CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 312 din 08 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Eveniment editorial
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Dorina Costea  
  
Eveniment editorial 
  
A apărut volumul de poezii pentru copii “Anotimpul jocului “ 
  
de Titina Nica Ţene 
  
Zilele acestea a apărut la Editura “NICO “, din Târgu Mureş, având ca lector şi editor pe Nicolae Băciuţ, şi îngrijitor ediţie pe Mariana Cristescu, volumul de poezii “Anotimpul jocului “, de Titina Nica Ţene, ediţia a 2-a, modificată şi adăugită. 
  
Cartea structurată în două ample cicluri:”Recreaţia grădinii “ şi “Anotimpul jocului “ se deschide cu câteva referinţe critice care statuează profilul poetic al autoarei ”care este un scriitor autentic, cu talent înăscut, şi care aduce varietate în literatura contemporană.Titina Nica Ţene este o astfel de scriitoare “.(Mariana Zavati Gardner.).  
  
Tot despre această autoare Constantin Cubleşan scrie: “Titina Nica Ţene ştie să se apropie de universul receptărilor copilăreşti cu un firesc al prozodiei întru totul notabil, evocând momente de trăire emoţională pe care micii cititori îl percep şi îl înţeleg cu uşurinţă, căci emisiunea se face pe ... lungimea de undă specifică copilăriei “, iar Petre Birău subliniază:”Una dintre caracteristicile operelor valoroase în care un autor îşi transpune spiritualitatea creatoare este simplitatea. Marile opera strălucesc tocmai prin simplitate, prin uşurinţa exprimării şi prin acurateţea evocării artistice, fie că sunt înfăptuite prin linie, prin culoare, prin cuvânt, ori sunet. În acest context se încadrează şi poezia doamnei Titina Nica Ţene “. 
  
Primul ciclu se deschide cu o poezie programatică, intitulată”Traista cu poveşti “ în care autoarea introduce pe micii cititori în universal simbolic al cărţii cu ... poveşti, printr-o notă originală: “Ţine buna traista-n spate/ cu poveşti, multe-adunate,/ ce le-ascultă Ionică,/ smirnă ochii la bunică... “, şi încheie, după cinci strofe în care se face referire şi la “iedul cel mai mic “ cu : “-Bună, dacă mă iubeşti,/ Să-mi dai traista cu poveşti.... “. Astfel, subtil se intră în conţinutul cărţii care conţine 61 de poezii ce oglindesc universul copilului şi puterea lui de înţelegere a lumii înconjurătoare. Prin personificarea anotimpurilor ce se orânduiesc într-o logică anume peste grădina unde “Lili, Lică şi Ionică/ şi-au ales-nu prea departe-/ lângă bloc, grădină mică,/ hotărând tot, ca la carte! “(Grădinarii ), micul cititor se bucură de hărnicia furnicilor”Când le vezi, pe loc îţi zici:/ Ce mai harnice furnici! “( În poiana cu urzici). Iar în poezia “La grădiniţă “ este vorba despre povestea unei fetiţe care”Are patru ani fetiţa/ Frecventează grădiniţa... “, unde “zeci de dalbe mogâldeţe/ au venit aici să-nveţe “, concluzionând: “Căci mai are o dorinţă:/ să devină şcolăriţă“. 
  
Cu un ton, nu moralizator, nu dictacticist,(care îndepărtează micul cititor ), ci jucăuşi, autoarea ne îndeamnă să ne bucurăm de lucrurile simple, de ploile rodnice, de mărul roşu din grădină, de florile cireşului, de toamna care a rugint frunzele pădurii, concluzionând: “Fericirea nu este peste mări,/ nici de sus să n-o aştepţi mereu,/ ea e aici, în lucrurile simple/ care zilnic sunt în jurul tău”.(Bucuria lucrurilor simple ). 
  
Se cunoaşte faptul că a scrie poezii pentru copii este foasrte greu.În acest sens Titina Nica Ţene este o autoare care stăpâneşte psihologia copilului, uşurinţa cu care stăpâneşte tehnica versificaţiei, a metaforei, modul de a şti să se coboare la nivelul de înţelegere al copilului fac din poezia sa adevărate briliante, şlefuite până la calofilie. 
  
Remarcăm poezia de pe ultima copertă, intitulată:”Pot să plec ... “dedicată ”nepoatei mele Anastasia “, şi a cărei sfârşit este frisonat de nostalgia viitorului: “Şi dacă o fi, şi o fi să fie,/ să-mi dăruiţi şi-un strănepot,/ să mă mai fericiţi odată,/ atuncea, pot să plec de tot!“ 
  
Universul creat de versurile autoarei este completat de originala grafică semnată de copilul de numai 12 ani, Rareş Chiriac, cu un talent ieşit din comun, ce prin trăsături sigure ilustrează coperta şi unele poezii. 
  
Această nouă carte a Titinei Nica Ţene confirmă încă odată ceea ce se scria despre dânsa în Who is Who, Verlag fur ( varianta ENCICLOPEDIA Personalităţilor din România): „ fiind una din puţinele poete autentice de poezii şi povestiri pentru copii din literatura română contemporană“. La care subscriem şi noi. 
  
Dorina Costea 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eveniment editorial / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 312, Anul I, 08 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!