CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 235 din 23 august 2011        Toate Articolele Autorului

Evadare din tablou
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Evadarea din tablou 
  
Am avut senzaţia, toată viaţa, că, în altă lume, am fost un cal mândru,călărit de cavaleri.Însă, adevărul e cu totul altul.Mi s-a confirmat în noaptea de Florii, când, la începutul secolului trecut, mă aflam la Paris, şi, ca orice colecţionar de artă, dintr-o provincie europeană, doream să pătrund la renumitul Vollard,pentru a cumpăra un tablou de Cezanne.După ce am sorbit o cafea la “Cafe de la Rotonde”, m-am întâlnit cu pictorul Matisse şi, spunându-i intenţia mea, acesta mi-a vorbit, cu un ton protocolar, cum unii locuitori ai metropolelor vorbesc cu cetăţenii din provincie. 
  
-Nu cred că eşti pe măsura celor care iscălesc cecuri de milioane de franci, cum a făcuto de curând miliardarul Barnas, care a plătit 7 milioane pentru un tablou de Cezanne.Dacă nu eşti în stare, întoarce-te în România şi cumpără reproduceri colorate! 
  
Dezorientat, am plecvat mai departe şi, totuşi, luând o birje, am oprit în faţa hotelului particular al lui Vollard, din Rue Martignac, nr.28.Prezentând portarului,îmbrăcat în costum albastru cu fireturi de aur,cartea mea de vizită,mi-a spus că sunt aşteptat de domnul Vollard la etaj.În hol, la parter, dintr-o fugară privire, am surprins în poziţia lor statică sculpturi în bronz de Renoir şi Maillol.Am urcat scara monumentală de piatră şi sunt poftit într-o mare încăpere.Ce desfătare! Pe panoul din faţa ferestrelor am descoperit minunatul tablou Baigneuse al lui Cezanne, pictorul refuzat de atâta timp de academişti şi considerat ca ratat în lumea artelor oficiale, inclusiv de Emil Zola. 
  
Cu o figură asimetrică şi stranie, cu paşi de temnicer,m-a întâmpinat Ambroise Vollard. 
  
-Veniţi din România? Chiar din Drăgăşani? Am băut vin de acolo, la expoziţia mondială de aici.Cum este situaţia de acolo?Sunteţi scriitor?Din ce trăiţi?de unde aveţi bani pentru a cumpăra tablouri? 
  
Bombardarea cu întrebări mă făcea să cred că anfitrionul căuta să ocolească discuţia asupra picturii.Aflasem că evita să discute probleme de estetică. 
  
-Am o mică moşie cu viţă de vie! Chiar export vin în Franţa.Bunicul meu,din partea mamei, a fost prefect la plasa Roşiile. Am şi acolo o moşie! I-am explicat. 
  
L-am întrebat sfios dacă 100.000 de franci erau suficienţi să cumpăr o mică pânză de Cezanne. 
  
-Nu-i cu putinţă! 
  
Intrând într-o cămăruţă alăturată,mi-a adus,ne înrămate,două portrete,mai mici,de Cezanne.Unul,de femeie, cu tuşă moale, în maniera lui Delacroix, şi altul, mai mic, sintetic şi expresiv, Le Buveur. 
  
După multe discuţii despre arta pariziană, am plecat fără să pot cumpăra ceva.Punga mea era prea mică pentru marii pictori contemporani, consideraţi minori şi fără valoare de către academiştii conservatori.Am să intru în tunelul timpului şi-am să trăiesc în perioada acestor pictori.Atunci voi putea să cumpăr un tablou cu preţul unui deca de vin, am gândit eu. 
  
Pe bulevard, m-am întâlnit, spre seară, cu un bărbat masiv, cu barba în vânt, era Nicolae Iorga... 
  
-De unde vii?M-a întrebat cu vocea lui de bariton. 
  
-Am fost la un colecţionar de artă cu dorinţa de a cumpăra un tablou de Cezanne.Dar nu a fost cu putinţă. 
  
-Hm! A mârâit în barbă.Sunt pictori care-s stele şi alţii simpli licurici.Tablourile lor sunt culori moarte, dar vrăjite, pe care le învii cu viaţa ta. 
  
...Astfel, m-am trezit în pielea celui ce sunt, un colecţionar ieşit dintr-un tablou, care este însăşi viaţa prelungită prin culorile “moarte”, ce trec din privirea unor generaţii în alte generaţii. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Evadare din tablou / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 235, Anul I, 23 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!