CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 289 din 16 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Evadare din lied, proză onirică de Al.Florin Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PROZĂ ONIRICĂ de AL.FLORIN ŢENE 
  
Evadare din lied 
  
Ceasul meu electronic de la mână arăta ora 17 şi ziua 19 octombrie 1815.Aveam întâlnire cu Schubert la biserica din Linchtenthal pentru a interpreta noua sa lucrare,un lied,”Margareta depănând”,pe versuri de Goethe.Aerul rece din biserică,liniştea pătrunzătoare îmi întinseseră la maximum neliniştea.de pretutindeni,eram spionat de ochii sfinţilor din icoane.Mă mustrau pentru faptul că îndrăznisem să dau timpul înapoi.Să răscolesc ordinea lucrurilor.Umbrele vitraliilor accentuau înserarea din interior.Cupola înaltă,parcă,mă conducea spre adâncul de nepătruns al cerului. 
  
Deodată,din balconul din spatele meu,s-au auzit primele acorduri ale liedului ce doream să-l ascult.Am încremenit.Orga vibra dând viaţă sufletului.În vârful picioarelor,m-am urcat la balcon..Acolo,am văzut pe tânărul de 17 ani,Schubert în persoană,scufundat în redarea vieţii sufletului prin pulsiunile notelor musicale.Avea un păr creţ,un nas prea gros,trăsături greoaie de negru cu faţa albă.Nu era nici un Apolo din antichitate şi nici un Antonio.Era un in trockener Patron.Aşa îl vedeam purtându-se cu femeile,mai târziu.Un curtenitor ...  
  
Am ascultat lucrarea rezemat de tocul uşii de la intrarea în balcon.Când a terminat,s-a întors spre mine şi m-a salutat discret. 
  
-Ce zici,Florine? 
  
-Superb! De la această lucrare începe crearea liedului german. 
  
-Nu mă măguli... 
  
-Acesta este purul adevăr!Muzica împlineşte poemul,fără a-l împovăra.Mai târziu,îţi spun să ştii,că Nietzche a spus despre acest eveniment,”La început a fost nălucirea.” 
  
-Cine este acesta!? 
  
-Un filosof,un psihanalist ... O să-ţi spun mai târziu cum vine problema cu “întoarcerea în timp”. 
  
După care,fără altă explicaţie,Schubert intră într-una dintre”furiile sale goethene”,cântând cu entuziasm Tânguirea păstorului şi Scena din Catedrală,din Faust.După care a tăcut.În biserică liniştea încremenise.Se întunecase de-a binelea.Sfinţii începuseră,parcă,să prindă viaţă.,După un timp,acordurile orgii s-au auzit din nou.Peste ele glasul compozitorului. 
  
-Pentru tine cânt Iubirea zbuciumată,pe versuri de Rastlose Liebe,scrise după Goethe. 
  
M-am restras încet,şi,coborând treptele balconului,am bâjbâit spre ieşirea din biserică.Tot drumul spre hotel m-au urmărit sunetele liedurilor.Luminile firmelor colorau asfaltul în diferite nuanţe.Înserarea era o metaforă a Vienei.Oraşul acesta îmi intrase în suflet,precum o peşteră în inima muntelui.Mirosea a primăvară,iar tinerii de pe podul aşternut peste Dunăre,îşi oglindeau în apă sărutul lor prelung.Mă grăbeam.Eram obosit de atâta întoarcere,cale de aproape două secole,şi murmuram cuvintele din Romani 5:20:” ... dar unde s-a înmulţit păcatul,acolo harul s-a înmulţit şi mai mult...” 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Evadare din lied, proză onirică de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 289, Anul I, 16 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!