CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 306 din 02 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Exilul românesc la mijloc de secol XX de Octavian D. Curpaş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Autorul articolului: Ilie Marinescu  

Lecturând această carte şi trecând naraţiunile prin ochiul psihologului, pot afirma că trecutul nu există; doar prezentul există, deoarece persoana extrage din memoria sa ceea ce a înregistrat, reţinut, interpretat - din evenimentele petrecute ieri. Există o diferenţă importantă între trecut, între situaţiile în ansamblul lor, descrise din interior de fiecare dintre protagoniştii acestei cărţi, chiar în acel moment şi evenimentele traumatizante şi lecţiile de viaţă, sentimentele sau modelele pe care le reţinem mai târziu.  

În fiecare capitol ce reprezintă o etapă din viaţa fiecăruia, se produce o transformare. Când protagoniştii acestor mininuvele povestesc ceva, este aşadar important să fim atenţi şi să ascultăm dincolo de cuvinte ştiind că esenţial nu este ceea ce s-a întâmplat în „odiseele” acestora, ci amintirea evenimentelor traumatizante care rămâne, şi mai cu seamă, emoţia sau mesajul pe care le extragem din ele.  

A regăsi amintirile frumos expuse de scriitorul şi jurnalistul Octavian Curpaş, ne ajută să înţelegem peripeţiile, cu toate riscurile ce decurg din acestea, în dorinţa acelora care au ales calea de a pleca într-o lume mai bună şi mai civilizată, dar nu să schimbăm ceva din trecutul lor.  

Am constatat uneori, lecturând cartea, că, deşi tristeţea aduce cu sine plânsul, întrând în empatie cu personajele prin intermediul lui nea Mitică, scriitorul Octavian Curpaş întâlneşte sentimentele acestuia, care se simte înţeles. Important este pentru cititor să verifice dacă propriile proiecţii corespund realităţii, astfel încât să evalueze pe cea a fiecărui personaj din carte, ceea ce va duce la o înţelegere mai profundă a evenimentelor ce i-au condus spre o decizie irevocabilă, de a alege „odiseea exilului”.  

Dacă această culegere de întâmplări reale fascinează cititorul de la prima lectură, se datorează unui fapt deosebit de important, acela că toate personajele, dincolo de evenimentele ce le-au marcat existenţa în exil, au înţeles că pentru a trăi bine prezentul, au acceptat să se împace cu trecutul.  

Psiholog ILIE MARINESCU  

Bucureşti, ROMÂNIA  

 

Referinţă Bibliografică:
Exilul românesc la mijloc de secol XX de Octavian D. Curpaş / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 306, Anul I, 02 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!