CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Simona Botezan         Publicat în: Ediţia nr. 774 din 12 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Eveniment Special: Descifrând Moştenirea Dacică la Washington D.C.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În data de 6 februarie 2013, Consulul Onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu, în parteneriat cu Ambasada României la Washington DC, au organizat un eveniment special pentru prezentarea culturii şi istoriei României - „Decoding Dacia: Romania's Lost Heritage”.  
 
În cadrul evenimentului a fost prezentat, în premieră în capitala federală, documentarul „Decoding Dacia” - iniţiat de regizorul Nicholas Dimăncescu în ianuarie 2011 şi finalizat de către Kyle Brandse şi Casa de film “Kogainon” din Boston. Regizorul american de origine română Nicholas Dimăncescu, în vârstă de 26 de ani, şi-a pierdut viaţa în mai 2011 într-un accident în Munţii Şurianu, în timpul filmărilor pentru acest documentar.  
 
Filmul “Decodong Dacia”, prezentat la Washington DC în 6 februarie 2013, este cel de-al treilea documentar al regizorului Nicholas Dimăncescu, din seria “România în Război”. Celelalte două aveau că temă România în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost difuzate în ţară şi în străinătate, bucurându-se de un succes răsunător.  
 
Filmul “Decoding Dacia” (Descifrând moştenirea dacică) are 50 de minute, a fost finalizat în parteneriat cu revista „National Geographic”, ediţia în limba română, de către Casa de film “Kogainon”, al cărei preşedinte este Dan Dimăncescu - tatăl regizorului decedat în timpul filmărilor. Documentarul reconstituie campaniile militare ale Împăratului Traian în Dacia (101 -106 d.Hr.) şi explorează influenţele şi moştenirea dacică în România contemporană.  
 
Documentarul prezintă în premieră reconstrucţia 3D a fortificaţiei de la Sarmizegetusa - capitala şi sanctuarul dacilor. De asemenea, filmul conţine o reconstrucţie 3D a a fortificaţiei dacice Blidaru şi a podului peste Dunăre construit de Apolodor din Damasc din ordinul împăratului Traian. Podul măsura 1135 de metri lungime, aproximativ 18 metri înălţime şi 12 metri lăţime şi a facilitat invazia legiunilor romane în Dacia şi victoria Împăratului Traian în confruntarea cu dacii. A fost considerat cel mai lung pod construit în Lumea Veche şi cel mai important pod din Europa, pentru următorii o mie de ani. Documentarul explică importanţa strategică a podului peste Dunăre pentru expansiunea Imperiului Roman în Dacia.  
 
Documentarul “Decoding Dacia” conţine date istorice şi elemente inedite, cum ar fi: avantajele şi dezavantajele amplasării cetăţilor dacice; tradiţiile şi stilul de viaţă al dacilor; echipamentele militare şi strategiile luptătorilor daci; ilustraţiile dramatice ale artistului Radu Oltean; înregistrări video din Munţii Orăştiei; reconstrucţii 3D ale cetăţilor dacice Sarmizegetusa şi Blidaru şi o coloană sonoră originală.  
 
Premiera filmului „Decoding Dacia” a avut loc la prestigiosul Club Cosmos din Washington D.C. Locaţia aleasă, deloc întâmplătoare, a avut un impact maxim, deoarece la Clubul Cosmos în ianuarie 1888, treizecişitrei de exploratori şi oameni de ştiinţă au fondat „National Geographic Society” – o societate privată nonprofit, renumită în întreaga lume, care susţine şi promovează explorări geografice şi arhelogice; finanţează proiecte culturale, ştiinţifice şi de cercetare în domeniul ştiinţelor naturii. De asemenea, Societatea “National Geographic” deţine 50% din acţiunile postului de televiziune „National Geographic Channel” (NGC).  
 
Printre membrii Cosmos Club, de-a lungul timpului, s-au numărat trei preşedinţi, doi vicepreşedinţi, o duzină de judecători ai Curţii Supreme, 32 laureaţi ai Premiului Nobel, 56 câştigători ai premiului Pulitzer şi 45 de beneficiari ai Medaliei Prezidenţiale a Libertăţii.  
 
Gazda evenimentului din 6 februarie 2013 de la Cosmos Club, Consulul Onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu, ocupă simultan şi funcţia de preşedinte al Casei de Film “Kogainon”. Evenimentul a debutat cu o introducere a domnului Dan Dimăncescu, despre contextul istoric în care s-au pus bazele relaţiilor diplomatice româno-americane. Pentru aproape o sută de ani, istoria familiei Dimăncescu s-a împletit cu istoria Misiunii Diplomatice Româneşti în SUA şi cu cea a clubului Cosmos de la Washington D.C.  
 
Dan Dimăncescu a vorbit despre debutul relaţiilor diplomatice româno-americane, care s-a suprapus într-un mod fericit cu începuturile carierei diplomatice a tatălui său, Dimitri D. Dimăncescu, ataşat al Misiunii Diplomatice a României la Washington D.C. începând din anul 1922. Dimitri D. Dimăncescu a asistat la vizita Reginei Maria în Statele Unite ale Americii în anul 1926 şi la înfiinţarea “Society of Friends of România” la New York. Tânărul diplomat Dimitri D. Dimăncescu a contribuit atunci la Jurnalul special, editat de Societatea “Friends of Romania” la 18 octombrie 1926, în onoarea Reginei Maria, cu articolul “ Some of Our Customs”.  
 
Printre invitaţii la acest eveniment, remarcaţi de Consulul Dan Dimăncescu în cuvântul său introductiv, s-au numărat mai mult diplomaţi: fostul ministru de externe şi ambasador al ţării noastre la Washington D.C. şi preşedinte al senatului - Mircea Geoană; fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein (2009 -2012), întors recent din misiune şi ambasadorul României la Washington D.C., Adrian Vieriţă.  
 
De asemenea, Consulul Dan Dimăncescu, a subliniat prezenţa, printre cei 300 de invitaţi, a celui de-al şaptesprezecelea editor al revistei “National Geographic” - Wilbur E. (Bill) Garrett “un om şi un prieten care mi-a influenţat iremediabil destinul” , a precizat Consulul Dan Dimăncescu în cuvântul său introductiv. Bill Garrett a fost editor al celebrei reviste timp de 14 ani.  
 
A urmat alocuţiunea Ambasadorului României la Washington D.C, Adrian Vieriţă, care a mulţumit familiei Dimăncescu şi invitaţilor de onoare, pentru contribuţia lor la consolidarea relaţiilor diplomatice româno-americane. Mulţumiri speciale au fost adresate şi fostului Ambasador Mark Gitenstein, pentru sprijinul acordat României pe durata misiunii sale la Bucureşti. Excelenţa Sa a subliniat importanţa filmului “Decoding Dacia” din mai multe puncte de vedere: “pe de o parte, regizorul Nicholas Dimăncescu reprezintă un model pentru tinerii americani de origine română, curioşi să călătorească pentru a afla de unde venim şi cine suntem? Pe de altă parte, documentarul este o incursiune în memoria colectivă şi în spiritul dacilor” a spus ambasadorul. “Esenţa filmului constă în imagini şi confesiuni, în introspecţii şi extrapolări, care pastrează echilibrul optim între realitate şi legendă”, a mai spus ambasadorul Adrian Vieriţă.  
 
A urmat discursul fostului ambasador SUA la Bucureşti (2009 -2012), domnul Mark Gitenstein, care a reiterat faptul că a fost "un adevărat privilegiu" să fie ambasador în România, ţara natală a tatălui său. "Am văzut în fiecare român câte ceva din tatăl meu: inteligenţa, umorul, creativitatea, dragostea pentru America şi faptul că împartăşim aceleaşi valori”, a mărturisit diplomatul. De asemenea, Mark Gitenstein a spus că pentru a putea să lucrezi în România trebuie mai întâi să o înveti şi să o înţelegi. Fostul ambasador a mărturisit că cei patru ani petrecuţi în România l-au legat definitiv de noi. “Sunt american, dar mă simt şi român", a spus ambasadorul.  
 
“Sunt onorat să ma aflu în această seară în compania unor americani şi europeni valoroşi, într-un mediu academic distins, aici la Washington. Simt căldura dumneavoastră şi mă bucur să asist la relatarea unei pagini de istorie, să văd rezultatul muncii unui om, care şi-a căutat rădăcinile în ţara în care mi-am lăsat şi eu o parte din muncă şi din inimă. Am văzut România facând paşi importanţi pe drumul democraţiei, iar acum sunt aici pentru a vedea o parte din identitatea ei”, a spus Mark Gitenstein.  
 
Fostul ambasador a declarat că România ocupă un loc special în sufletul dumnealui, că doreşte să se implice în continuare în ceea ce priveşte România şi a promis că va învăţa toată istoria noastră până la urmatoarea sa vizită în România. Fostul ambasador a spus că anii petrecuţi în ţara noastră nu i-au fost suficienţi pentru a-i dezlega toate misterele: “Cu cât o cunoşti mai mult, cu atât o înţelegi mai puţin! De aceea sunt astăzi aici, pentru că istoria Daciei este doar primul capitol dintr-o poveste fără de care nu poţi să înţelegi România.” Ambasadorul Gitenstein a povestit că a înţeles importanţa Daciei abia în al doilea an de mandat în România, după ce a vizitat de patru ori sanctuarul dacilor de la Sarmizegetusa, situat la o ora de zbor faţă de actuala capitală, Bucureşti. “Războaiele daco-romane au influenţat următorii 2000 de ani de istorie şi ar fi fost bine că acest capitol să fie singurul moment dificil al României”, a apreciat Mark Gitenstein.  
 
“Din păcate, au existat şi alte perioade lungi de ocupaţie şi opresiuni în România, iar din aceasta cauză multe dintre deciziile importante pentru România au fost luate de altcineva, nu de ei! Am întrebat mai mulţi români, într-o seară la cină, care a fost cea mai importantă decizie pentru România din ultimii 60 de ani? Răspunsul unuia dintre ei a fost surprinzător pentru mine, pentru că mi-a spus - decizia lui Winston Churchill” a declarat ambasadorul Gitenstein. Dealtfel, popoarele din Europa de Est consideră că marile puteri au sacrificat naţiunile din est pentru următorii 50 de ani, datorită deciziilor pe care le-au luat în cadrul Conferinţei de la Ialta. Din acest motiv, Mark Gitenstein consideră că SUA are o responsabilitate particulară faţă de ţara noastră, iar în calitate de ambasador, s-a străduit să echilibreze situaţia. De asemenea, ambasadorul Gitenstein a declarat că efortul depus de militarii români în Afganistan şi implicarea lor (pentru care le-a mulţumit încă odată), provine din faptul că ei înţeleg mai bine decât oricare altă naţiune ce înseamnă opresiunea şi faptul că alţii iau decizii pentru tine.  
 
Mark Gitenstein consideră că rolul prietenilor României, în acest moment, este să clădească relaţii strânse şi să vegheze la respectarea tradiţiilor, culturii, la conservarea artefactelor, amintirilor şi măreţiei acestei ţări deosebit de frumoase. Mark Gitenstein a comparat România cu o placă tectonică mişcată de deciziile imperialiste când într-o parte, când în cealaltă, iar acest lucru a început în urmă cu două mii de ani, odată cu invazia romanilor în Dacia, şi a continuat până în istoria recentă, când regalitatea a fost suprimată de o decizie a marilor puteri ale vremii. În calitate de ambasador SUA la Bucureşti, domnul Mark Gitenstein declară că s-a străduit să echilibreze balanţa, deoarece consideră că această istorie s-a repetat de prea multe ori în România, iar în situaţia unui echilibru fragil se impune sprijin din partea prietenilor devotaţi.  
 
După vizionarea documentarului „Decoding Dacia”, prof. dr. Dennis Deletante şi prof. dr. Ernest Latham Jr. s-au adresat celor 300 de invitaţi şi au prezentat alte date isorice şi elemente inedite despre regatul Daciei şi despre războaiele daco-romane.  
 
Prof. Dr. Dennis Deletante este profesor de Studii Româneşti la catedra “Ion Raţiu” a Universităţii Georgetown din Washington D.C. A fost profesor şi la Universitatea din Amsterdam; a absolvit studiile postuniversitare la British Council în 1969, iar apoi a vizitat frecvent România, până în 1988 când a fost declarat persona non-grata, de către regimul lui Nicolae Ceauşescu.  
 
În 1990, prof. Deletante a organizat, împreună cu British Book Appeal, o acţiune de ajutorare pentru Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, pentru a recupera o parte dintre cele 400.000 de volume distruse de foc, în timpul revoluţiei române din decembrie 1989.  
 
Profesorul Deletante a facut parte din consiliului consultativ al guvernului britanic “Know-How Fund” şi este ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic din 1995. În decembrie 2002 a fost numit „Senior Research Academic” pentru proiectul “Războiul Rece în Istoria Internaţională” finanţat de Centrul “Woodrow Wilson” din Washington, DC. Studiul său despre regimul mareşalului Ion Antonescu (1941-1944) a fost publicat la Londra în anul 2006. Profesorul Deletante a amintit legăturile dumnealui cu România şi faptul că preşedintele american Woodrow Wilson a fost unul dintre membrii marcanţi ai gazdei noastre, Cosmos Club Washington D.C.  
 
Profesor în cadrul Institutului Diplomatic al Departamentului de Stat (US Foreign Service Institute), unde conduce studiile avansate pentru România şi Republica Moldova, prof. Dr. Ernest Latham Jr. elaborează cursurile speciale de civilizaţie şi cultură pentru diplomaţii americani desemnaţi să plece la post în cele două ţări. A fost ataşat cultural la Bucureşti (1983-1987), profesor Fulbright la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2000-2002). Profesorul Latham este un promotor al culturii şi tradiţiilor româneşti la Washington DC. Face parte dintr-un grup mic, dar statornic şi foarte valoros, al americanilor ce respectă, iubesc şi promovează valorile româneşti, cu un devotament şi o cunoaştere cum rar întâlneşti printre românii înşişi. Una dintre cărţile profesorului Ernest Latham Jr. se numeşte “Mioriţa: An Icon of Romanian Culture”. La evenimentul din 6 februarie 2013, prof. Latham a explicat invitaţilor teoria continuităţii daco-romane în spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic.  
 
Înregistrările audio cu discursul prof. Dr. Ernest Latham şi prof. Dr. Dennis Deletante, sunt disponibile în ediţia online a ziarului Mioriţa USA www.ziarulmiorita.net  
 
Secvenţe din documentarul “Decoding Dacia” (trailer) pot fi vizionate la adresa: http://vimeo.com/50881070  
 
Foto: Mihaela Biliovschi & Simona Botezan  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Eveniment Special: Descifrând Moştenirea Dacică la Washington D.C. / Simona Botezan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 774, Anul III, 12 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Simona Botezan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Simona Botezan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!