CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Eva Halus         Publicat în: Ediţia nr. 1264 din 17 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

CEL DE-AL NOUĂLEA FESTIVAL INTERNAŢIONAL AL SCRIITORILOR ŞI ARTIŞTILOR (31 MAI – 1 IUNIE 2014)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PALABRA EN EL MUNDO /  
CUVINTELE IN LUME  
International residency for writers and artists of Val David  
 
Cel de-al nouălea Festival al Scriitorilor şi Artiştilor de la Val David, ce a avut loc, ca întotdeauna, la Rezidenţa Internaţională a Scriitorilor şi Artiştilor pentru iubitorii de poezie şi artă, a fost cu siguranţă sub influenţa celor Nouă Muze, număr ce sărbătoreşte nastera acestui festival şi evoca muzele, ce au înzestrat pe toţi participanţii.  
 
Directoarea şi organizatoarea festivalului este dna. Flavia Cosma, bine-cunoscuta scriitoare a căror volume de poezie, proza şi literatura pentru copii sunt publicate în cele trei limbi de mare circulaţie: engleza, franceză şi spaniolă, la acestea adăugându-se şi limba maternă a scriitoarei: romană. Gazda primeşte cu braţele deschise, an după an, noi talente literare din toate colţurile lumii. Cu peste 30 de cărţi publicate, Flavia Cosma dovedeşte nu numai o mare creativitate ci, în acelaşi timp, face cunoscut darul ei de a partaja creaţiile poetice şi artistice cu cei care au aceeaşi pasiune pentru artă, literatură şi frumos, printr-un program de recitări de poezie, lecturi de proză, lansări de carte, conferinţe, mese rotunde, improvizaţii, muzica şi expoziţii. Astfel poeţi, scriitori, artişti plastici şi muzicieni şi chiar trubaduri, de toate vârstele şi stilurile, vin la Rezidenta din Val David că să-şi interpreteze operele şi să fie apreciaţi şi comentaţi de către ceilalţi, producându-se în engleză, franceza, spaniolă, cât şi în romană şi greacă veche, cum a fost cazul acestei ediţii.  
 
Festivalul se desfăşoară într-un loc înconjurat de dealuri şi păduri virgine, care se întind din curtea rezidentei până la orizont, punctat de aşa numitele «Agapes fraternelles», cu o bucătărie fină şi vin, care completează festinele literare cu discuţii interesante. Ediţia a nouă a festivalului a dat cuvântul a peste 30 de poeţi şi artişti din Argentina, Franţa, România, Statele Unite, Tasmania, Peru, Armenia, Serbia şi Canada (Ottawa, Toronto, Montreal şi din regiunea Laurentidelor.  
 
Scena este instalată în partea mai înaltă cu o treaptă a sufrageriei duble, luminată de două candelabre şi flancată de un şemineu stil vechi. Unul câte unul, participanţii urcă pe scenă să citească, să declame poezii sau să cânte, lângă o mică măsuţă, privind publicul peste un buchet imens de trandafiri italieni, proaspăt culeşi din solul fertil de la Val David.  
 
Pentru că este aproape păcat să descriu operele şi realizările acestor poeţi şi scriitori în numai câteva cuvinte, din lipsă de spaţiu, o listă completă cu scurte prezentări se afla în programul festivalului, iar despre festival şi rezidenţa puteţi culege informaţii de pe site-ul Rezidentei Internaţionale a Scriitorilor şi Artiştilor de la Val David.  
 
În prima zi a festivalului, sâmbătă, 31 mai, au citit autori precum Felicia Mihali (Romania-Montreal), Claudia Caceres (Peru-Montreal), David Brême (Franţa), Nicole Davidson (primăriţa Val David-ului) şi Luminiţa Suşe (Romania-Ottawa).  
 
Felicia Mihali, scriitoare originară din România, a prezentat noua sa carte «The second chance»/«A doua şansă», nuvelă apărută în acest an după marele ei succes «The Darling of Kandahar»/«Iubita din Kandahar» (prima nuvelă în engleză scrisă de către autoare, ce a fost selecţionata printre primele 10 romane cele mai bune din Canada scrise în Quebec). Noua ei carte spune povestea unui om căsătorit care nu reuşeşte să îşi amintească nimic - în urma unei traume dobândite într-un accident.  
 
Claudia Caceres, specialistă în literatură de la Universitatea Catolică din Peru, cu o diplomă în Comunicaţii Audio-Vizuale (2001) şi de la Universitatea Quebec la Montreal, a citit din ultima sa carte ««Retorno hacia el Antigua Sur» (publicată în 2014).  
 
David Brême, din Franţa, a făcut cunoscute publicului ultimele sale creaţii poetice. Brême se autodefineşte ca fiind un filozof adept al unei filozofii de viaţă descoperite de el însuşi, pasionat de grădinărit, agricultură, apicultura şi creşterea animalelor. Cuvintele sale proverbiale sunt: «Sunt o flacără care arde, dorind să devină un far».  
 
Nicole Davidson, primăriţa din Val David, o figură nelipsita de la festival datorită dragostei ei pentru poezie şi artă, a citit ultimele sale poezii. Preşedintă a organizaţiei «Oraşe şi localităţi de artă şi moştenire culturală», ea este o bună prietenă a festivalului.  
 
Luminiţa Suşe, aitoarea a două cărţi de tanka: «A Thousand Fireflies»/«O mie de...» şi «A hint of light»/«Aluzie la lumina» apărute la Editura Petites Nouages în 2011 şi 2013, a recitat din cărţile sus menţionate.  
 
Programul a continuat u o pauză mult aşteptată în care discuţii pe subiecte de literatură s-au incis în jurul delicioasei bucătării, berii şi vinului. După pauză, Hugh Hazelton, poet şi traducător, în prezent co-director al Centrului Internaţional de Traduceri în Literatura din Banff şi profesor honoris-lauda de Spaniolă la Universitatea Concordia, a citit din volumul sau de poezie «Antimatter»/«Antimaterie», care a fost tradus şi în limba spaniolă.  
 
Printre multiplele talente ale poeţilor şi scriitorilor care au contribuit la succesul acestui Festival, se afla Flavia Cosma, a cărei carte de poezii «Leaves of a Diary»/«Frunzele unui jurnal», a fost acceptat ca material de studiu în programul de literatură al Universităţii din Toronto în 2007-2008. Dna Cosma a primit numeroase premii, printre care Medalia de Aur a Casei Poeţilor Peruvieni, devenind un membru onorific din 2010. De asemenea ea a primit Titlul de Excelenţă pentru contribuţii excepţionale în promovarea şi îmbogăţirea culturii româneşti în Europa şi în lume (www.flaviacosma/Val David.html) `; Carmen Doreal, o poetă şi pictoriţă flamboiantă, de origine romană de asemenea rezidând la Deux-Montagnes, Quebec, care este membră a Academiei Internaţionale de Arte Plastice din Quebec şi a Cercului de Artişti şi Sculptori din Quebec care a recitat din noul său volum de poezii «Întâlnire fără argumente»; Anna Louise E. Fontaine, poetesa şi artistă din Montreal care îşi petrece verile în regiunea Laurentidelor; Antoine Gravel-Bilodeau, cel mai tânăr participant la festival, diplomat în literatură de la UQAM, care a citit din proiectul său în curs – o nuvelă în care tema dragostei şi a naturii sunt explorate; Traian Gardus, bine cunoscut publicului roman, epigramist, traducător şi profesor de limba engleză, care a încântat şi înveselit sala cu epigrame tonice. El a citi şi câteva poeme din ultima sa carte publicată, «Sonete», care a văzut lumina tiparului în 2012.  
 
Duminică, I iunie, o zi la fel de frumoasă, scăldată de soare, promisiuni şi voie bună a participanţilor la festival, formând o comunitate talentată de artişti şi scriitori, a început cu o serie de conferinţe:  
 
Geturde Millaire (Laurentides, Quebec) a prezentat publicului publicaţia la care este redactora şi anume revista virtuală «Francopolis», care crează legături puternice în lumea francofonă şi francofila, din Quebec până în Franţa, vorbind despre revistă, despre echipă ce se afla în spatele ei, despre autorii publicaţi şi ecourile care le trezesc în rândurile citiorilor.  
 
Luminiţa Suşe a prezentat creaţia poetică a două colege ale ei: Nicole Poitier (France) şi Clelia Ifrim (România), aompaniata de imagini Zen, care au venit să întregească recitarea poeziilor în stil japonez Yohaku, o formă de Haiku.  
 
A urmat o masă rotundă pe tema poeziei tinere de aici şi de pretutindeni, în engleză şi franceză, cu participarea Claudiei Cortez (Peru), Eva Halus (Romania-Montreal) şi Nicola Smith (Tasmania), discuţie moderată de Flavia Cosma.  
 
După-masă a început cu o nouă serie a festivalului: Mari poeţi ai lumii, ignoraţi în timpul vieţii, neînţeleşi şi uitaţi, că de exemplu Jacobo Fijman (Argentina), cu extrase din poezia lui şi un cântec despre acest poet, compus şi interpretat de Luis Raul Calvo. Un important poet al Argentinei, Luis Raul Calvo a fost prezentat virtual cu poeme din ultima sa carte bilingvă, Breve Anthologie/Anthologie scurtă. (franceza, spaniola).  
 
Luise Dupré, celebra poeta care a primit Marele Premiu Quebecor al Festivalului Internaţional de Poezie de la Trois-Rivières şi Premiul Guvernorului General al Canadei pentru cunoscuta ei carte: «Măi presus decât flăcările»/«Plus haute que leş flames», publicată în 2010, a lansat noua sa carte «Albumul multicolor», urmată de Ljubica Milicevic, poetesa şi pictoriţă din Serbia, trăind la Montreal şi Louise Carson, care a citit din «Mermaid road»/«Drumul sirenei», cu o graţiozitate poetică desăvârşită.  
 
Jeremiah Wall, muzician şi compozitor quebechez şi deschizător de drumuri în artă şi performanţă orală a cuvântului, a cântat acompaniat de Neil O`Connor, veteran al Punk-ului Britanic din anii 70.  
 
După o pauză divină, oamenii «naţiunii poetice» s-au adunat din nou pentru a urmări ultima parte a festivalului, după cum urmează:  
 
Eva Halus, artistă de origine romana, trăind la Montreal, a citit din noul său volum de poezii «Of you and me» şi a anunţat o viitoare apariţie, de data aceasta în romana, «Muza des-compusa». Eva prepara şi o expoziţie de fotografie în cadrul celui de-al 38-lea ongres Romano-America, ce se va desfăşura la Pasadena, California în iulie 2014.  
 
Frédérique Mârleau, artistă şlam din Montreal, frecventând festivaluri precum Fétichic! (a cărui organizatoare şi este), este co-producatoarea unui scurt metraj intitulat «Femeia Phalica», un fel de poem visio-carnal şi estetic ce a apărut în 2007. Prima sa carte de poezii «Focul existenţei»/«Le feu de l`Être», a fost publicată la Editura Guérin, în colecţia Poésie d`ici/Poezia de aici.  
 
Kate Kretler, o adevărată erudită a poeziei Homerice a susţinut o interesantă performanţa în interpretarea unui pasaj din Homer (în greacă veche), urmată de traduceri în engleză şi franceză.  
 
Gordon Bradley, poet din Saint Adolphe de Howard, Quebec, plin de umor şi gata să-l împărtăşească cu ceilalţi, a citit câteva haiku-uri, care nu au văzut încă lumină tiparului. El a explicat că cea mai importantă zi din viaţa lui este întotdeauna mâine, explicând astfel viziunea lui altruistă asupra vieţii.  
 
Festivalul s-a terminat pe o notă înalta cu Sharl Dubé, autor-compozitor din Quebec, artist angajat din lumea scenei, susţinând spectacole de muzică, poezie şi umor, pline de idei şi senzaţii, incarnate în mici scenete, uneori acompaniate de muzică.  
 
Una din prezenţele cele mai pregnante la festival a fost Nicola Smith, artistă în rezidenta din Tasmania, care este absolventa de la Şcoală Naţională de Arte din Sydney, Australia. Ea a completat şi anul onorific la Universitatea din Tasmania, Hobart. În ultimii cinci ani pictura ei a fost influenţată de film, iar recent de creaţiile regizorului quebechez Benoit Pilon din filmul «Ce qu`il faut pour vivre»/«Ce trebuie să faci pentru a trăi», realizat în 2008.  
 
Carmen Doreal, ELisabeth Whalley, Ljubica Milicevic, Eva Halus, Anna Louise E. Fontaine şi un invitat special din Holguin, Cuba, Ramiro Ricardo Feria au adăugat «măi multă culoare» festivalului prin operele lor. Domnul Feria este profesor de artă la pensie de la Universitatea Holguin şi este în prezent preşedintele Uniunii de Artişti din Holguin. Din 2002 el expune şi în Canada (Ottawa, Toronto, Montreal). La festival dl. Feria a expus mai multe gravure în sepia, verde şi alte culori, aducând omagiu pământului său natal, Cuba, şi confraţilor săi din Holguin.  
 
Continuând pe acelaşi subiect al gravurii, Paul Ballard, pictor şi gravor a expus şi el câteva tablouri. În prezent locuieşte şi lucrează în St. Adéle şi la Atelierul Insulei din Val David, Quebec.  
 
Rezidenţa Internaţională a Scriitorilor şi Artiştilor din Val David îşi va deschide din nou porţile, pentru a 10-a ediţie a Festivalului Scriitorilor şi Artiştilor, între 4 şi 5 octombrie 2014, la sfârşitul verii şi începutul toamnei, tocmai la timp pentru noul vin şi noile creaţii literare.  
----------------------------------------  
Eva HALUS  
3 iunie 2014  
Montreal, Canada  
 
***  
 
THE NINTH INTERNATIONAL FESTIVAL OF WRITERS AND ARTISTS (31st MAY - 1st JUNE 2014)  
PALABRA EN EL MUNDO / WORDS IN THE WORLD  
International residency for writers and artists of Val David  
 
The International Festival of Writers and Artists held for the ninth time at Val David at the International residency for the lovers of poetry and art was certainly under the influence of the nine Muses, number that celebrates both the birthday of this Festival and Poetry and Art in general. The festival was directed by Flavia Cosma, a well-known writer whose poetry, prose and children literature is published in the three most spoken languages: English, French, Spanish, adding to this Romanian, which is her native language. She welcomes at her residency, year after year, new talents from all corners of the world. With more than 30 books published Flavia Cosma shows not just a tremendous creativity, but also the big gift of sharing the poetical-artistic experience with other fellows through festivals where poetry and prose readings, book launches, conferences, round tables, improvisations, music and exhibitions are giving an opportunity to poets and artists of all ages and styles to perform and share their work in languages of big circulation as English, French, Spanish, but also in Romanian and Old Greek.  
 
The festival takes place in a beautiful ambiance set by virgin forests that spread right from the backyard to the horizon, punctuated by the so called «Agapes fraternelles», gatherings on the terrace of the residency with plenty of food and wine and high-spirited conversations.  
 
This year, for the ninth edition of the Festival, the Residency welcomed more than 30 poets and artists from Argentine, France, Romania, U.S.A., Tasmania, Peru, Armenia, Serbia and from Canada (Ottawa, Toronto, Montreal and the Laurentian region).  
 
The stage is set on the upper part of a double living-room, lighted by two big chandeliers and flanked by an old style fireplace, and one by one the participants are taking turns in reading, declaiming or singing, by the side of a small table, looking at the audience over a huge bouquet of Italian roses, freshly cut from the rich soil of Val David.  
 
Although it is almost a pity to describe the work of these poets and writers just in a few words, for the lack of space, a complete list of the festival`s program, more details about them and about the festival and residency are available on the website of the International Residency of Writers and Artists, Val David.  
 
Saturday, the 31st of May welcomed writers and poets like Felicia Mihali (Romania-Montreal), Claudia Caceres (Peru-Montreal), David Brême (France), Nicole Davidson (also the mayor of Val David, Qc) and Luminita Suse (Romania-Ottawa, ON).  
 
Felicia Mihali, Romanian born writer presented her new book, «The Second Chance», a novel that appeared this year after the big success for publishing «The Darling of Kandahar», (first novel written in English that was selected within the 10 best novels of Québec writers in Canada). Her new book tells the story of a married man that can`t recover his memory after an accident.  
 
Claudia Caceres, a literature scholar from the Catholique University in Peru, with a diploma in Audio-visual communications (2001) and Quebec University in Montreal, read from her latest book «Retorno hacia el Antiguo Sur» (published in 2014).  
 
David Brême, from France, read recent poetry. He defines himself as a Self-taught philosopher, with love for gardening, agriculture and apiculture. His proverbial words are: «I am a flame that burns, wishing to become a beacon».  
 
Nicole Davidson, the mayor of Val David and an always present figure at the festival due to her love for poetry and art, read from her latest poetry creations. President of the «Cities and villages of art and heritage», she`s a big friend of the festival..  
 
Luminita Suse is the author of two tanka poetry books, «A Thousand Fireflies» (Petites nuages Editing House, 2011) and «A hint of Light» (together with Mike Montreuil, same editing house, 2013). She read from the above mentioned books.  
 
The program continued after a well-attended pause where delicious food, beer and wine sparked interesting discussions and expressions of points of view. After the break, Hugh Hazelton, poet and translator, presently the co-director of the International Center of Literature Translation in Banff and an honorary teacher of Spanish at Concordia University, read from his poetry book «Antimatter», which is translated also in Spanish.  
 
Among many brilliant poets and authors who contributed to the success of this Festival, we should mention Flavia Cosma, whose poetry book «Leaves of a Diary» was accepted at the literature program of the Toronto University as a study material in 2007-2008. She received many prizes, including the Golden Medal at the House of the Peruvian Poets, becoming a honorific member from 2010. Also she received the Title of Excellency for the exceptional contribution for promoting and enriching the Romanian culture in Europe and in the Entire World. (www.flaviacosma/Val David.html), Carmen Doreal, a flamboyant poet and painter, of Romanian origins as well, living in Deux-Montagnes, Québec, member of the International Academy of Fine Arts, Quebec and the Circle of Artists and Sculptors of Quebec, read from her new book «Intalnire fara argumente»/ «Meeting without arguments» Anna Louise E. Fontaine, poetess and artist from Montreal who enjoys summers in the Laurentian region, Antoine Gravel-Bilodeau, the youngest poet at the festival, certified in literature from UQAM, who read from his ongoing project-a novel where themes like love and nature are explored, Traian Gardus, well-known poet, epigrams-maker and translator, who cheered the public with tonic epigrams. He read also from his latest published book, «Sonnets», that saw the light in 2012.  
 
Sunday, the 1st of June, another sunbathed day full of promises and joy to be part of the Festival and greet such a talented community of artists, started with a series of Conferences: about the Magazine «Francopolis», which creates notably a link in the francophone and Francophile poetry world, from Quebec to France, Geturde Millaire spoke about the magazine, the team behind it, the published authors and the echoes of their literary creations.  
 
Luminita Suse presented the creation of two other fellow poets: Nicole Pottier (France) and Clelia Ifrim, accompanied by Zen images that came along with the Yohaku, a precise form of Haiku.  
 
Next, the public took part in an open discussion about «The Young poetry from here and everywhere», in English and French, with guest speakers: Claudia Caceres (Peru), Eva Halus (Romania-Montreal) and Nicola Smith (Tasmania), moderated by Flavia Cosma.  
 
The afternoon started with a new series about Big poets of the world, ignored during their life-time, mistreated and forgotten, featuring Jacobo Fijman (Argentina) with readings from his poetry and a song about Jacobo Fijman, composed and interpreted by Luis Raul Calvo.  
 
An important poet from Argentina, Luis Raul Calvo was present virtually with poems from his latest bilingual book Breve Anthologie (French/Spanish).  
 
Luise Dupré, well-known poet who received The Grand Prize Quebecor of the International Poetry Festival in Trois-Rivières and the General Governor Prize of Canada for her acclaimed book «Plus haute que les flames»/ «Higher than the flames» published in 2010, launched her new book «L`Album multicolore»/ «The multi-colored album». at the Festival, followed by Ljubica Milicevic, a poet and artist from Serbia living in Montreal, and Louise Carson- a gracefully poetic reading  
 
Jeremiah Wall, Quebec-based singer/songwriter and stalwart in spoken word production and performance, sang accompanied by Neil O`Connor, veteran of the British Punk scene in the late seventies.  
 
After a divine break, the people of the «poetry nation» got again together to listen to the last part of the festival`s program featuring:  
 
Eva Halus, Montreal-based artist (poet, painter, photographer and journalist), born in Romania, read poetry from her newly published book «Of me and you». It is the second book, following «Fragments», published in both Romanian and French. She announced the third book, «The well-composed Muse» that will see the light at the same Editing House, Reflection Publishing in California. She prepares for a photography exhibition at the 38th Romanian-American Congress in Pasadena, California.  
 
Frédérique Marleau, slam artist from Montreal, present to festivals and events like Fétichic!, which she organised plays sometimes the role of a model for subversive artists. She co-produced a short-film entitled «la femme Phalique»/ «The Phallic Woman», sort of a visual carnal poem and estetical which appeared in 2007. Her first poetry book «Feu de l`Être»/ «The fire of Being» was published by Guérin, in the collection Poésie d`Ici/Poetry from here.  
 
Kate Kretler, a true Homeric scholar with an interest in performance and ancient philosophers' interpretation of Homer, interpreted a passage from Homer, seconded by the English and French translations.  
 
Gordon Bradley, poet from Saint Adolphe de Howard, Qc., full of humour and ready to spread it, read some of his never-published creations and some haiku-s. He explained that the most important day in his life is almost tomorrow, explaining his altruistic visi scholaron.  
 
The Festival ended on a high note with Sharl Dubé, author-composer from Québec , an engaged artist in the art of scene: music, imagery, more ideas and dreams, sensations and visions; all incarnated in short performances of the spoken word, sometimes accompanied by music.  
 
Among the artists present at the festival it's worth mentioning Nicola Smith an artist in-residence from Tasmania who has a bachelor degree in Fine Arts from the National Art School in Sydney, Australia. She completed her Honors year at the University of Tasmania, Hobart. In the last five years her painting was inspired by the cinema, most recently by Quebec director Benoit Pilon`s film «Ce qu`il faut pour vivre»/ «What you have to do for living» (2008).  
 
Carmen Doreal, Elisabeth Whalley, Ljubica Milicevic, Eva Halus, Anna Louise E. Lafontaine and a special guest from Holguin, Cuba, José Ramiro Ricardo Feria added a «touch of color» to the festival with their artwork . Mr. Feria is an Arts teacher, retired from the University of Holguin and he is the president of the Artists` Union of Holguin. Since 2002 he exhibits also in Canada (Ottawa, Toronto and Montreal). He displayed several big half-tone engravings in sepia, green and other earth colors, homage to his native land Cuba and a neighbouring poet.  
 
On the subject of engraving, Paul Ballard, a painter, printmaking and papermaking exhibited along some of his works. He presently lives and works in Ste Adéle and the Atelier de l`Ile, Val David, Quebec.  
 
The International Residency for Writers and Artists will open again its doors for the 10th Edition of the International Festival of Writers and Artists, next October, on the 4th and 5th of the month, at the end of the summer and beginning of autumn, just in time for the new wine and the new creations.  
---------------------------------------------  
Eva HALUS  
3rd June 2014  
Montreal, Canada  
 
 
PROGRAMME DU FESTIVAL  
 
Le samedi 31 mai 2014  
De 14h30 à 20h00  
 
Louis-Philippe Hebert—poète et prosateur, (Montréal/QC)  
Felicia Mihali –écrivaine, (Roumanie/Montréal, QC)  
Lacement du nouveau livre de Felicia Mihali—  
The Second Chance—roman  
Claudia Caceres –poétesse, (Pérou/Montréal)  
David Brême—poète, (France)  
Nicole Davidson—poétesse, (Val-David, QC)  
Luminita Suse—poétesse, (Roumanie/Ottawa, ON)  
 
Pause  
 
Hugh Hazelton—poète, (Montréal, Québec)  
Flavia Cosma –poétesse, (Val-David, QC)  
9. Carmen Doreal—poétesse et artiste, (Deux-Montagnes/QC)  
10. Gertrude Millaire –poétesse, (Laurentides, QC)  
11. Anna Louise E. Fontaine—poétesse et artiste, Laurentides  
12. Antoine Gravel-Bilodeau—poète, (Saint-Jérôme, QC)  
13. Traian Gărduş —poète et essayiste (Montréal/Roumanie)  
 
Le dimanche 1 juin 2014  
11h30-13h30  
 
Gertrude Millaire—La revue internationale « Francopolis », Québec, France  
Nicole Pottier, Clelia Ifrim—Le poème et la photo : Notion de Yohaku, présentation Luminita Suse  
Table ronde avec Claudia Caceres (Pérou), Eva Halus (Roumanie/Montréal), Nicola Smith (Tasmanie) :  
« La poésie jeune d'ici et d'ailleurs » modérateur Flavia Cosma.  
 
14h30—19h30  
1. Inauguration d'une nouvelle série : Grandes poètes du monde méconnus et disparus  
 
Jacobo Fijman, Argentina  
La chanson Jacobo Fijman, composée et interprétée par Luis Raúl Calvo  
2. Luis Raul Calvo—poète, auteur compositeur, interprète (Buenos Aires, Argentine) — Présentation virtuel  
Louise Dupré—poétesse, (Montréal)  
 
Lancement de son nouveau livre de poésie  
 
“L'album multicolore”, éditions Héliotrope, 2014  
4. Ljubica Milicevic –poétesse et artiste, (Serbie/Montréal)  
5. Louise Carson—poétesse, (Montréal)  
Jeremiah Wall-- poète, auteur compositeur, interprète (Val-David, QC) accompagnement musical Neil O'Connor  
 
Pause  
 
Eva Halus— poétesse et artiste (Roumanie/ Montréal)  
Diana Hambardzumyan—écrivaine, Erevan, Armenia  
9. Frédérique Marleau—slam artiste (Morin Heights, QC)  
10. Désirée Szucsany—poétesse et artiste (St. Faustin de Lac Carre, QC)  
11. Kate Kretler—interprète de poésie antique (Montréal/USA),  
accompagnée par Jeremiah Wall et Frédérique Marleau  
12. Gordon Bradley—poète, (Saint Adolphe de Howard, QC)  
13. Sharl—Auteur compositeur, interprète, Laurentides, QC  
 
Agapes fraternelles  
 
Exposition  
 
1. Nicola Smith (Tasmania)  

Carmen Doreal (Deux Montagnes, QC/Roumanie)  

Paul Ballard (Ste. Adèle, QC)  

José Ramiro Ricardo Feria (Cuba)  

Elizabeth Whalley (Montréal, QC)  

Ljubica Milicevic (Serbie/Montréal, QC)  

Eva Halus (Roumanie/Montréal, QC)  

Anna Louise E. Fontaine (Laurentides, QC)  

 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CEL DE-AL NOUĂLEA FESTIVAL INTERNAŢIONAL AL SCRIITORILOR ŞI ARTIŞTILOR (31 MAI – 1 IUNIE 2014) / Eva Halus : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1264, Anul IV, 17 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Eva Halus : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eva Halus
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!