CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 349 din 15 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Eveniment editorial: a apărut romanul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de carte de Sorin Cavei  
  
Eveniment editorial: a apărut romanul „Geamănul din oglindă “ 
  
de Al.Florin Ţene 
  
De curând a apăut romanul la editura NICO, din Târgu Mureş, cu o prefaţă de Mariana Cristescu, lector fiind poetul Nicolae Băciuţ, romanul “Geamănul din oglindă “ de Al.Florin Ţene. 
  
Acesta este o sinteză a romanelor ”Chipul din oglindă “, “Insula viscolului “, “ Orbul din Muzeul Satului “, mai bine zis şi a artei sale narative, în care se regăseşte, condensată, întreaga splendoare barocă a imaginaţiei, dar şi a realităţii trăite de autor. 
  
Prozatorul, ajuns la a 50 carte publicată, (poezie, eseuri, proză onirică, critică literară, etc.), pare un renascentist revoluţionar, cu voluptăţi şirete pentru realităţi trăite şi pline de miez, un erudite cu viziuni neoplatonice, un degustător rafinat al scenelor reale pe care le redescoperă în viaţa sa. Noica, citat de Mariana Cristescu în “În loc de prefaţă “ spunea: “Pentru Stendhal, un roman –e o oglindă care se plimbă pe stradă-Poate să fie aşa pentru un roman, darn u e pentru o filosofie. Mă gândesc, chiar, la un mit în genul lui Wilde, mitul oglinzii:-Ce frumoasă e lumea, şi-a spus spiritul într-o zi. Mă voi face cât mai impersonal, mă voi dizolva şi aşterne ca o apă limpede şi liniştită, voi fi numai aşteptare; întocmai unei oglinzi, iar lumea se va reflecta în mine aşa cum este ea-. Din ziua aceea spiritul n-a mai văzut nimic. “  
  
Romanul lui Al.Florin Ţene este interesant şi incitant, prin confesiunea autorului, prin introspecţia raportată la trecutul societăţii comuniste care a dat înapoi societatea românească cu o sută de ani. Autorul acestui roman este printre puţinii creatori de şcoală nouă care n-au devenit prizionierii unei singure formule epice, asimilând, cu un talent deosebit, atât experienţa intertextualităţii, cât şi stilul faulknerian ori minuţia cehoviană în descrierea platitudinii existenţiale, împletită cu realismul crud. 
  
Marianei Cristescu în Prefaţa la roman scrie:”Planurile se aşează într-un “anfiteatru “de terase suprapuse, străjuit de oglinzi paralele, în care, în pofida aparentului ”stufăriş “ de date, informaţii şi creaţii, povestite, citite sau recitite, de întâmplări, în prezenţa ... discretă, dar atât de necesară, a soţilor, lucrurile se văd foarte bine, fiindcă Al.Florin Ţene are luciditatea de a privi în urmă “fără mânie “ şi un real talent de “ constructor“ al formelor.(... )Lentilele nu au existat şi nici nu ar fi fost importante, scriitorulş vizând fenomenul de reflecţie în sine.” 
  
Pentru savoarea inimitabilă şi pentru profunzimea în formă jovială pe care o degajă interferenţa stilurilor, amintirea cheamă imediat în mine acele fragmente superbe în care naratorul îşi dinamizează scepticismul prin aluzii culturale, desigur cu intenţia de a developa adevărul culturii prolecultiste şi socialiste. 
  
Prin capacitatea excepţională de a sugera sensuri înalte în cele mai neînsemnate amănunte, prin vocaţia, tot mai rară azi, de a despica platitudinea în patru pentru a scoate la iveală drame mocnite şi, desigur, prin maturitatea stilului, care e al unui autor îndelung exersat, Al.Florin Ţene a arată o vocaţie indiscutabilă de mare prozator. 
  
Parafrazându-l pe Eugen Lovinescu, pot spune că autorul acestui roman, şi al celorlalte patru, este nu numai un prozator talentat, ci şi bornă din frontiera hărţii noastre spirituale de astăzi. 
  
Prof. Sorin Cavei 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eveniment editorial: a apărut romanul Geamănul din oglindă de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 349, Anul I, 15 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!