CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  EXPOZITIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Îmbrăţişează-mă-n culoare ,  
Autor : Maia Martin  
 
Într-o zi însorită a lunii martie pe data de 24, după ce am participat la un eveniment înălţător al poezieii, ţinut de Liga Scriitorilor - Filiala Bucureşti, la Biblioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu, am avut timpul să ajung şi la o expoziţia personală de artă a plasticienei Maia Martin, organizată de Synchro Art, la Grand Cafe Galleron.
Prezentă aici, am avut răgazul să privesc şi să gândesc la timpul din urmă, la ceea ce am scris cândva despre opera artistei Maia Martin. Priveam lucrările expuse şi-n gând mi se înfăptuia o retrospectivă mentală pe care ţi-o prilejuieşte numai anumite evenimente înălţătoare inimii şi spiritului.
Acest eveniment, a fost pentru mine o sursă de bucurie, iarăşi pentru artista Maia Martin, vor rămâne sursa de mândrie fiindcă prin propriile plăsmuiri lăuntrice transpune în tablourile sale – energia pozitivă .
Privindu-le, primeşti putere şi optimism.
Autentică şi sinceră faţă de sine şi faţă de arta pa care o face, Maia Martin, abordează cu mare uşurinţă prin culoare în temele sale compoziţionale şi nu numai, un rafinament liric aparte pe care unii artişti, îl cuceresc cu greutate. Am privit lucrările expuse şi am redescoperit opera artistei pictată sub simbolul: fără emfamă retorică, ci cu sentimentul firesc al frumosului, al nobleţii şi slujirii artei pe care
o face.
Ani la rând, educată pentru elocvenţa limbajului desenat şi pictat, a câştigat şi va câştiga prin simplitatea stilului abordat. Dacă fiecare tablou se leagă de către un moment personal din viaţa sa, sau sunt bine gândite şi cernute succesiv prin conştiinţă, diversitatea acestei punţi ne îndeamnă să-i dăm dreptul de o creatoare puternică în gândire, perseverentă, cu o voinţă de inţelegere călăuzită spre căldura umană. Privindu-i de astă data lucrările pe viu, am gustat şi mai mult din savoarea artei pe care o face.
Abordând diferite teme compoziţionale, portrete şi mai tot ce este legat de existenţa noastră, Maia Martin, trece cu o remarcabilă uşurinţă prin toate expresiile de realizare, oprindu-se la limbajul modern pe care-l stăpâneşte, punând din personalitatea sa pe fiecare lucrare. Îndreptându-şi atenţia asupra fiecărei lucrări de a o desăvârşi liric în culoare şi de a nu se îndrepta către arta statuar – decorativă, artista, conferă lucrărilor sale autenticitate prin cunoaşterea desenului, prin cunoaşterea elementelor de stil, prin armonie, prin echilibru şi simplitate. Insistând asupra ritmului pus în culoare, tablourile sale devin şi limbajul durabil pus pe carte.
Privită în ansamblu, arta pe care o face Maia Martin, cu luciditate şi îndrăzneală, este o revelaţie şi va fi o semnificaţie în valorile acestui curent, care reprezintă o sinteză meritorie între modernitate şi accesibilitate. Arta pe care o face Maia Martin, este accesibilă şi plăcută privirilor, datorită valorilor fanteziei, a armoniei cromatice racordate într-o notă calmă şi lină, a viziunii sale personale care se configurează clar şi nedezminţit .
Şi dacă cineva va pune la încercare temelia etică a artistei Maia Martin, răspunsul va fi dat de arta pe care o face: mereu în veşnică a fiinţei valoare .  
 
Referinţă Bibliografică:
EXPOZITIA / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 479, Anul II, 23 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!