CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1130 din 03 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

FANFARE DISPĂRUTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

FANFARE DISPĂRUTE  

 

O fanfară este o formaţie muzicală cu mari rezonanţe în viaţa unor comunităţi, a unor naţiuni şi de ce nu în muzica mapamondului. Aveam în minte scrierea unui articol despre fanfare, însă numai după ce am vizionat filmul FANFARA ÎNVINGĂTORILOR o producţie engleză 1996, m-am hotărât că nu trebuie să mai amân scrierea acestuia.  

Am ascultat încă din copilărie acea fanfară din satul natal Petia, aşa numita bandă. Mai apoi îmi pierdeam serile ascultând fanfara din centrul oraşului Fălticeni, renumita fanfară a regimentului de infanterie din acest frumos oraş moldav. Muzica de fanfară este atrăgătoare pentru public şi reconfortantă în acelaşi timp.  

Elev fiind la şcoala profesională Zlatna aveam să asist la naşterea unei fanfare a elevilor acestei şcoli. Maistrul instructor Silaghi avea să fie cel care reuşea să-i dea viaţă. La început nimeni nu credea că acest vis va fi realizat, şi totuşi aveam să fim martorii unui miracol. Preşedintele sindicatului minier a asigurat înzestrarea fanfarei cu instrumentele respective, care costau destul de scump. De prin oraşul Zlatna anilor 1959 -1960 s-au adunat instrumente vechi căci oraşul mai avusese cândva o astfel de fanfară. Aceste instrumente vechi aveau să fie folosite de noii învăţăcei şi urmau să fie restituite proprietarilor de drept. Era ceva ce nu se mai întâmplase, dar iniţiativa nu era ceva nou, căci spiritul de coeziune al moţilor avea să se dovedească şi de această dată indestructibil. După o muncă destul de intensă din partea tuturor celor implicaţi în câteva luni primele acorduri aveau să se lege şi primele imnuri aveau să încânte urechile ucenicilor, dar şi ale profesorilor şi pedagogilor şcolii profesionale din Zlatna. Nu exista manifestare de amploare în oraş unde să nu apară noua fanfară a ucenicilor. Noua fanfară avea să primească atât instrumentele promise de sindicat dar şi costume noi pentru membrii acestei deosebit de tinere formaţii muzicale care cel mai în vârstă membru avea 19 ani iar cel mai tânăr abia împlinise 15 ani.  

Ajuns după ceva ani la mina Moldova Nouă aveam să fiu martorul înfiinţării altei fanfare a minerilor, construită şi condusă de minerul LEHOŢCHI Mihai.  

Era frumos să vezi cum la diverse manifestări artiştii fanfarei îmbrăcaţi în costume uniforme se prezentau publicului din oraşul Moldova Nouă şi din Clisura Dunării. Aceşti membri ai fanfarei din Moldova Nouă aveau meserii diverse în subteranul minei. Pe lângă Mihai LEHOŢCHI, mai erau minerii; Petru MOCRIŞ, Traian PUŞCAŞ, Ioan STAN, Mihai LAVRINEŢ şi Andrei LAVRINEŢ, maistrul Emil LĂCUSTĂ, ajutorul miner Mihai CRĂCIUN. Desigur că au mai fost şi alţii pe care însă nu i-am reţinut în memorie. Sindicatul minier a cumpărat toate instrumentele necesare unei fanfare. Costumaţia era asigurată prin costumele profesionale ale minerilor care fuseseră introduse în toată România. Îmi amintesc o mică întâmplare când un miner plecat în concediu fiind îmbrăcat în uniforma de miner, a fost întrebat la ce instrument cântă în fanfară? Acesta a rămas foarte mirat căci nu cânta la nici o fanfară!  

Această formaţie muzicală a rezistat până prin anul 1983, datorită unor cauze necunoscute de public fanfara s-a autodizolvat. După decembrie 1989 instrumentele au dispărut fără urmă din inventarul sindicatului. Multă lume s-a întrebat care a fost cauza desfiinţării fanfarei, fără a se găsi vreun răspuns nici până azi.  

 

Referinţă Bibliografică:
FANFARE DISPĂRUTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1130, Anul IV, 03 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!