CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Gheorghe Stroia         Publicat în: Ediţia nr. 153 din 02 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

EVENIMENT Armonii Culturale: Dubla lansare de carte de la Ploieşti, 28 mai 2011 – Cristian Petru Bălan (Chicago, SUA)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o superbă după-amiază de sâmbătă, în deosebita locaţie a Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti, într-o atmosferă de sărbătoare, a avut loc lansarea în tandem a romanului: Răzbunătorii (Editura Premier, Ploieşti, 2010) şi eseul Eminescu şi universul folcloric românesc (Editura Premier, Ploieşti, 2011), ambele cărţi purtând semnătura distinsului scriitor român, stabilit în Statele Unite ale Americii: Cristian Petru Bălan. 
  
Evenimentul de la Ploieşti, patronat de către domnul profesor Nicolae Boaru – directorul Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, a adunat în sala mică (circa 200 de locuri) a Casei De Cultură a Sindicatelor, un număr impresionant de oaspeţi, printre care s-au aflat prieteni, apropiaţi şi elevi ai sărbătoritului. În sală s-au aflat personalităţi ale culturii prahovene şi nu numai şi chiar colegi de clasă. Inedită a fost prezenţa profesorului de limba română din liceu dl. CONSTANTIN ENCIU, în vârstă de 93 de ani. Facem precizarea că nonagenarul dascăl ploieştean are în patrimoniul său educaţional, elevi deveniţi mari personalităţi ale culturii române. Chiar domnia-sa preciza că: "Sunt - şi o spun cu mândrie - profesorul de limba română a peste 19 personalităţi culturale, ce se regăsesc în Dicţionarul Academiei Române şi în Istoria Literaturii Române, dintre care amintesc doar pe câţiva dintre ei: poetul Nichita Stănescu şi academicienii Eugen Simion şi Cristian Petru Bălan". De asemenea, printre invitaţi s-au aflat şi Primarul Oraşului Boldeşti-Scăieni BUCUROIU CONSTANTIN şi a lui Gheorghe Marinică - fost primar al Constanţei, scriitor şi publicist de marcă – un bun prieten al Transatlanticului. 
  
Revista Armonii Culturale a fost reprezentată la evenimentul de la Ploieşti de membri ai colectivului redacţional, de colaboratori şi prieteni ai revistei noastre. Dintre ei amintim: Gheorghe A. Stroia - redactor-şef, Ionel Marin - redactor-şef adjunct, Vasile Sevastre Ghican - redactor intern, prof. George Paşa - Ploieşti şi poetul Ilarion Boca. Dintre dragii colaboratori ai revistei noastre au participat: Ileana Sima - Piteşti, Elena Toma - Piteşti. 
  
Fotografiile au fost realizate de tânăra şi talentata artistă fotografă Ile Sima din Piteşti şi de George-Nicolae Stroia din Adjud. 
  
După evenimentul festiv, ce s-a derulat în intervalul orar 15.00-19.30, colectivul redacţional al revistei noastre a fost invitat la casa copilăriei distinsului om de litere şi artă prahovean, din oraşul Boldeşti-Scăieni, renumit prin Fabrica de Sticlă - actualmente desfiinţată, precum şi datorită Falansterului lui Theodor Diamant, pomenit de Transatlantic în "Monografia oraşului Boldeşti-Scăieni". Un oraş industrial, care păstrează încă urme ale unor vestigii impresionante.  
  
Acolo, în liniştea întreruptă doar de amintirile legate de părinţii Transatlanticului, am (re)descoperit omul Cristian Petru Bălan, un om care, în ciuda valorii sale şi a faimei mondiale pe care o are, rămâne acelaşi om simplu, de o modestie extraordinară. Ne-a arătat cu ochii în lacrimi, ceea ce a mai rămas din impresionanta sa colecţie de cărţi, scoţând dintre rafturile bibliotecii, volumul al VI-lea din Istoria Literaturii Române, scrisă de marele Perpesicius, cu dedicaţie din partea autorului. 
  
Am vizitat apoi, aşa - în toiul nopţii, pentru a vedea alte minuni pe care distinsul scriitor şi artist prahovean le-a făcut: cel mai mare portret al lui Mihai Eminescu din ţară - aflat pe faţada Casei de Cultură din Scăieni şi picturile religioase de o frumuseţe incredibilă de pe poarta cimitirului din Scăieni. 
  
În cadrul festivităţilor din zilele ce vor urma, Transatlanticul va avea bucuria instalării uneia dintre sculpturile sale, intitulată: RUPĂTORUL DE GEAM, în centrul oraşului Scăieni, iar la Ploieşti - în cadrul Zilelor Oraşului, montarea unei alte impresionate sculpturi proprii.  
  
Suntem mândri de faptul că un om de o aşa mare valoare, dar de o şi mai mare modestie (caracteristică, de altfel, doar spiritelor tari şi oamenilor cu adevărat mari), ne-a acceptat în familia domniei-sale, oferindu-ne prietenia sa, pentru noi un dar de foarte mare preţ.  
  
Cât despre valoarea celor două cărţi lansate pe 28 mai, putem spune că se înscriu de minune în ansamblul operei lui Cristian Petru Bălan, care ştie să facă din fiecare apariţie literară a domniei-sale, un eveniment în sine.  
  
Romanul Răzbunătorii este romanul fictiv al luptei anticorupţie din România, ce împrumută din modalităţile de luptă ale haiducilor români legendari, dar sunt purtate de o elită militară foarte bine organizată. Trist în acest roman este totuşi mesajul acestuia. Dacă, de obicei, binele învinge răul, în Răzbunătorii: binele nu supravieţuieşte răului.  
  
Eminescu şi Universul Folcloric Românesc (prefaţată de Gheorghe A. Stroia) îl transformă pe Eminescu - Luceafărul intangibil al Literaturii Române, în Omul Eminescu, ce a nutrit dintotdeauna un deosebit respect pentru ţara sa, pentru originile sale. Un Eminescu - fiu al ţăranului român, dar încărcat de nobleţea şi altruismul specific geniului creator al poporului român.  
  
Ambele scrieri vor deveni referinţe ale literaturii române ale genului, reconfirmând valoarea indubitabilă a bunului şi extraordinarului nostru prieten: CRISTIAN PETRU BĂLAN! 
  
Iată câteva repere autobiografice ale distinsului om de litere şi artă - membru de onoare al colectivului redacţional al Revistei Armonii Culturale: 
  
Cristian Petru Bălan este fiul lui Tănase Bălan - profesor şi al Margaretei Bălan - învăţătoare (n. Vasilescu). S-a născut la Sibiu, la 27 iunie 1936, dar a locuit mai mult în Prahova (la Ploieşti şi Boldeşti-Scăieni). Este căsătorit cu Dorina (născută Chivulescu) şi are două fiice: Codrina - profesoară de limbile italiană-franceză-engleză, în prezent, secretara Consulatului Canadei la Chicago, şi Ozana - directoarea „Muzeului apelor” din Chicago. În 1954, C.P. Bălan a absolvit liceul “Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, unde a fost coleg de clasă cu pictorul Vladimir Zamfirescu şi cu scriitorii Bujor Nedelcovici, Alexandru Sincu, Mihai Negulescu şi Corneliu Şerban. A urmat Facultatea de Zootehnie din Bucureşti din 1956. Şi-a continuat studiile, absolvind Universitatea din Bucureşti, Facultatea de română-istorie (1964), precum şi Colegiul Harry S. Truman din Chicago (1989), cu bursă Pell Grant, pentru cursuri de artă. În ţară, timp de 26 de ani, a fost profesor gradul I de limba română, limba latină şi istorie, la diferite şcoli generale şi licee din judeţul Prahova şi a fost directorul celei mai vechi şcoli din Ploieşti (Şcoala nr. 3). În 1985 a emigrat politic cu familia în Austria, apoi în America, la Chicago. Aici a lucrat ca asistent la Colegiul Truman, apoi ca traducător pentru limbile franceză, spaniolă, portugheză, italiană şi rusă la două mari companii americane, succesiv. La Chicago, a înfiinţat prima emisiune de televiziune în limba română şi a editat, pentru Academia Româno-Americană de Ştiinţe şi Arte, buletinele ARA. A fost corespondent al posturilor de radio Vocea Americii şi al Europei Libere, mai mulţi ani. Cristian Petru Bălan este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte, şi este consemnat în diferite cărţi şi dicţionare din SUA, Canada şi din ţară. 
  
Redacţia Armonii Culturale 
  
02.06.2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
EVENIMENT Armonii Culturale: Dubla lansare de carte de la Ploieşti, 28 mai 2011 – Cristian Petru Bălan (Chicago, SUA) / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 153, Anul I, 02 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!