, bărbaţii să bea 40 de pahare de vin pentru a-şi păstra sănătatea, alungând bolile tot anul! A se înţelege că vinul din aceste pahare reprezintă sângele vărsat de cei patruzeci de mucenici şi, în acest fel, această zi de sărbătoare creştină devine Ziua Bărbaţilor.  

Potrivit unei surse demnă de încredere – „basilica.ro” – „Cei 40 erau originari din Capadocia şi erau legionari în trupele din subordinea lui Agricola. Acesta din urmă dorind să facă pe plac împăratului Liciniu – 307-323 - (care domnea peste partea de Răsărit a Imperiului Roman şi intrase în conflict cu cumnatul său, Sfântul Constantin cel Mare - împărat peste partea de Apus a Imperiului Roman, de aceea a pornit o persecuţie împotriva creştinilor din teritoriul pe care îl stăpânea) a cerut ca toţi legionarii săi să jertfească idolilor, iar cei care nu au făcut acest lucru, declarându-şi credinţa creştină au fost arestaţi. Intre soldaţii care au mărturisit că sunt creştini s-au aflat şi cei patruzeci de mucenici care după opt zile de arest au fost scoşi la judecata lui Agricola.  

Au fost chinuiţi în nenumărate rânduri, dar au răbdat. Până la urmă, Agricola a dat poruncă să fie scufundaţi în apa unui iezer de lângă cetate, aproape îngheţată, căci era iarnă. Se spune ca unul dintre ei nu a mai rezistat şi, renunţând la credinţă, a ieşit din apă şi a fost dus într-o baie caldă, dar a murit. Unul dintre soldaţii de pază, în acea noapte, a văzut cum o lumină cobora din cer, încălzind aerul deasupra iezerului şi patruzeci de cununi luminoase au coborât din cer asupra mucenicilor. Văzând că o cunună nu are deasupra cui să se aşeze, paznicul cel treaz s-a aruncat în apă, cerându-I Domnului să-l numere şi pe el în ceata Sfinţilor Mucenici. Mânios, Agricola a poruncit să le fie zdrobite gleznele. Sfinţii şi-au încredinţat duhul Domnului. Trupurile le-au fost arse şi oasele aruncate în lac, dar se spune că, după trei zile, Sfinţii s-au arătat Episcopului Petre, cerându-i să-i scoată din apă. Creştinii s-au dus noaptea şi oasele au strălucit în apă, ca stelele, arătându-le unde sunt. Le-au scos şi le-au îngropat cu cinste, la loc cuvenit.”  

Acestei sărbători din ziua de 9 martie i s-au mai dat şi alte denumiri în unele zone ale României, Astfel, ea se mai numeşte şi Mucenicii sau Măcinicii, Moşii de Mărţişor, Cap de primăvară, Sâmbra Plugului, Scoaterea Stupilor şi Drăgostiţele. Este o zi în care se dă de pomană. Drept urmare, ca în oricare sărbătoare creştină, nu se spală, nu se toarce, nu se ţese. Este, printre altele, o zi de drăgostit şi se ţine mai mult de fete şi de femei, dar, atenţie, trebuie respectată de bărbaţi pentru că Mucenicii lovesc cu măciucile pe cei care nu le respectă ziua… Să nu uităm că este şi echinocţiul de primăvară (20 martie, dar modificările calendarelor au făcut să fie diferenţă de câteva zile), pe stil vechi, adică acea zi care înseamnă executarea multor activităţi de toţi bunii gospodari. În acest sens amintesc că stuparii trebuie să execute toate ritualurile cuvenite în această zi de sâmbătă. În caz contrar nu vor avea miere şi, în această situaţie, albinele vor muri. Era, în acelaşi timp, o sărbătoare a lui Venus-Afrodita, zeiţa dragostei şi a frumuseţii… De menţionat este faptul că în aceste zi se dau de pomană aşa numiţii „mucenici”, preparaţi din făină de grâu, unşi cu miere şi nucă pisată ori fierţi, în forma lor de 8 (opt), de om sau de albină, într-un vas în care se adaugă diferite mirodenii pentru aromatizare, după ce au fost puşi la uscat în ziua anterioară. Este vorba, ca semnificaţie, de urmele îndepărtate ale sacrificiilor arătate mai sus, când am vorbit despre cei 40 de mucenici. Revenind la forma de 8, trebuie reţinut că nu este vorba de cifra respectivă ci, în mod sigur, de un opt culcat, adică exact semnul matematic vechi, care înseamnă infinit!  

În fine, a trecut întâi şi opt martie, se termină în această noapte şi ziua bărbaţilor… Gata cu petrecerile, gata cu cadourile, gata cu paharele cu vin! Ce vom face de aici încolo? Este greu de răspuns la această întrebare. Va interveni plictiseala, lâncezeala şi relaţiile familiale se vor înrăutăţi. Trebuie să găsim ceva să ne delecteze, ceva care să ne preocupe. Eu sunt dispus să vin în ajutorul vostru, dragi prieteni. Iată, vă invit la lectură! Vă recomand să citiţi proză şi poezie! Dacă îmi acordaţi atenţie vă asigur că vă conduc la materiale inedite, de excepţie, valoroase, care nu vă vor plictisi, dar vă vor aduce zâmbetul pe buze, vor umple micuţele goluri de nelinişte, vă vor da forţa să treceţi peste supărări şi nemulţumiri şi să alungaţi astenia de primăvară. Vă recomand nume de autori dacă doriţi. Nume grele, nume vechi şi noi, pe care le cunoaşteţi ori urmează a le cunoaşte acum. Iată doar câteva: Nicolae Negulescu, pr.dr. Adrian Botez, Livia Ciupercă, Maggie Sawkius, Eugen Evu, Alina Beatrice Cheşcă, Alensis DE NOBILIS, Mihai Batog-Bujeniţă, Corina Diamanta Lupu, Georgeta Resteman, Elena Avramescu, Alexandru Florin Ţene, Marina Goldici, Marin Voican Gheoroiu, Stelian Gomboş, Maria Zavati Gardner, Ion Pachia Tatomirescu, Constantin Cucu şi multe altele. Vă spun ceva numele acestea? Sunt convins că da! Unde oare descoperiţi materialele create de aceşti autori? Este foarte simplu. Căutaţi într-un anumit sumar, adică, altfel spus, deschideţi SFERA EONICĂ nr. 3 din februarie 2013, Revistă de cultură universală editată sub egida Ligii Scriitorilor Români!  

Accesaţi acest linck: http://sferaeonica.editii.org/?tabid=30  

 

Membrii Colectivului de Redacţie, în frunte cu fondatorii Revistei SFERA EONICĂ – N.N. Negulescu şi Al. Florin Ţene – vă doresc să aveţi o lectură agreabilă!  

 

Secretar directorat,  

Marian MALCIU  

Referinţă Bibliografică:
FĂRĂ MĂRŢIŞOARE ŞI PAHARE! / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 799, Anul III, 09 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!