CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Gheorghe Stroia         Publicat în: Ediţia nr. 135 din 15 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Eveniment Editorial: CRISTIAN PETRU BĂLAN - Dublă lansare de carte la Ploieşti
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prof. Cristian Petru BĂLAN - Chicago (SUA), membru al Academiei Româno-Americane de Artă şi Ştiinţe (ARA), membru de onoare al colectivului redacţional al revistei Armonii Culturale, ne invită SÂMBĂTĂ - 28 mai 2011, începând cu ora 13.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti (oraşul situat la câţiva kilometri de urbea natală a distinsului scriitor), la o lansare eveniment. Domnia-sa lansează în tandem ultimele două cărţi (ca şi apariţii literare): romanul "Răzbunătorii"(Editura Premier, Ploieşti - 2010) - romanul (fictiv) al luptei anticorupţie din România şi eseul "Eminescu şi universul folcloric românesc"(Editura Premier, Ploieşti - 2011). 
  
Aşa după cum ne-a obişnuit, fiecare carte a distinsului scriitor este un eveniment literar în sine. Opera sa abundă în scrieri unice, devenite referinţe ale culturii române şi universale. Şi cele două ultime cărţi ale domniei-sale sunt lucrări de excepţie. Despre romanul "Răzbunătorii", cronicarul Gheorghe A. Stroia, spune: "Deşi poate fi considerat un pamflet la adresa înrădăcinatei corupţii din societatea contemporană, scrierea are două calităţi esenţiale: realismul - dublat de ficţiune şi magia – ca o extensie a adevărului. Cristian Petru Bălan nu doreşte prin demersul său să stabilească un adevăr, cu care să ne îndoctrineze, ci doreşte să ne facă să ne exprimăm clar propria opţiune: suntem de partea adevărului, sau doar ne mulţumim să credem că recunoaştem adevărul? Un întreg univers, o întreagă lume, condimentată cu intrigi interesante, peste care se pot suprapune stilul unic, logica indubitabilă, adevărul istoric, versatilitatea emoţională. Iată aspecte pe care trebuie să le avem în vedere în lecturarea unei astfel de scrieri. Prin valenţele sale , cartea ne va îmbogăţi. Ne vom îmbogăţi, dorindu-ne să ne exprimăm, fără teamă şi fără echivoc! Ne vom bucura să transformăm visul nostru, într-un vis al tuturor: ADEVĂR ŞI LIBERTATE!". 
  
"Eminescu şi universul folcloric românesc"- un studiu inedit despre viaţa marelui poet naţional şi a izvoarelor folclorice ale operei sale - este scris sub coordonarea distinşilor profesori din facultate ai autorului: academicianul Dumitru Panaitescu Perpessicius şi prof. univ. dr. Ion Rotaru. Valoarea cărţii în sine (actualizarea lucrării de licenţă a lui Cristian Petru Bălan) e girată de doi corifei ai literaturii române, consideraţi unii dintre cei mai mari folclorişti ai ţării noastre: prof. univ. dr. Mihai Zamfir şi criticul literar prof. univ. dr. Ioan Dodu Bălan, care au notat-o cu 10 (acum, mai bine de 40 de ani) şi care consemnează aprecieri critice, pe coperta IV a cărţii. "Despre studiul întreprins de Cristian Petru Bălan, se poate spune, cu siguranţă, că este de o certă valoare filologică, având în vedere multitudinea detaliilor inedite surprinse de autor. Prin dubla sa valenţă literară şi ştiinţifică, prin împletirea într-un tot unitar a cercetărilor unor distinşi eminescologi, asumându-şi riscul ca punctul de vedere propriu să nu fie unanim acceptat, Cristian Petru Bălan aduce un omagiu unic prin amploare şi consistenţă Geniului creator eminescian. Mai mult, studiul de faţă depăşeşte bariera impusă de o pură exegeză şi transformă actul de investigare ştiinţifică, într-un demers cultural pe cât de îndrăzneţ, pe atât de înălţător. Cristian Petru Bălan se simte mândru şi îl îndeamnă, pe cel cu o simţire profund românească, să simtă la fel. În încheiere, merită reamintite cuvintele autorului, purtătoare a unei încărcături speciale, graţie căreia îi putem observa nobleţea şi respectul pentru un Om, devenit Mit - dovada clară a Genialităţii Poporului Român - Mihai Eminescu: „nouă nu ne mai rămâne decât să plecăm cu pioşenie capul în faţa personalităţii lui covârşitoare, nu divinizându-l ca pe un sfânt, ci aşa precum ar vrea şi el, ca pe un frate de sânge şi de cuget, chiar dacă noi ştim că fiecare fibră a corpului său era o mirabilă chintesenţă a geniului în veci nepieritor.” - aşa după cum consemnează Gheorghe A. Stroia în prefaţa cărţii.  
  
Dubla lansare de carte, oferită de Transatlanticul Cristian Petru Bălan, ce va avea loc sâmbătă, 28 mai 2011, la ora 13.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti, va fi - cu siguranţă un eveniment deosebit - ce va reuni sub auspiciile sale oameni de cultură, prieteni şi apropiaţi ai marelui scriitor. 
  
Redacţia Armonii Culturale, Adjud - mai 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eveniment Editorial: CRISTIAN PETRU BĂLAN - Dublă lansare de carte la Ploieşti / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 135, Anul I, 15 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!