AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  Europa se prăbuşeşte!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Europenii se bucurau de un standard de viaţă destul de acceptabil până către anul 2007 însă criză economică a condus la explozia unei adevărate bombe sociale în întreaga Europă  

Motivele principale pentru care cetăţenii europeni duceau o viaţă liniştită, până în anul 2007 erau: consensul politic, ceva special în istoria zbuciumată a bătrânului continent, legat de redistribuirea bogăţiei prin programe sociale, un altul consta în faptul că se produceau destui bani pentru a susţine un model ce se credea forte!  

Şi totuşi, în prezent, există suficiente motive care demonstrează că motivul din urmă începe să dispară, se arăta într-un comentariu publicat pe site “Ekathimerini.com”.  

Nu se poate ascunde la infinit, este evident, economiile europene au ajuns, în ultimii doi ani, la un nivel mai scăzut decât în perioada de dinainte de izbucnirea crizei, iar acest lucru ar putea să nu fie o simplă coincidenţă.  

Conform sursei citate, “trebuie să analizăm factorii care au contribuit la bunăstarea naţiunilor şi imperiilor, de-a lungul istoriei: natalitatea crescută, accesul facil la resursele naturale, educaţia, progresul tehnologic şi forţa armată.”  

Este cunoscut, în Europa accesul la resurse naturale este limitat. Se poate simplu analiza acest lucru numai dacă luăm în considerare dependenţa europei de gazul din Rusia.  

Oare de ce nu au “tras cu ochiul” europenii către americani! Americanii, care au căutat în ultima decadă să devină independenţi din punct de vedere energetic, explorând o gamă largă de resurse, atât convenţionale, cât şi alternative.  

Dacă analizăm apărarea bătrânului continent, Europa se aşează pe o poziţie defavorabilă! Nu are o armată puternică şi nici dorinţa de a întreprinde ceva în acest domeniu!  

De altfel, numai dacă nu vrei să vezi, dependenta de USA este vizibilă.  

“Însă cel mai descurajant aspect îl reprezintă natalitatea în scădere, iar dacă ritmul actual se menţine, atunci populaţia continentului cu vârsta peste 65 de ani va reprezenta o treime din cea totală, în doar câţiva zeci de ani, mai scrie cotidianul citat.”  

Conform datelor Băncii Mondiale, Europa nu stă bine nici la capitolul dezvoltare şi cercetare, UE fiind depăşită chiar şi de India din acest punct de vedere.  

"Cel mai şocant lucru a fost slaba activitate a europenilor în sectoarele cele mai dependente de tehnologie - Internet, biotehnologie, software, echipament medical şi semiconductori", se arată în raport.  

Chiar şi productivitatea europeană este în declin, în timp ce universităţile se descurcă mai greu decât cele din SUA sau Asia.  

Un studiu realizat de CEDO arată că performanţele şcolare ale elevilor de pe bătrânul continent sunt cu mult în urma celor din Coreea de Sud, Japonia sau Canada.  

"Din cauza greşelilor făcute în combaterea crizei, încrederea în sistemul financiar al Europei, în siguranţă tranzacţiilor şi în revenirea economică s-a prăbuşit. Doar dacă aceste direcţii se îndreaptă, continentul nostru - al cărui rol geopolitic devine din ce în ce mai insignifiant - va intra pe o pantă bună din punct de vedere economic", conform articolului.  

Europa ar putea deveni doar o destinaţie turistică pentru cei din ţările emergente şi o relicvă a trecutului sau glorios.  

În plus, sursa citată acuza liderii din zona euro, care promovează în posturile de conducere din UE nişte politicieni de mâna a doua, doar că ei să rămână la putere. Aceştia lasă impresia că rezolvarea crizei înseamnă că Nordul salvează Sudul, ca şi cum acesta din urmă nu ar fi avut beneficii de pe urmă monedei unice.  

"Atât ţările nordice, cât şi cele sudice îşi formează nişte duşmani imaginari şi fac tot ceea ce le stă în putinţă pentru a trezi fantomele trecutului. Însă ar putea fi prea târziu că jocul să mai fie schimbat. Zarurile au fost deja aruncate", conchide ziarul menţionat.  

Am tot sperat şi sper în creativitatea neamului românesc chiar dacă de la Evenimentele din anul 1989 şi până în prezent, România, ţara mea natală a tot fost jefuită! Mă înclin vouă, semenilor mei români, de voi depinde viitorul naţiei româneşti! Şi voi sunteţi români!  

 

Autor: Gheorghe Serbănescu  

Referinţă Bibliografică:
Europa se prăbuşeşte! / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 849, Anul III, 28 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!