AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Dalelina John         Publicat în: Ediţia nr. 641 din 02 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Experimentele ”nocebo”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Mă întrebam la cate experimente participăm în zilele noastre , cu sau fara voia noastră. Şi mă gandesc la cele nocive pentru integritatea noastra fizică şi psihică. Cel putin la ora actuală, mare parte dintre experimentele făcute pe oameni au ca scop creşterea veniturilor marilor companii internationale – alimentare, medicale, militare, de comunicatii şi multe altele. Toate au ca scop identificarea (cu ajutorul experimentelor) a celor mai eficiente mijloace prin care omenirea în ansamblul ei, trebuie transformată şi nivelată într-o masă amorfă de consumatori avizi.  

Dacă eşti atent cate o dată mai poti face o conexiune între un film de tipul ”The Experiment (2010)” cu un experiment real facut la universitatea Stanford de catre prof.Philip Zimbardon în 1971 pe grup de 24 de studenţi(voluntari) – tineri echilibraţi, inteligenţi, fără probleme medicale, care nu consumaseră niciodată droguri şi care nu au avuseseră vreodată probleme cu legea. Voluntarii au fost împărţiţi, prin tragere la sorţi, în „gardieni” şi „prizonieri”, roluri pentru care au fost plătiţi cu 15 dolari pe zi. Experimentul a fost şi a rămas catalogat drept cel mai controversat experiment psihologic din lume, deoarece situaţia a degenerat pentru că subiectii pierduseră contactul cu realitatea (intraseră în ”rolul impus”).  

Si noi de multe ori ”ne intram în rol” şi devenim victimele ”efectului nocebo” (şi noi tot voluntari). Acesta constă în efectul fiziologic şi psihologic ce determină deteliorarea stării de sănatate a unei persoane în urma adminstrarii unui ”nocebo” (numele vine de la nocere, ce înseamnă ”a face rău ”în limba latină) în ciuda absenţei vreunui ingredient activ. În extenso mecanismul este acealasi începand de la obiceiurile noastre alimentare, stil de viaţa , inerţie şi impulsuri pană la prioritizarea ,,ţelurilor” în viaţă. Altcineva din afară ştie ce este bine sau rau pentru noi sau ne induce asta. De aceea alegerile sunt limitate(pentru că suntem uşor influenţabili) dar nu impuse. Alegerile încă ne apartin cate vreme suntem capabili să discernem benefic.  

Dacă vrem să schimbăm efectele si reactiile trebuie să schimbăm cauza.  

http://artelesistiintelevietii.wordpress.com/  

Referinţă Bibliografică:
Experimentele ”nocebo” / Dalelina John : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 641, Anul II, 02 octombrie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!